Judecătorii au obligat o asociație de proprietari din municipiul Iași să repare acoperișul unui bloc. Sentința a venit în cadrul unui proces intentat de către un proprietar de apartament din imobilul respectiv. Asociația a fost obligată și să îi plătească despăgubiri lui Gabriel Grigore
Sentință inedită, dată de judecătorii ieșeni! O asociație de proprietari a fost obligată să repare acoperișul unui bloc! Întreg scandalul a izbucnit după ce un bărbat s-a trezit cu apartamentul deteriorat! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis recent, în parte, acțiunea formulată de către Gabriel Grigore.
„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Gabriel Grigore în contradictoriu cu pârâta Asociația de Proprietari Strada Sarmisegetuza Nr. 2A, BL D1-3. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 4.500 de lei, reprezentând contravaloarea reparațiilor necesar a fi efectuate în apartamentul proprietate a reclamantului. Obligă pârâta să repare acoperișul blocului D1-3, de pe strada Sarmisegetuza, nr. 22A. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 1.779 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere privind contravaloarea chiriei și a daunelor morale”, au precizat judecătorii ieșeni.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanul Gabriel Grigore a cerut despăgubiri de la asociația de proprietari
Procesul dintre Gabriel Grigore și asociația de proprietari a început pe 15 mai 2019. Ieșeanul a cerut obligarea asociației la plata sumei de 4.500 de lei cu titlu de contravaloare a daunelor produse apartamentului său, a sumei de 1.500 de lei – contravaloare chirie, 3.000 de lei daune morale și cheltuieli de judecată.
„Sunt proprietarul apartamentului situat la ultimul etaj al blocului respectiv. Pe 6 decembrie 2018, am sesizat-o printr-o adresă pe pârâtă cu privire la faptul că, urmare a precipitațiilor căzute în lunile anterioare, mi-au fost produse pagube la pereții apartamentului, din culpa pârâtei, care nu a reparat acoperișul blocului. Fiind vorba despre părți comune ale imobilului, am rugat reprezentanții pârâtei să procedeze la efectuarea unei constatări a pagubelor și să repare acoperișul, fapt ce nu s-a întâmplat însă, motiv pentru care m-am adresat Primăriei Iași. O firmă care se ocupă cu renovări mi-a solicitat suma de 4.500 de lei pentru reparațiile la apartament, bani de care, însă, nu dispun. În plus, va trebui ca eu să stau în chirie timp de o lună, cât vor dura reparațiile”, a menționat bărbatul din Iași în fața judecătorilor.
Conform acestuia, prejudiciul moral a precizat că este reprezentat de atingerea dreptului la respectarea vieții private și familiale, dreptul de a se bucura de folosința locuinței proprii, fără cauzarea unui disconfort psihic nemeritat și repetat.
Ce au spus reprezentanții asociației din Iași
La rândul lor, reprezentanții asociației de proprietari au cerut respingerea acțiunii ca neîntemeiată.
„Daunele înregistrate la apartamentul reclamantului nu se datorează unor probleme legate de starea acoperișului condominiului, infiltrațiile fiind determinate de ploile abundente care au depășit posibilitatea de preluare a apei de către conductele de colectare. Ceilalți proprietari de la ultimul etaj nu au reclamat infiltrații, un astfel de incident neexistând după data sesizării. În cadrul Adunării Generale din aprilie 2019 s-a hotărât aprobarea unui fond de reparații de 1.000 de lei pe cota indiviză, reclamantul neparticipând la ședințe, deși a fost invitat. Reparațiile nu au fost realizate de reclamant. Cu privire la contravaloarea chiriei, prejudiciul nu este cert, fiind doar eventual, nedovedit. De asemenea, referitor la prejudiciul moral, nu au fost dovedite suferințele psihice invocate, reclamantul și familia sa nelocuind la respectivul imobil, venind doar ocazional”, au afirmat cei de la asociația de proprietari.
Pe de altă parte, ieșeanul Gabriel Grigore a susținut că nu există autorizație de construire pentru acoperișul blocului, precum și faptul că nu s-a depus nicio informare meteo din care să rezulte că, în perioada respectivă, ar fi fost vreun fenomen meteo extrem, dar și că nu este adevărat că vine doar ocazional în apartament. De asemenea, acesta a solicitat ca asociația de proprietari să fie obligată la repararea terasei blocului, pentru a nu se mai produce infiltrații care să ducă la degradarea locuinței sale. Cei de la asociație au replicat, susținând că a fost aprobat deja un fond de reparații, precum și faptul că inundația s-a produs din cauza condițiilor meteo, nu din cauza calității acoperișului. Totuși, judecătorii au constatat că acoperișul este degradat, astfel că au admis în parte acțiunea formulată de ieșean.
Foto: arhivă