Primăria comunei Tomești a primit fonduri europene pentru extinderea rețelelor de străzi. În satul Chicerea, excesul de zel a dus la apariția unei anomalii. Un proprietar riscă să se aleagă cu proprietatea inundată, din cauza unei camere de descărcare a apelor pluviale de pe versantul alăturat, construită chiar în limita de proprietate, fără să fie conectată la rigole. Mihai Palimariu s-a trezit cu apa băltind. Acesta precizează că a fost blocat accesul spre proprietate. Constructorul dă vina pe inginerul Mihaela Ionescu, reprezentanta proiectantului. Reprezentanții primăriei promit că vor rezolva problema.”Lucrările efectuate mi-au degradat proprietatea. S-a adus atingere structurii gardului ce împrejmuiește proprietatea, săpăturile făcute fiind adânci. Mai mult, s-a făcut o traversare pe sub drum, lăsând un canal colector ce ar putea afecta, prin acumularea apelor pluviale, două canale de vizitare, construite cu scopul de a proteja instalația de apă, contorizate cu apometre, ce deservesc proprietatea”, spune Palimariu.
Un locuitor din satul Chicerea, comuna Tomești, acuză reprezentanții Primăriei că nu au supravegheat proiectul de extindere și modernizare a rețelei rutiere din localitate. Recent, Mihai Palimariu s-a trezit în fața porții, pe strada Releu, cu o lucrarea care nu are nicio legătură cu proiectul de modernizare. Constructorul a amenajat o cameră de descărcare sub trama stradală, cu rolul de a prelua apele pluviale din versantul din fața proprietății lui Palimariu. Însă, apa nu este preluată de o rigolă, ci se scurge direct în proprietatea reclamantului. Reprezentanții primăriei susțin că situația va fi rezolvată în perioada următoare.
„S-a vorbit cu proiectantul și executantul ca să se găsească o soluție”, a declarat viceprimarul Pavel Bîrleanu.
S-a luat în calcul și traversarea unor conducte pe proprietatea lui Palimariu, dar este nevoie de acordul acestuia.
Nu a fost consultat
Palimariu a detaliat pentru BZI că nu a fost contactat de autorități pentru găsirea unei soluții. Lucrările s-au efectuat în toamna anului trecut, în momentul când Mihai Palimariu era plecat din localitate, în interes de serviciu.
„Lucrările efectuate mi-au degradat proprietatea. S-a adus atingere structurii gardului ce împrejmuiește proprietatea, săpăturile făcute fiind adânci. Mai mult, s-a făcut o traversare pe sub drum, lăsând un canal colector ce ar putea afecta, prin acumularea apelor pluviale, două canale de vizitare, construite cu scopul de a proteja instalația de apă, contorizate cu apometre, ce deservesc proprietatea. În acest moment, există riscul inundării proprietății. Înainte de executarea lucrărilor, reprezentanții primăriei sau firma executantă nu au luat legătura cu mine în ceea ce privește obturarea căii de acces pe proprietate. Pe porțiunea pe care s-a construit subtraversarea nu sunt plantați pomi, tocmai în ideea că acolo este calea de acces pe proprietate. La acest moment, este imposibilă intrarea pe proprietate cu orice tip de utilaj sau autovehicul”, a precizat Mihai Palimariu.
S-a dat vina pe proiectant
Contractul de execuție a fost câștigat de către societatea Conesta SA, valoarea finală al acestuia, finanțat din fonduri europene, ajungând la 5,1 milioane lei, fără TVA, peste 1 milion de euro. Reprezentanții constructorului au lăsat de înțeles că respectiva lucrare de pe strada Releu nu avea niciun rost, dar a fost realizată la insistența proiectantului, mai precis a inginerului Mihaela Ionescu, care are calitatea de asociat alături de Florin Ionescu, în societatea Simpa Consult SRL, cu obiect de activitate „activități de inginerie și consultanță tehnică”. Reprezentanții firmei de proiectare nu au putut fi contactați.