Prima pagină » National » Asociaţia VeDem Just îl acuză pe ÎPS Teodosie că a făcut declarații discriminatorii. Cum a reacționat Arhiepiscopia Tomisului
Asociaţia VeDem Just îl acuză pe ÎPS Teodosie că a făcut declarații discriminatorii. Cum a reacționat Arhiepiscopia Tomisului

Asociaţia VeDem Just îl acuză pe ÎPS Teodosie că a făcut declarații discriminatorii. Cum a reacționat Arhiepiscopia Tomisului

09 mai 2021, 19:15,
Bianca Rebegea în National

Sâmbătă, 8 mai 2021, asociaţia VeDem Just a anunțat că a făcut o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu referitoare la femei.

”Membrii asociaţiei VeDem Just consideră discriminatorii aceste declaraţii făcute de un înalt cleric român ortodox şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi solicită CNCD constatarea comiterii contravenţiei prevăzute de dispoziţiile art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, a transmis, sâmbătă, asociaţia.

Reacția Arhiepiscopiei Tomisului

Arhiepiscopia Tomisului a sărit în apărarea părintelui Teodosie, spunând că afirmațiile făcute de acesta nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei.

„Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, după cum urmează:

1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoșilor Adam și Eva în păcat, textul descriind cum șarpele a amăgit inițial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.

2.Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune; „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” Aceasta este o CONSTATARE a Sf. Pavel și nu o ACUZĂ la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere.

Astfel, Sf. Pavel expune învățătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii.”, a reacționat Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului: „IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române”

De asemenea, Arhiepiscopia a subliniat că ÎPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii.

3.Conform celor de mai sus, IPS Teodosie doar a explicat care este poziția teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicație din care presa a decupat afirmații interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii.

În concluzie, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învățătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.

Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române.”

ÎPS Teodosie, declarații discriminatorii: „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii”

ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.

“Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`