Sărbătorile Pascale se apropie, iar cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele românilor. Tocmai de aceea e bine să știi că așa coci corect cozonacii în cuptorul electric. Rețeta cozonacului perfect există și constă în modul în care acesta este copt și rumenit. Toate gospodinele trebuie să afle acest truc!
Așa coci corect cozonacii în cuptorul electric
Pentru un cozonac care să dea pe spate întreaga familie, gospodinele trebuie să respecte câteva reguli și au nevoie de un cuptor electric pentru un rezultat ca în cofetării.
Nu există sărbători fără mirosul incomparabil al cozonacilor, iar românii care optează pentru varianta de a-i prepara acasă vor să obțină un rezultat cât mai apropiat cozonacilor din cofetărie.
Ei bine, aceștia nu trebuie decât să țină cont de anumite aspecte esențiale pentru coacerea unui cozonac gustos. Acest preparat poate fi mai greu de copt în comparație cu alte aluaturi, asta pentru că este mai gros și mai consistent. În majoritatea cazurilor, doar capetele cozonacului se coc, iar interiorul rămâne moale. Aceste erori sunt cauzate de faptul că nu folosești temperatura potrivită pentru prepararea lor.
Cuptorul electric trebuie setat pe o temperatură de maxim 180 de grade Celsius, cea optimă fiind de 170 de grade Celsius. Situația se schimbă în cazul în care folosiți un cuptor pe gaz, aici temperatură optimă fiind de 190 de grade Celsius.
De menționat este că indiferent de ce tip de cuptor ai, electric sau pe gaz, cel mai bine ar fi să bagi tava cu cozonac abia după ce acesta a fost preîncălzit. Astfel, căldura va acționa uniform și nu vor exista părți necoapte sau arse ale cozonacului.
De asemenea, pentru a păstra fundul cozonacului într-o condiție cât mai bună este recomandată folosirea hârtiei de copt pentru a evita lipirea aluatului de tavă.
Un rezultat final corect trebuie să fie cozonacul care are aceeași culoare pe toată suprafața lui și o crustă crocantă, indiferent de aroma aleasă de tine. Ventilația este esențială pentru obținerea acestei texturi. Această funcție a cuptorului va contribui la distribuirea în mod uniform a căldurii și va crea condițiile optime de coacere a cozonacului. În schimb, în ceea ce privește timpul pe care ar trebui să îl setăm, nu există o perioadă perfectă. Cozonacul este gata în momentul în care trece testul scobitorii.
Mici trucuri pentru cozonacul perfect
Cozonacul ca la bunica acasă trebuie să fie pufos și gustos. Iată câteva trucuri folosite de gospodine. Frământă aluatul într-un vas călduț. Clătește vasul cu apă fierbinte în prealabil și șterge-l bine. Folosește ouă de găină, nu de rață sau de gâscă. Pentru o culoare galbenă a aluatului, poți adăuga sare în gălbenușuri, poți folosi ouă de găini hrănite cu porumb sau adaugă în făină puțin șofran dizolvat în lapte.
În plus, alege ingrediente proaspete și de calitate, pentru un cozonac perfect. Curăță bine nucile și opărește-le cu lapte clocotit, pentru a înlătura gustul amar.
Asigură-te că temperatura din bucătărie este de cel puțin 21 de grade, când lucrezi la cozonaci.
Unge bine blatul și mâinile cu ulei, înainte de a lucra cu aluatul.
Lasă cozonacii să crească în tăvi, până ajung la marginea de sus a acestora. Unge-i cu ou bătut cu lapte, înainte de a-i introduce în cuptor.
Evită deschiderea ușii cuptorului în primele 30 de minute de la introducerea cozonacilor.
Așadar, este bine să știi cum coci corect cozonacii în cuptorul electric pentru a avea niște produse foarte gustoase, care să fie apreciate de Sărbătorile Pascale.