Ultima probă pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali la Clinica Marelui Ars a deschis noi ipoteze. De ce au participat atât de mulți candidați? Mulți dintre aceștia provin din mediul privat. Managerul spitalului a dat un răspuns clar: „La noi se câștigă mai bine”
Ieri a avut loc proba de interviu pentru asistenții care au candidat pe un post în Clinica Marelui Ars. Proba de interviu a fost ultima proba din cele trei impuse de organizatorii concursului. Managerul spitalului susține faptul că la concursul organizat de Spitalul „Sf. Spiridon”, bătălia a fost foarte strânsă. Peste 400 de candidați au participat la concurs. Din numărul total de participanți, cel puțin zece la sută provin din mediul spitalicesc privat. Candidații se plâng de salarii și condițiile de muncă.
La privat, salariile reprezintă doar jumătate din suma de la stat!
În ultima zi a concursului de angajare pe posturile de asistenți pentru Clinica Marelui Ars, zeci de candidați s-au adunat pe holurile Ambulatoriului din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. Mulți dintre aceștia lucrează încă în spitalele private. Salariile mici și condițiile de muncă îi determină să lupte pentru un post la un spital de stat.
„Eu primesc salariu în jur de 1.400 de lei plus bonuri de masă în valoare de 200 de lei. De multe ori, ajung să stau si 10-12 ore la serviciu și nu primesc niciun spor. De foarte multe ori, preiau și din responsabilitățile medicilor, doar pentru a-mi păstra locul de muncă. Nu am o situație clară la mediul privat. Mă pot da oricând afară. Am învățat săptămânile acestea încontinuu pentru a avea șansa unui loc de muncă stabil. Pentru un tânăr la 25 de ani, să înveți atât și să primești acest salariu, este îngrozitor. Eu am copil mic și fac naveta de la sat la oraș. Cum mă descurc eu cu banii aceștia pe lună? Și o vânzătoare căștigă mai bine”, spune o candidată la postul de asistent.
„Am avut multă materie de învățat”
O altă candidată pe postul de asistent medical susține faptul că în spitalele de stat, comparativ cu cele private, salariile sunt cu mult mai mari. Aceasta are experiență de cinci ani în mediul privat și susține că în cazul în care va fi admisă pe unul dintre posturi, va rămâne acolo până la pensie, daca va fi posibil.
„Am lucrat la o clinică privată cinci ani. Cinci ani în care n-am avut nicio creștere salarială, niciun spor indiferent în ce condiții am lucrat etc. Concursul pentru Clinica de Arși a venit pentru mine ca o rază de soare. Ce-i drept, am avut multă materie de învățat, dar se merită. Probele au fost destul de greluțe, prima dintre ele, cea scrisă, conținând multe întrebări din management și legislație. Sper să iau examenul și să trec la capitolul următor”, adaugă alt candidat.
Am protejat identitatea candidaților deoarece aceștia încă lucrează în mediul privat.
Managerul: „La stat se câștigă mai bine”
Managerul spitalului susține că acesta va fi unul dintre ultimele concursuri care se vor organiza în Spitalul „Sf. Spiridon”, și asta din cauza lipsei de fonduri a spitalelor din România. Acesta spune că e o șansă unică pentru asistenți să ocupe posturile de care cu greu vor mai auzi. Consideră, totodată, că tinerii aleg spitalele de stat din mai multe considerente, cea mai importantă parte fiind cea financiară.
„În urmă cu cățiva ani, spitalele private, clinicile private ofereau salarii mai mari decât spitalele de stat. Acum este inves. Dacă în mediul privat câștigi ca asistent medical în jur de 1.500 de lei, de la noi, niciun asistent nu va pleca cu mai puțin de 3.000 de lei. Bineînțeles, salariile variază în funcție de postul ocupat și de experiență. La salariul de bază se adaugă și sporurile”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.
De ce au fost respinși mulți candidați?
În ceea ce privețte prestația candidaților la concurs, managerul spitalului susține că mulți dintre aceștia au fost respinși din cauza emoțiilor sau a faptului că nu au ținut cont de regulile de igienă.
„Am avut candidate care s-au descurcat bine la primele două probe, dar la interviu s-au pierdut și au clacat. Am avut, de asemenea, și candidați care au picat la proba practică din varii motive. Unii nu s-au spălat pe mâini înainte de începerea unei intervenții, alții au rămas cu bijuteriile personale pe degete, unele femei au venit cu părul desprins, iar unii nu s-au costumat corespunzător. Aceste detalii țin de etica muncii, etica la care noi, ca spital, ținem foarte tare”, încheia ec. Ioan Bârliba