Comisia parlamentară de anchetă a luării cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 recomandă ca fostul preşedinte republican Donald Trump să fie inculpat penal cu privire la patru acuzaţii penale, potrivit reprezentantului Jamie Raskin relatează BBC.
Cele patru acuzații sunt de obstrucționare a unei proceduri oficiale, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, conspirație pentru a face o declarație falsă și insurecție, scrie BBC.
Pe parcursul audierilor publice anterioare, comisia a încercat să demonstreze o legătură directă între Donald Trump și aliații săi politici cu evenimentele din 6 ianuarie 2021.
Trump știa că oamenii erau înarmați și a cerut ca detectoarele de metale să fie îndepărtate
Au fost folosite atât mărturiile în direct, cât și mărturiile înregistrate ale martorilor – inclusiv mulți care au ocupat funcții cheie în administrația Trump – pentru a descrie negarea de către Trump a rezultatelor alegerilor, presupusele eforturi de a anula aceste rezultate în zilele premergătoare revoltei și evenimentele din 6. ianuarie în sine.
Unele dintre cele mai explozive mărturii au venit de la Cassidy Hutchinson, un fost consilier al șefului de cabinet al Casei Albe de atunci, Mark Meadows, care a mărturisit că Trump s-a aruncat asupra unui agent al Serviciului Secret care nu s-ar duce să se alăture protestatarilor de la Capitoliu.
Ea a mai susținut că Trump știa că membrii mafiei erau înarmați și a cerut ca detectoarele de metale să fie îndepărtate din zonă. O mulțime de foști oficiali, inclusiv fostul procuror general Bill Barr, au mărturisit, de asemenea, că i-au spus în mod repetat lui Trump că nu există dovezi care să susțină afirmațiile sale că alegerile din 2020 i-au fost furate.
Fiica cea mare a lui Trump, Ivanka, a depus mărturie și ea, spunând că nu credea afirmațiile tatălui ei privind alegerile furate.
Între timp, Trump a criticat în mod repetat activitatea comitetului drept o „vânătoare de vrăjitoare” și neagă orice faptă greșită.
Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021
Senatorii americani se întâlneau în clădirea Capitoliului pentru a certifica rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, pe care Joe Biden le câștigase, scrie BBC.
Donald Trump, care era încă președinte la acea vreme, s-a adresat unei mulțimi mari de susținători la un miting „Salvați America” lângă Casa Albă. El i-a îndemnat să mărșăluiască „pașnic” la Capitoliu, dar a făcut și afirmații nefondate de fraudă masivă a alegătorilor și le-a spus să „lupte”.
O mulțime a luat cu asalt Capitoliul: Între 2.000 și 2.500 de oameni, inclusiv membri ai grupului de extremă dreapta, în timp ce mulți purtau arme. Sute de oameni au intrat cu forța în clădire prin ferestre și uși, copleșind poliția din Capitoliu.
Poliția a avut nevoie de aproape patru ore pentru a restabili ordinea
Vicepreședintele Mike Pence a trebuit să fie dus în grabă, iar membrii Congresului s-au ascuns în timp ce revoltății au invadat clădirea, strigând amenințări cu moartea și forțându-și drumul pe podeaua Senatului.
Poliția a avut nevoie de aproape patru ore pentru a restabili ordinea la Capitoliu. Președintele Biden a spus mai târziu că revoltății „ținuseră un pumnal în gâtul Americii și al democrației americane”.
Reprezentanta Liz Cheney, copreședinta republicană a comitetului, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Trump de când a avut loc revolta din Capitoliu.
„6 ianuarie 2021 a fost prima dată când un președinte american și-a refuzat datoria constituțională de a transfera puterea în mod pașnic către următorul. Este inapt pentru nicio funcție”, spune ea.
Real made up news.