Prima pagină » Local » Asistenții maternali au adoptat peste jumătate dintre copiii abandonați din județul Iași aflați în grija DGASPC
Asistenții maternali au adoptat peste jumătate dintre copiii abandonați din județul Iași aflați în grija DGASPC

Asistenții maternali au adoptat peste jumătate dintre copiii abandonați din județul Iași aflați în grija DGASPC

14 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

La DGASPC Iași, peste 160 de copii așteaptă să fie declarați adoptabili în anul 2020. Familiile care doresc să adopte un copil ajung să aștepte ani la rând până în momentul în care se realizează potrivirea practică. Aproape jumătate din totalul adopțiilor din acest an de la nivelul județului Iași sunt realizate de asistenții maternali

Asistenții maternali angajați la DGASPC Iași pot adopta copii ocrotiți, fără a mai avea nevoie să treacă de etapa de potrivire practică. Din cadrul centrelor de plasament ale DGASPC Iași, din ianuarie și până în octombrie 2020, au fost adoptați 15 copii, iar 6 dintre ei au fost încredințați asistenților maternali. Totodată, pentru 23 de minori s-a încuviințat adopția, iar alți 74 au intrat în proceduri de potrivire (perioadă de probă) cu o persoană sau familie atestată.

„Cei mai mulți asistenți maternali se atașează de copiii luați în grijă” – Manuela Amarii, DGASPC Iași

De la începutul acestui an și până în prezent au fost acordate 54 de atestate de familie sau persoane adoptatoare la nivelul DGASPC Iași. Cei mai mulți au obținut atestatul pentru categoriile de vârstă sub patru ani, de aceea o potrivire pentru ei se realizează mai greu, pe perioade de câțiva ani. În schimb, pentru cei care doresc copii mai mari de cinci ani, procedura de adopție este mult mai ușoară și mai rapidă. Persoanele atestate au de asemenea posibilitatea de a merge la sediul DGASPC Iași și să afle situațiile altor copii pentru care nu a fost găsită o familie.

„Cei mai mulți asistenți maternali se atașează de copiii luați în grijă și încep demersurile în vederea adopției. Aceștia trec peste etapa potrivirii practice, în rest au de realizat toți pașii”, a declarat Manuela Amarii, coordonatorul compartimentului Adopții din cadrul DGASPC Iași.

Zeci de copii din centrele de plasament ale DGASPC Iași așteaptă să poată fi adoptați de o familie

În cadrul centrelor de plasament ale DGASPC Iași sunt aproximativ 740 de copii care nu au parte de o familie. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza procesului dificil de declarare a adoptabilității, care presupune în primul rând reintroducerea copilului în familie, până la rudele de gradul al patrulea. Abia după un an se începe procesul de declarare a adoptabilității. În prezent, pentru aproximativ 167 de copii din centrele de plasament ale DGASPC Iași, se desfășoară procese de declarare a adoptabilității, respectiv a deschiderii procedurii de adopție. În tot acest timp sunt în așteptarea unui copil 149 de familii adoptatoare. Conform legii, un copil este dat spre adopție doar dacă după instituirea măsurii de protecție specială au trecut 6 luni și părintii firești ai copilului și rudele până la gradul al patrulea nu au putut fi găsite.

La fel se întâmplă și dacă părinții sau rudele au fost găsiți, dar nu realizează demersurile pentru reintegrarea copilului în familie sau dacă declară că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului. Cel mai rapid proces de declarare a adoptabilității la doar o lună după obținerea certificatului de naștere este cel al copiilor care au fost înregistrați cu părinți necunoscuți.

DGASPC Iași continuă să angajeze și să pregătească asistenți maternali profesioniști

De menționat faptul că în perioada 2019-2023, DGASPC Iași își propune să angajeze la nivelul județului un număr de 225 de asistenți maternali profesioniști. Anul trecut, instituția a angajat un număr de 45 de asistenți maternali care au primit în grijă 83 de minori, iar în perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost angajați alți 51 de solicitanți. Reprezentanții DGASPC Iași au stabilit ca în decursul acestui an să angajeze 75 de asistenți maternali profesionști.

„Prin intermediul proiectului TEAM-UP, până la sfârșitul anului 2023, în județul lași se va realiza extinderea actualei rețele de asistenți maternali profesioniști cu un număr de 225 și se va realiza formarea profesională continuă a acestora și a asistenților maternali existenți în prezent în rețeaua DGASPC Iași”, au declarat reprezentanții DGASPC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`