O asociație de proprietari din Iași a fost dată în judecată pentru 20 de lei. Mai exact, Asociația de proprietari numărul 124 a fost acționată în instanță de Emanuel Sescu. Acesta din urmă susține că i s-a perceput un comision la achitarea datoriilor prin intermediul băncii contractate de reprezentații Asociației, comisionul fiind apoi repartizat tot proprietarului din Iași
Un ieșean a dat în judecată pentru 20 de lei o asociație de proprietari. Nemulțumirea reclamantului a fost legată de faptul că, în urma plății integrale a datoriilor de la asociație, pe listele de plată îi revenea o sumă de 4 lei. Această sumă îi era repartizată proprietarului, Emanuel Sescu, după ce acesta își plătea datoriile în contul băncii contractate de asociația de proprietari. Ieșeanul, văzând că această sumă nu îi este ștearsă, a ales să acționeze în instanță asociația de proprietari, după ce a achitat folosind contul bancar de mai multe ori. Reclamatul susține că taxa preluată de bancă trebuia repartizată tuturor proprietarilor din bloc, nu doar lui.
Astfel, cei 4 lei percepuți de bancă la fiecare plată interbancară trebuiau să se împartă la cei aproximativ 30 de proprietari. Emanuel Sescu a cerut în instanță să i se restituie datoria de aproximativ 20 de lei din comisionul perceput de bancă, achitarea taxelor de judecată și suma de 1.000 lei pentru daune morale. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un alt scandal care a avut loc la o asociație de proprietari din Iași.
Ce au declarat reprezentații asociației date în judecată pentru 20 de lei
Asociația de proprietari 124 din Iași a încercat să îi explice proprietarului că taxa percepută de bancă trebuie achitată de el, nu de toți proprietarii din bloc.
”Noi am vorbit la Primărie, pentru că asociațiile de proprietari sunt în subordinea Primăriei. Am întrebat despre această problemă a domnului Emanuel Sescu și ni s-a transmis să îi trecem individual taxa de 4 lei. Noi, inițial, la deschiderea contractului cu banca, nu am știut că unitatea percepe acel comision la plățile interbancare”, a declarat Gruia Lăcătuș, președintele asociației de proprietari nr. 124.
Mai mult de atât, președintele asociației susține că Emanuel a făcut mai multe plăți consecutive cu toate că acesta a fost informat de comision după prima plată efectuată online.
”Domnul Emanuel Sescu a achitat benevol datoriile asociației de 4 ori în contul băncii, cu toate că știa de acel comision perceput de bancă. Ulterior, acesta a făcut o cerere la Primărie și a primit ca răspuns că taxa de 4 lei a fost trecută corect și nu trebuia împărțită la toți proprietarii”, a mai spus Gruia Lăcătuș.
Cu toate că președintele asociației de proprietari nu se aștepta ca reclamantul să câștige procesul, acesta din urmă a ieșit învingător în instanță.
”Nu mă așteptam ca asociația să piardă procesul, însă reclamantul a invocat alte legi în afara celor la care se supun asociațiile de proprietari. Instanța i-a oferit câștig de cauza și acum asociația este obligată să îi restituie cei aproximativ 20 de lei și să plătească taxele de judecată, 500 de lei. Reclamatul a cerut și daune morale, 1.000 de lei, însă acestea i-au fost refuzate”, a mai precizat președintele asociației de proprietari.
În trecut, o altă asociație de proprietari a fost amendată după ce a făcut listele de plată.
Ce au spus judecătorii ieșeni cu privire la problema proprietarului
În motivare, reclamantul a arătat, în esență, faptul că a efectuat 5 plăți ale întreținerii cu cardul în contul asociației pârâte. Unitatea bancară percepe un comision de 4 lei pentru fiecare plată făcută în contul asociației pârâte, dacă plata respectivă nu este intrabancară.
”Asociaţia a trecut aceste comisioane de 4 lei ca şi cheltuială individuală pe listele de plată, cu încălcarea disp. art.144 din Legea 209/2019. Cu privire la aceste plăţi, reclamantul a arătat că reprezintă plăţi nedatorate, conform art.1341 Cod civil şi trebuiau calculate pe cota indiviză a fiecărui proprietar, astfel că i-ar fi revenit aproximativ 0,52 lei de plată, astfel că suma de 19,48 lei reprezintă plată nedatorată”, au precizat judecătorii ieșeni. Apărarea asociației a fost respinsă de către magistrații ieșeni.
”Faţă de dispoziţiile citate din Legea 196/2018, instanţa nu poate reţine ca întemeiată apărarea pârâtei conform căreia comisionul perceput de bancă pentru plăţile interbancare efectuate de proprietari reprezintă o cheltuială individuală, pe beneficiar”, au adăugat magistrații ieșeni.
Drept urmare, asociația dată în judecată pentru 20 de lei a pierdut procesul și este obligată să îi restituie ieșeanului suma de 19,48 și să plătească cheltuielile de judecată.