Prima pagină » Local » Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași, vine în ajutorul copiilor ucraineni – FOTO

Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași, vine în ajutorul copiilor ucraineni – FOTO

04 mai 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Cei mici au găsit un refugiu în care pot învăța. Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași, le oferă două mese calde și posibilitatea de a-și trăi copilăria. Copiii sunt instruiți de către doamna educatoare Ala Butuc, ce îi ajută să învețe atât limba română, cât și limba ucraineană

Cei mici iubesc ieșirile în parc, să deseneze, să scrie, dar cel mai mult o iubesc pe doamna educatoare ce este tot timpul cu ei și care-i cunoaște cel mai bine. Aceștia sunt ajutați să se integreze într-o lume nouă, iar acest lucru poate părea dificil pentru ei.

„Ei sunt foarte înțelepți și mereu reușesc să scape dintr-o situație care nu le convine. Dacă, din întâmplare, într-o zi, le predau mai mult față de cum sunt ei învățați, se ridică, vin la catedră și îmi spun că este gata pentru astăzi”, mărturisește Ala Butuc, educatoare.

Un loc plin de speranță pentru copiii ucraineni

poză Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași

Cei mici și-au găsit un refugiu în care pot învăța. Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași le oferă două mese calde, și posibilitatea de a-și trăi copilăria

Proiectul se numește EduCare, Centru de Activități educaționale pentru refugiații ucraineni din Iași, și a fost înființat în septembrie 2022, fiind plănuit ca acesta să continue și anul viitor. Sunt 17 copiii în total, cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani,  care beneficiază de acest proiect.

Centrul de Activități Educaționale funcționează cu un program zilnic pentru copiii refugiați și adulții ucraineni stabiliți în Iași, include cursuri de limba română, de limba engleză, de abilități practice, de muzică și mișcare, activități de integrare social-emoțională pentru copii, dar și cursuri de consiliere vocațională și integrare pe piața muncii pentru adulți.

„Cei mici beneficiază de mic dejun, prânz și o gustare. Dorm la prânz și au un educator din Ucraina, care vorbește, în paralel, limba română. De la ora zece, ei merg în parc, după care se întorc și își fac temele”, declară Andra Bărbărie.

Acesta este un ajutor mare, pentru că părinții copiilor merg la muncă. Neavând cu cine să-i lase acasă, au găsit un refugiu la Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași. Asociația organizează și activități culturale, printre care se numără vizite la Muzeul Mitropolitan din Iași, unde au fost însoțiți de cadrele didactice.

Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași, a inaugurat un magazin social

poză din interiorul sediului, unde învață cei mici

În interiorul sediului se află și un magazin social, din care pot beneficia toți, după înscrierea în baza de date a filialei. Totul este gratuit, și se pot găsi  produse de primă necesitate la un interval de 20 de zile, acordat pentru fiecare membru al familiei

Mai mult decât atât, Asociația Crucea Roșie Română, filiala Iași, intervine cu resurse materiale, umane, financiare și logistice, care vizează două obiective, printre care se numără ajutarea cetățenilor ucraineni ajunși pe teritoriul României și sprijinirea celor rămași în Ucraina. În interiorul sediului se află și un magazin social din care pot beneficia toți după înscrierea în baza de date a filialei. Totul este gratuit și se pot găsi produse de primă necesitate, la un interval de 20 de zile, acordat pentru fiecare membru.

„Prin deschiderea magazinului social Humanity concept store, ne-am dorit să aducem un strop de speranță și solidaritate în rândul comunității ucrainene din județul Constanța. Suntem recunoscători pentru sprijinul financiar oferit de Crucea Roșie Suedeză și pentru donațiile generoase primite în cadrul campaniei «Umanitatea nu are granițe». Nevoile umanitare urgente ale cetățenilor ucraineni nu au granițe, iar noi, Crucea Roșie Română, suntem alături de ei”, a declarant Ioan Silviu Lefter, director general la Crucea Roșie Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`