Taierea corecta a unghiilor este un pas important in prevenirea unghiilor incarnate – o afectiune aparent banala, dar care produce neplaceri majore, in care unghiile se curbeaza si cresc in piele, ceea ce duce adesea la durere si uneori la infectie. Iata pasii pentru a taia corect unghiile.
1. Instrumentul de taiat. Primul pas este utilizarea instrumentului adecvat de taiere a unghiilor. Unghierele, clestii sau foarfecele pentru manichiura sunt potrivite. Evitati instrumente precum foarfece obisnuite care nu sunt concepute special pentru taierea unghiilor. Ar trebui sa aveti doua instrumente pentru taiat unghiile – una pentru degetele de la maini si alta pentru degetele de la picioare. Deoarece unghiile de la picioare – in special cele de la degetele mari (haluce) sunt mai late si mai groase, acestea necesita un dispozitiv de taiere mai mare. De asemenea, prin folosirea separata a unghierelor, reduceti riscul de a transfera bacterii sau ciuperci intre unghiile de la picioare si maini. Asigurati-va ca igienizati bine instrumentele de taiat intre utilizari.
2. Frecventa taierii unghiilor de la picioare. Majoritatea unghiilor de la picioare cresc in jur de 2 milimetri pe luna, deci este necesar sa le taiati la fiecare sase pana la opt saptamani. Acestea fiind spuse, daca sunteti o persoana foarte activa sau un sportiv – mai ales un alergator – te vei simti probabil mai confortabil daca le tai mai des. 3. Taierea unghiilor umede sau uscate. "Ar trebui sa-mi tai unghiile inainte sau dupa ce fac baie?". In cele mai multe cazuri, raspunsul este "inainte". Unghiile uscate sunt mai putin susceptibile sa se indoaie sau sa se rupa atunci cand le tai, asa ca vei obtine o taietura mai curata. Pentru persoanele cu unghiile foarte groase, taierea va fi mai usoara dupa un dus.
4. Cat de mult tai unghiile. Al patrulea pas este determinarea lungimii unghiilor in urma taierii. Acest lucru este important, deoarece daca taiati unghiile prea scurt va expuneri riscului de unghii incarnate. Daca va lasati unghiile prea lungi, este mult mai probabil sa se agate de ceva si sa se rupa. Specialistii recomanda sa mentinem unghia – din locul in care aceasta nu se mai prinde de deget – la o lungime de aproximativ 1 pana la 2 milimetri. 5. Taierea unghiei. Al cincilea pas este taierea efectiva. Pentru a evita unghiile incarnate, dureroase incrucisate, taiati-le drept. Pentru multi oameni, acest lucru este cel mai usor de facut in doua taieturi. 6. Netezirea unghiilor. Ultimul pas este slefuirea usoara a unghiilor cu o pila, pentru a netezi orice margine zimtata.
Cum se taie unghiile groase. Unghiile tale pot fi ingrosate din mai multe motive, inclusiv: infectie fungica, cum ar fi onicomicoza, psoriazisul – o afectiune a pielii care determina acumularea rapida de celule pe suprafata pielii; traumatism; incaltaminte prea stramta. Pentru a taia corect unghiile groase, urmati acesti pasi: stati cu picioarele in apa calda timp de cel putin 10 minute pentru a va inmuia unghiile, apoi folositi un prosop pentru a va usca complet picioarele si unghiile; folosind un dispozitiv de taiat unghiile, faceti mici taieturi pentru a evita spargerea unghiei si taiati-le drept; pentru a reduce riscul incarnarii, nu rotunjiti colturile; folositi o pila pentru a netezi marginile si colturile. Daca unghiile ingrosate sunt dureroase sau nu credeti ca le puteti taia in siguranta, cereti ajutorul unui specialist.
Cum se taie unghiile afectate de o infectie fungica. Procesul de taiere este similar cu cel de mai sus. Daca lasati ciuperca netratata, unghiile vor continua sa se ingroase si ar putea ajunge la o grosime care necesita unele actiuni suplimentare, inclusiv: folosirea unor clesti/unghiere medicale, intrucat instrumentele standard nu pot taia pana la capat, pot aluneca de pe unghie si iti taie pielea; inmuiere mai lunga a picioarelor (20 sau 30 minute in apa calda); dezinfectarea unghiei cu alcool sau inalbitor diluat. Daca credeti ca aveti o infectie fungica, faceti-va o programare pentru un consult dermatologic.