Prima pagină » Titlurile zilei » Așa arată un colț de rai! Probabil este cea mai spectaculoasă casă din tot Iașul: are vedere spre lac și este înconjurată de egrete, broaște țestoase și pescăruși – EXCLUSIV/GALERIE FOTO

Așa arată un colț de rai! Probabil este cea mai spectaculoasă casă din tot Iașul: are vedere spre lac și este înconjurată de egrete, broaște țestoase și pescăruși – EXCLUSIV/GALERIE FOTO

12 iul. 2023, 02:00, 10 ,
Cosmina PUIU/ Lucian SAVA în Titlurile zilei

Așa arată un colț de rai din Iași. Probabil este cea mai spectaculoasă casă din tot județul, având vedere spre lac și fiind înconjurată de egrete, broaște țestoase și pescăruși. Imaginile te lasă fără cuvinte, atât din interiorul locuinței, cât și din exterior

Un loc de basm în comuna ieșeană Popești. Este vorba despre o locuință cu doar două camere, ce are peste 100 de ani și este construită numai din lut, fiind extrem de rezistentă. În trecut au locuit încă 3 familii de oameni chiaburi, iar de aproximativ 60 de ani trăiește Maria Pricop, în vârstă de 81 de ani. Soțul ei, Mihai, a decedat în urmă cu ceva timp, dar femeia își amintește cu lacrimi în ochi de momentele când terminau treaba prin gospodărie și se așezau pe marginea lacului, unde luau cina și povesteau până în zori.

 

 

Probabil este cea mai spectaculoasă casă din tot Iașul: are vedere spre lac și este înconjurată de egrete, broaște țestoase și pescăruși

Casă desprinsă din povești este întreținută de Maria de mai bine de 56 de ani. Aceasta povestește cu bucurie în suflet că își dorește să păstreze tradiția vie, văruind an de an cu un var albastru pe care îl are în pivniță. Lipește cu lut atunci când este cazul, se îngrijește de mobilierul pe care l-a făcut soțul ei acum 6 decenii.

Pernele, păturile și oghealurile (n.r. – pilotă groasă) sunt de ani și ani, pe care le folosește zilnic, fiind făcute de ea. Chiar și acum, la 81 de ani, iarna își confecționează lucruri de care are nevoie. La piață sau în târg nu merge niciodată, deoarece are în propria grădină tot ce este necesar ca să poată trăi în condiții decente. În vremea de cultivat nu lipsește niciodată și face pachete pentru cei 3 băieți care sunt plecați peste hotare.

„Eu nu cumpăr niciodată de la piață sau de prin târg. Îmi pun în grădină ceapă, usturoi, cartofi, pătrunjel, mărar, fasole și când am nevoie le iau proaspete. Îmi pun toamna, în beci, de toate și am toată iarna, legume de la mine. În spate mai țin câte o găină și o gâscă, iar când vreau ceva cu carne tai și pregătesc. Le pregătesc mereu și băieților mei pachete, ca să aibă ceva de la mine, așa îmi spune sufletul meu de mamă. Fiind aproape de lac, mănânc și pește proaspăt cu mămăligă.

Ce să mai vreau? Nu mai pot să muncesc prea mult, dar pentru a mă îngriji n-am nevoie de ajutor. An de an văruiesc cu var de îl am tot în beci, de ani buni. Acuma nu se mai găsește, însă am rezerve până când o să mor. Lipesc și fac atât cât pot. Ar trebui renovată. Mobilierul e bun, făcut de soțul, de când ne-am mutat aici. Din tinerețe și încă e bun. Îl mai lăcuiesc, să țină”, mărturisește Maria Pricop.

Maria Pricop: „Din tinerețe am iubit florile, iar Mihai avea grijă de ele mereu”

Chiar dacă a rămas văduvă, femeia nu uită nici de florile care îi aduc fericire în suflet. Înainte, soțul ei, ca să o surprindă, uda și îi mai planta câte o floare seara, la final de muncă. Acum, când le îngrijește își amintește de tinerețea sa.

