Universitățile de stat din Iași se pregătesc de cea mai mare provocare din ultimii ani! Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată, iar totul implică o pregătire specială. Practic, peste zece mii de studenți și masteranzi vor lua parte la cea mai mare etapă de examinare, evaluare și de suținere a lucrărilor de licență și disertație, derulată virtual. Rectorii instituțiilor de învățământ superior arată că s-au pregătit pentru toate acestea astfel încât totul să aibă loc fără probleme majore. Cu toate acestea, există și membri ai comunității academice ieșene care susțin că nu e normal ca acest întreg proces să se întâmple așa. Aceștia vin cu argumente solide și consideră,
din anumite perspective, că se face o discriminare prin evaluarea strict on-line
Urmează o perioadă de foc pentru toate marile universități din Iași, în plină pandemie de COVID-19! Efectiv, peste zece mii de studenți și masteranzi vor lua parte la cea mai mare etapă de examinare, evaluare și de suținere a lucrărilor de licență și disertație, derulată virtual. Excepție face Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, care a decis ca Admiterea 2020 să aibă loc fizic. De asemenea, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” urmează să decidă oficial cum va proceda în acest caz.
Examene de licență, disertație și Admitere, sută la sută on-line pentru Universitatea Tehnică
În acest context, Consiliul de Administrație (CA) al Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” a stabilit condițiile în care studenții din anii terminali, de la licență și master, își vor susține lucrările de finalizare a studiilor, cât și Metodologia de desfășurare a Admiterii din această vară. Astfel, în ceea ce privește activitatea didactică, care s-a desfășurat on-line neîntrerupt, în toată perioada de la declararea Stării de Urgență, anii I-III de la licență și primul an de la master vor avea încă două săptămâni (față de calendarul normal al anului universitar în curs – n.r.) de recuperare a activităților didactice, evaluări pe parcursul semestrului, on-line, iar apoi este planificată o sesiune on-line pentru o perioadă de trei săptămâni.
„Toate activitățile didactice se vor desfășura on-line, iar susținerea lucrării de licență va avea loc în fața comisiei, în același sistem. La Facultatea de Arhitectură «G.M. Cantacuzino», unde există probe practice de profil, vor fi susținute tot în regim on-line. Calendarul propus respectă intervalele de timp alocate fiecărei activități conform calendarului anului universitar aprobat prin Hotărârea Senatului 136/19.06.2019. S-a dublat perioada examenelor de finalizare a studiilor de licență și master pentru a se asigura organizarea acestora în condiții optime”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.
De asemenea, întregul proces de Admitere se va desfășura on-line. Toate facultățile Universității vor organiza un concurs de dosare, cu excepția Facultății de Arhitectură. Aceasta va propune o soluție pentru a susține on-line probele profesionale.
Rectorul de la Cuza: „Universitatea «Cuza» este pregătită pentru desfășurarea, în sistem on-line, a examenelor”
Pe de altă parte, și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) lucrurile se vor derula într-o manieră similară. O decizie, în acest sens, a fost luată de Biroul Executiv al Consiliului de Administrație (BECA). De precizat că, imediat după ce autoritățile centrale au anunțat că, până în toamna acestui an, cursurile în universități sunt suspendate, rectorul – prof. univ. dr. Tudorel Toader anunța:
„Plecând și de la ceea ce au precizat autoritățile centrale, e clar că anul acesta academic nu vom mai derula cursuri față în față… De asemenea, Universitatea «Cuza» este pregătită pentru desfășurarea, în sistem on-line, a examenelor din sesiune, respectiv a Admiterii și, la nevoie, a celor de licență. Pe de altă parte, în cazuri speciale și la unele facultăți, activitățile de laborator sau ce țin ce practică se vor derula fizic, asta doar cu respectarea strictă a protocolului ce ține de asigurarea siguranței medicale”.
Lider al studenților din Iași: „Susținerea examenelor exclusiv on-line este o măsură discriminatorie”
Cu toate acestea, unii dintre studenți consideră că această manieră de evaluare nu este una potrivită și că duce la discriminare. Se arată și că cea mai bună măsură care ar putea fi luată este organizarea unei sesiuni suplimentare de examene, restanțe și examene de finalizare a studiilor (susținere de licențe și disertații) în luna septembrie 2020.
„Susținerea examenelor exclusiv on-line este o măsură discriminatorie, întrucât există un număr considerabil de studenți care fie nu dețin dispozitivele necesare (Smartphone, laptop), unii dintre aceștea împărțindu-le acasă cu părinții sau cu frații, fie nu au o conexiune stabilă la Internet care să le permită susținerea eficientă în această manieră. Totodată, studenții reclamă faptul că examenele de tip grilă contra-cronometru nu sunt eficiente, aceștia neavând, de cele mai multe ori, nici timp să citească întrebarea. Nu este luat în calcul lag-ul (timpul diferit dintre momentul transmiterii întrebării și momentul recepționării ei de către student), care depinde de viteza conexiunii la Internet. Cea mai bună măsură care ar putea fi luată este organizarea unei sesiuni suplimentare de examene, restanțe și examene de finalizare a studiilor (susținere de licențe și disertații) în luna septembrie 2020”, a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare al Ligii Studenților (LS IAȘI).
Rectorul de la Arte: „Cum poți da licența on-line la sculptură, muzică sau teatru?”
În final, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași preciza, înainte de anunțul oficial al autorităților de a suspenda întreaga activitate academică până în toamna acestui an, că instituția pe care o conduce are un specific aparte. Tocmai de aceea, o procedură exclusiv on-line nu este suficient de bună.
„Da, la noi chiar că este cel mai greu și complicat de apelat la o asemenea metodă. Spre exemplu, dacă să spunem că putem evalua teza scrisă, teoria știută de candidat, sunt necesare probele practice. Cum pot evalua un student la sculptură, la muzică sau teatru? Un viitor actor trebuie să interpreteze un rol, să-l văd cum face asta, un viitor dirijor trebuie să fie în fața orchestrei și să aplice ceea ce știe și așa mai departe. Noi avem, așadar, un specific aparte însă, eu cred că lucrurile ce țin de pandemie se vor îmbunătăți și, după jumătatea lunii mai să ne reluăm, ușor-ușor, activitatea pentru a reveni la normal”, menționa prof. univ. dr. Bălăiță.