Asociația „Salvați Copiii”, filiala Iași, are în derulare proiectul „Familie fără frontiere”, care vine în ajutorul micuților care au măcar un părinte plecat în străinătate. Acest proiect are obiectul principal de prevenire a fenomenului de părăsire timpurie a școlii
În Iași, Asociația „Salvați Copiii” are patru centre dedicate micuților ce au părinți în străinătate, iar aceștia beneficiază de o masă pe zi, de asistență din partea psihologilor, de ajutor la teme și multe altele.
Asociația „Salvați Copiii”, filiala Iași, combate abandonul școlar
Centrele de zi din sistemul de protecție a copilului au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, dar și a unor activități de sprijin și consiliere.
„Avem patru centre educaționale în cadrul proiectului «Familie fără frontiere», unul este cel de aici, două în mediul rural, Ceplenița și Răducăneni, și unul la Școala «Hașdeu», în Tătărași. Programul este unul asemănător cu un after school, dar ei nu plătesc, primesc o masă gratuită pe zi, ajutor la teme, asistență psihologică, acolo unde este nevoie, mai fac activități de socializare, recreere și petrecerea timpului liber. Unii copii au riscul de abandon școlar, iar separarea părinților poate fi unul dintre motive. Sunt mai mulți factori care duc la abandonul școlar, printre care se numără și situația financiară precară, se mai numără și nivelul de educație scăzut al părinților și, desigur, mulți alți factori”, declară Simona Iordache, asistent social în cadrul Asociației „Salvați Copiii”.
Plecarea părinților în străinătate este o experiență dificilă atât pentru copii, cât și pentru adulți
Acest proiect are ca scop reducerea riscului de abandon școlar pentru 200 de copii cu părinți plecați la muncă străinătate prin măsuri integrate de intervenție și prevenire, precum și prin dezvoltarea capacității de răspuns psiho-socio-educațional a comunităților implicate în proiect.
Misiunea Organizaţiei „Salvaţi Copiii” este de a obţine progrese marcante privind modul în care copiii sunt trataţi şi de a produce schimbări imediate şi de durată în viaţa acestora. La nivelul municipiului Iaşi, din 2006, asociaţia a dezvoltat trei servicii sociale acreditate de Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale din cadrul Direcției de Muncă, Socială și Familie Iași, prin care oferă servicii copiilor şi familiilor din comunitatea ieșeană. În 2022, 4.381 de copii și 1.785 de părinți au fost susținuți prin proiecte de sănătate, educație și protecție.
„Nu știu numărul exact de copiii care vin la acest after school pentru cei în riscul de separare al părinților, dar pot spune că la centrul din Răducăneni sunt în jur de 50 de copii care primesc asistență, în jur de 40 la Ceplenița, 15 în Tătărași și aici 25 sau 30”, adaugă Simona Iordache, asistent social în cadrul Asociației „Salvați Copiii”.
Plecarea părinților în străinătate poate fi o experiență dificilă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Aceasta poate fi o decizie dureroasă, dar uneori necesară, deoarece părinții pot căuta oportunități mai bune de lucru sau de viață pentru ei și pentru familia lor, iar Asociația „Salvați Copiii” vine în ajutorul lor.