„Eu iubeam florile și Mihai mereu îmi aducea câte o floare până să ne căsătorim. Apoi, când ne-am mutat, eu mi-am pus multe flori, iar când voia să mă surprindă, seara le uda sau mai planta câte o floare pe care o mai procura de la rude și prieteni. Acum, îmi amintesc de el când văd florile astea frumoase de lângă grădină”, mai spune Maria, cu lacrimi în ochi.

Nu este zi în care Maria să nu aibă treabă, reușind și la bătrânețe să întrețină cea mai spectaculoasă casă din tot județul.

Comentarii
  • Daca asta este colt de rai înseamna ca-i urît tare raiul ! A fost o magazie pentru materialele statiunii Podu care aveau livada pe locul respectiv apoi a devenit locuinta de servivi pt paznici si mai tîrziu a locuit fam Pricop ! Daca asta este cea mai spectaculoasa casa din jud. înseamna ca cel ce a scris articolul nu prea a iesit din casa !

  • Ai di capul mieu! Cea mai spectaculoasa casa din Iasi!? Poate din toata Moldova…Din toata Romania…Vreau sa cumpar…Ofer 100 euro.

  • Da,e colt de rai! In comparatie cu casele/vilele duplex din Iasi, unde pe 250mp au ridicat mausoleu fara copaci,iarba,flori,lac…casa din articolul aparut in ziar, chiar e de poveste.

    Cate vile de prost gust sunt in Iasi?!? Multe si marunte. …bai, una nu vezi sa fie construita ca in afara.

    Dragi patroni ieseni, daca va faceti vila…cumparati o revista de arhitectura din afara sau intrati pe net, vedeti acolo cum arata o casa cu arhitectura deosebita.

    Copiati proiectul si fuguta cu el la constructor…nu mai lasati un arhitect de 2 bani sa va faca proiectul de casa!

    Semne ca arhitectul ales NU e potrivit pt tine !!!
    Daca, arhitectul sta intr-un apartament de bloc, clar nu s.a descurcat in viata, plin de invidie si ura, de aia va face proiectul casei in doru’ leli. Daca sta in chirie….fugii repede, nu mai sta la discutii cu el.

    Dragi ieseni cu bani, cand mai va faceti o casa, ganditi-va ca aceea ramane in Iasi si dupa moartea dvs, ce o sa zica turistii cand o sa vada o casoaie de prost gust?!?

    De aceea, daca e nevoie apelati la un arhitect din strainatate. Lasati Iasului, o cladire frumoasa, cu bun gust. Aratati intregii lumi, ca voi sunteti modele faine de urmat.

  • Hmmm…Asta suna a anunt matrimonial.Am casa ,iaz,lebede,broaste..caut barbat.Hm..Sau e ceva anunt cum dadeau smecherii pe timpuri in ziar ? Am doua vile in Bucium,amanta cu doctorat,firma,bani in banca si masini de lux.Nu vreau nimic.Ma laudam .Citeste fraiere mai departe.

  • Acolo e fain de facut o pensiune agro turistica. Turistii sa mulga vaca, sa mearga la muncile campului, sa vada cum e viata la tara iar seara sa meraga la cooperativa din sat si sa stea la o bere cu bastinasii din sat. Au astia o filosofie de viata, de te doare mintea.
    La tara, nu e totul roz…

  • Multă lume proastă…omul sfințește locul….acea persoană arată că nu îți trebuie prea multe lucruri.. poți trăi fericit și cu strictul necesar și fără să ai o casă mare….😉

  • Bre jurnalistule, i-a mergi tu si locuieste acolo, in coltul de rai? Mai ales iarna. Pariu ca iti schimbi ideile despre ce inseamna rai?

