Asimptomaticii COVID vor rămâne în autoizolare acasă. Nelu Tătaru a anunţat faptul că persoanele care vor fi asimptomatice vor sta în autoizolare acasă. Într-o conferinţă de presă susţinută luni 6 iulie 2020, Nelu Tătaru a fost întrebat ce se întâmpla cu persoanele care sunt asimptomatice.
Asimptomaticii COVID vor rămâne în autoizolare acasă
Ca un răspuns la întrebarea adresată de către jurnalişti, Nelu Tătaru a explicat faptul că fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. În această situaţie, evoluţia în timp a bolii va stabili dacă va fi necesară internarea sau nu.
„Rămânem pe criterii în care fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. Evaluarea personală poate decide evoluția în timp a internării sau nu. E asumarea medicului curant”, a spus Tătaru.
Proiectul emis de Guvern luni va fi trimis de urgenţă în parlament
Conform ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, proiectul de lege a fost emis de Guvern şi va fi trimis spre adoptare către Parlamentul României:
”De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla epidemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ceea ce a însemnat carantină, a tot ceea ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spitale. Dacă este să facem o evaluare de ieri până azi, deși azi avem 250 de cazuri noi, avem o diferență de număr de pacienți din spitale de 550. Deci avem 550 de pacienți mai puțini internați în spitale. Proiectul de lege va merge în regim de urgență în Parlament. Sper că un interes național să nu lase loc de interpretare politică.”, a spus Tătaru.
Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene
În urma deciziei CCR referitoare la ideea de obligativitatea romanilor să stea în carantină, aceasta măsură de izolare nu s-a mai aplicat în România. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat a vorbit despre viitoarea lege care va fi adoptată în Parlament.
„Carantina, de acum încolo, se va referi la persoane sănătoase, care au fost expuse și pot fi în stare de incubare. Izolare constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicarea de tratamente. Aici se vorbește de internare, izolarea poate avea loc și la domiciliu dacă capacitatea de internarea e depășită. Carantinarea persoanelor care vin din alte țări se face de Ministerul Sănătății, prin stabilirea procedurilor. Prefecturile pot dispune, prin DSP-uri, carantinarea unor zone însă nu se face fără factorul medical”, a explicat pe scurt Arafat.