  • 🤑 "Rai" nu inseamna sa ai bani multi. " Rai "e o stare de liniste ce o ai cand te intorci de la munca/birou si te relaxezi in mijlocul naturii

    Credeti-ma pe cuvant, poti sa fii medic si sa castigi peste 7000 -9000 euro salar fara spaga, …dar daca nu ai un colt de rai ca acesta prezentat in ziar, degeaba ai vila pe Copou si 150mp teren, e ca si cum ai sta la bloc,betoane si masini. Trist.

    Femeia din reportaj, nu castiga mii de euro salar, nu sta in viloaie de prost gust, dar cand iese din casa…simte ca e in RAI. Albine zumzaind, miros de iarba cosita, flori multicolore, liniste, aer curat…chiar e un colt de rai.

    Daca vrea un peste, nu merge la magazin sa cumpere peste si hamsii din China, ea isi face rost din lacul din fata casei.

    De fructe proaspete am povestit? Alea sunt in spatele casei, iar in fata casei sunt fructe rare de padure, gen mure,afine, zmeura etc…asta e raiul.

    Tot in spatele casei,sunt copaci plini cu miere. Da, am scris corect, miere nu mere salbateca. In scorbora copacilor, albinutele si-au facut o mica colonie, iar batranica are miere naturala la dispozitie. Fara e-uri, indulcitori artificiali,etc.

    Da,da,daaaaaaaaaa…asa trebuie sa arate o bucatica de rai. 🥰

  • Colt de rai cînd te bate vîntul în c.r cînd folosesti closetul de dupa casa ? Si ala daca o fi ! Pricop sotul Dumnezeu sa-l odihneasca nu a fost în stare sa-si faca o casa ci a stat acolo izolat de lume iar copiii cînd au facut un pic de aripi au fugit în lumea larga ! Iazul din fata casei este al Rompescaris si nu au acces asa cînd vor ei ci fura un peste ! Articol de rahat scris cu picioarele si umflat cu pompa ! Acolo nu sunt egrete ci doar regrete pentru cei ce au locuit inolati de civilizatie !

  • Da prosti mai sunteti cei ce comenteaza, v ati trezit cu curu’n puff de satin, cu jucarii de plastic si mancare servita pe tava de aur. Oameni plasticati orasenii astia, au nevoie de bideu ca sa se cace si sa se spele la cur. Invatati cu penseta la coltul sprancenii si cu rani in palma daca isi matura in fata blocului.
    Habar nu aveti ce inseamna natura,
    Obisnuiti sa vedeti clabucii vecinului care coboara din mertzanul prafuit, besindu se pe sub camasa armani, obisnuiti sa auda baraiturile din curul masinilor si motocicletelor, obisnuiti cu tv ul in buzunar si mancarea adusa sub nas. Asta e raiul orasenilor care comenteaza.
    Ce nevoie ai de case de lux sau copiate dupa modelul occidental ? Ce tot pupati in cur pe occidentali bai lingailor ?
    Ce atata lauda sa iti umpli mintea cu raiul orasenesc ? Cu ce sa umpli la apus raiul orasenesc ? Cu gemetele vecinilor ? Zgomote de motoare ? Ca ai muzica transmisa de JBL in urechile tale sensibile ?
    Ce tot atat va cacati pe voi infatuatilor ?
    Bineinteles ca e ceva frumos, dar de unde sa stie oraseanul castrat de ce e frumos ? Sau tuberculii tineri crescuti pe saltea relaxa ?
    Scoateti capul din ou si comentati ca limbricii opariti, ce va cacati pe voi atata.
    Limbricari prefacuti ce sunteti, aveti bicepsi de la atata comentarii proaste.
    Stati linistiti cu suzeta in gura, acea femeie tine o casa singura, pe voi va tine apa la surub, telecomanda agatata de mana si masina care va spala chilotii cu nume de firma. In rest va aduce la gurita clatite si vaorma firmele de catering.
    Ar trebui sa apreciati ce transmite jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *