Prima pagină » Titlurile zilei » Așa arată transportul modern la Iași. Vatmanii au rămas cu tramvaiele în zăpadă din cauza macazurilor care nu funcționează: „Am rămas blocat 40 de minute, m-au înjurat și călătorii” – FOTO/VIDEO

Așa arată transportul modern la Iași. Vatmanii au rămas cu tramvaiele în zăpadă din cauza macazurilor care nu funcționează: „Am rămas blocat 40 de minute, m-au înjurat și călătorii” – FOTO/VIDEO

09 ian. 2024, 02:00, 22 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Tramvaiele din Iași au rămas blocate pe străzi la prima zăpadă din acest an. Liniile de tramvai au fost complet acoperite, iar vatmanii au așteptat cu echipele de intervenție pentru a curăța macazurile

Deși pe străzile din Iași circulă tramvaie noi, în valoare de 2 milioane de euro bucata, acestea nu pot trece din cauza stratului de zăpadă. Macazurile care ar trebui să se schimbe automat nu mai funcționează, iar vatmanii se chinuie cu ștanga ca să le schimbe manual. Ba chiar un tramvai nou a deraiat și a intrat în coliziune cu un alt vagon.

Tramvaiele din Iași au rămas blocate în zăpadă

Vatmanii și-au pus mâinile în cap în dimineața zilei de luni, 8 ianuarie, când au plecat cu tramvaiele pe traseu. Zăpada a blocat multe porțiuni de pe linia de tramvai, fapt ce a îngreunat foarte mult deplasarea vagoanelor. Având în vedere că au început și cursurile în școli și facultăți, mijloacele de transport în comun au fost foarte aglomerate.

„Deci efectiv a fost dezastru astăzi (ieri, 8 ianuarie – n.r.), de parcă a nins pentru prima dată la Iași și nu am știut ce să facem. Eu am fost pe traseul 6, Dacia-Tg. Cucu, am plecat dimineață, la 8 și 5 minute, și am ajuns înapoi la Dacia la 11, vă dați seama, 3 ore pe traseu. Oamenii stau și ne așteaptă în stație, îngheață, nu mai zic că a fost foarte aglomerat, au început școlile, facultățile. În primul rând, din cauza zăpezii se blochează linia de tramvai, șoferii calcă peste linie și înfundă zăpada acolo. Tramvaiele au o protecție în fața roților pentru a înlătura zăpada de pe traseu, doar că nu pot face față. Dacă zăpada este prea mare, rămâi suspendat și roata nu mai face contact cu linia, astfel ai rămas blocat acolo. Dacă șoferii ar respecta și ei regulile și ar lăsa linia de tramvai liberă, ar fi mult mai bine pentru noi”, povestește Cristian Teșan, vatman la CTP Iași.

Macazurile le dau bătăi de cap vatmanilor pentru că se înfundă constant, iar până vine echipa de intervenție trec zeci de minute. La rond Dacia, un tramvai nou a deraiat și a intrat într-un vagon mai vechi.

„O altă mare problemă o reprezintă macazurile, sunt înfundate cu zăpadă și gunoaie și nu mai putem să le schimbăm. Chiar am rămas, ieri dimineață, blocat 40 de minute în față la depoul de la Gară pentru că era înfundat macazul, m-au înjurat și călătorii după câteva minute. A trebuit să fac ceva pentru că era clar că nu mai putem pleca de acolo. Am rugat șoferii să le permită călătorilor să coboare acolo și i-am îndrumat spre stația de autobuz, îmi era și rușine. S-a format acolo o coloană de 4 tramvaie care așteptau să vină echipa de intervenție să curețe macazul. Cât am fost în trafic, abia am văzut o sărăriță dimineața, atât, oare conducerea primăriei nu vede ce este afară? La Dacia a deraiat un tramvai nou, a intrat într-un vagon model M8, după a fost retras la depou cu un geam spart”, a mai adăugat Cristian Teșan.

Tramvaie noi pe infrastructură învechită

Primarul Mihai Chirica promite un transport modern, precum în marile orașe din Europa, au fost achiziționate tramvaie de milioane de euro, însă vatmanul umblă cu ștanga în mână să schimbe macazul. Puține dintre ele se mai schimbă automat, iar cum este acum zăpadă, rămân complet blocate și nici manual nu pot fi schimbate.

„În mod normal, pe traseele unde s-a modernizat linia de tramvai au fost schimbate și macazurile. Au fost aduse noi care se schimbă electric și au un sistem de încălzire pentru iarnă, niște rezistențe care topesc zăpada în astfel de situații. Însă acum abia dacă mai funcționează 2-3 dintre ele. Începând de la Tg. Cucu, Podu Roș, Metalurgiei, Tătărași, toată partea, ar trebui să fie macazuri electrice care se schimbă singure, dar nu mai funcționează. Este și normal, dacă nu sunt verificate și întreținute, traficul din Iași este dificil, așa că s-au distrus, iar acum tragem foloasele. Vrem transport modern la Iași, așa ne promite domnul primar Chirica, aducem tramvaie de milioane de euro, dar infrastructura a rămas la fel. Asta e imaginea vatmanului, coborâm cu ștanga să schimbăm macazul, vesta mea este numai ulei de la macaz, când îl schimbi, sare, numai mizerie pe tine. Dar trebuie să venim cu uniformă la muncă, ca să nu stricăm imaginea companiei”, a încheiat vatmanul.

Tramvaiele din Iași au rămas blocate în zăpadă din cauza macazurilor și liniilor înfundate. Vatmanii au așteptat neputincioși, în vagoane, echipele de intervenție.

Comentarii
  • 3 ore de la gara până in Baza 3!

  • Si uite asa arata un transport local verde,cand vine iarna se ofileste.

  • Domnule primar, uite de-asta nu renunta cetatenii la transportul cu masina personala, pentru ca nu au varianta acceptabila, nu pentru ca sunt puturosi si grandomani. Daca pleci cu masina din CUG, pana in Copou, de exemplu, faci cca doua ore jumate, dar stai in masina, la caldura, dar daca pleci bazandu-te pe mijloacele de transport in comun, faci macar patru ore, dar inghetand prin statii. Io-te, Chirica, asta e realitatea. Degeaba tot te dai destept si tu si toti pupincuristii tai ca iesenii nu vor sa renunte la masina personala si sa foloseasca transportul public, cum se face prin orasele din tarile civilizate. Acolo, transportul public functioneaza. NESIMTITILOR!

  • Stoica de la Ctp doarme linistit cu Chirica, vorbiti degeaba fraierilor. Asa ne trebuie! Suntem de vina ca nu- i dam jos.Ei si – au facut averi colosale din ,,miile de salarii in sute de mii de euro” pe spinarea prostimii din Iasi care nu le da shut in fund . Asa ne trebuie! Acum vedeti ce nepasatori fata de noi suntem chua noi. Dorniti linistiti ieseni cu Chirica primarul kurului.Jos Chirica!!!!!!! Sa- l dam jos. Nu mai spun nimic ca oricum nimeni nu ma asculta si Chirica va fi in continuare primar,tot s- a spus la televizor cu o saptamana inainte ca vine urgia, dar chirica nu a vrut sa auda ,baiatule te doare in basca de Iasi si de ieseni,ti- ai vazut sacii de bani , PNL- istule spurcat ca toti PNL- ISTII

  • Chirica a cumparat toate rablele, acum se vede pe ce a dat el banii! Pe rable care nu pot face fata nici la zapada de 10 cm! Bataia de joc la adresa iesenilor continua. Nu merg nici la ora asta tramvaiele, strazile sunt infundate de zapezi. Stie ca pierde alegerile si nu-l mai intereseaza Iasiul? Atunci sa plece de tot, un administrator mai incompetent ca el nu a avut niciodata orasul asta!

  • DEMISIA CHIRICA! DEMISIA STOICA! Nu-s de vina bietii vatmani pentru proasta organizare, pentru faptul ca nu li se dau tramvaie bune, si ei ca si calatorii au inghetat de frig lasati intre statii! Stoica putea trimite autobuze daca tramvaiele nu functionau! ADMINISTRATIE DE DOI LEI CU PREFERATI SI PREFERATE PE SALARII NESIMTITE!!!!!!!!!

  • Chirica e bun doar la barfa, e campion de dus vorba de colo colo, la atat se pricepe, la barfa si la denigrat oameni prin spate. Daca te duci la el cu o problema, daca te plangi de un salariat de-al lui care ii este in gratie, te stie tot orasul. Deci in afara de barfa, nimic. Se vede dupa cum administreaza orasul. Orasul lui Chirica este varza. Oricine va veni primar, poate sa fie si cu doua clase, va fi de n ori mai bun ca el.

  • Nu mai dați vina aiurea pe autorități când afară e viscol și ies toți cu mașinuța sa stea la căldurică. Degeaba dai cu utilaje când ninge și e viscol plus că nu ai cum sa dai când stau toți bara la bara prin oraș. Asta e de bun simt și ar trebui sa o știe toți. A, că transportul public e încă varza, da sunt de acord, dar pe vremea asta chiar nu ai ce sa faci. Suntem mai rău ca fulgii aia care au cazut, plăpânzi, comozi, vai de noi, ați uitat ce ierni erau cândva și știați sa vă adaptați?

  • Daca puneau sisteme de degivrare la toate macazurile nu mai erau probleme.

  • Futus morți mati Chirica director ctp și toți jegosii

  • Ba, Ioane, tramvaiele n-au functionat findca sunt RABLE , a cumparat niste vehicule neadaptate la clima noastra, toate vechiturile gasite in Europa, n-are nici o legatura cu ce mananci tu cu polonicul ca sa-ti aperi stapanul, pe sine se puteau baga plugurile si puteau folosi nisip sa nu alunece! Puteau baga autobuze care sa preia cetatenii din statii! La o zapada de 20 cm cum a fost ieri ce aia iarna in care n-ai ce sa faci visezi tu? Azi cine il impiedica sa rezolve problema tramvaielor si a transportului public???? Tot masinile parcate pe margine????? Cine il impiedica sa dea cu nisip????? Sa care maldarele de zapezi de pe margine pe care trebuie sa le escaladezi, tot masinile parcate pe strazi? NU TREBUIA SA FACA PARCARI???????? Pentru ce e primar?>????

  • Azi e soare si tramvaiele merg tot deampwlea! In mai mult de 30 de minute (intre orele 10.30 – 11.05), la Universitate, nu a coborat niciun tramvai… Am renuntat si am plecat pe jos, deci poate nici acum nu a venit niciun tramvai. Zeci de oameni stateau la -14 grade in statie si nu venea nimic din deal. Asa incurajeaza mafiotul de Chirica si spagarii lui mersul cu transportul in comun???

  • Asi dori sa va injur, domnilor care ne conduceti, dar aveti noroc. Sunteti niste nesimtiti, ati merita trimisi pe front la Cotul Donului, Stalingrad.

  • -13C resimtita -21C. numai de CTPI sa nu depinzi cand e omat afara si ai treaba in oras sau servici. am luat dimineata un 9 din P Ros, am coborat in Tg Cucu sa iau altceva spre Tatarasi, 3 ciu ciu la panou, doar 1 si 9 si un 13 ce arata la capat. vine un 6 ce nu este lasat sa intoarca in Tg Cucu ci tocmai la capatul lui 11 la Pta Chirila. Urc in acel 6, cand sa faca la vale pe Padurii, tramvaie blocate in vale, ca se stricase in vale un cazan mic de GT4, da-i tata la talpa pe Padurii 2 statii pana la piata Chirila. nu stiu cum se descurca alte tari unde au parte de ierni 6 luni pe an, gen Canada, Rusia, Finlanda, Norvegia, Suedia, s.a.

  • Ciudat, nu mai vad comentariile alora care ne invita sa folosim transportul in comun. Hai bre, nu ziceti nica? Ca dupa capul vostru, transportul in comun e cool. Acum chiar vedeti cat e de cool.

  • Cant aparatul administrativ stau la Miroslava, Horpaz, Bârnova….Valea Lupului etc e normal sa dirijeze deszăpezirea acolo, pe uliță sa, că sa vina la servici că de…s-a saturat de bloc..Pe scurt ii doare undeva de transportul vostru in comun!!!

  • Pentru Plm: nu te invita nimeni ca sa folosesti transportul in comun, pentru ca poti sa mergi, foarte bine, pe jos. Coboara fundul din masina, trezeste-te cu o ora mai devreme si porneste-te din timp…Si vei ajunge la serviciu/scoala…. Eventual, lasa telefonul, pune mana pe lopata si dezapezeste! Da nah…

  • De ce platim taxe si impozite!

  • Gata! De ajuns . Nici o mașină pe șine. Iar primarul și conducerea CTP trebuie arestată.

  • Tramvaie ptr. Tarile c

  • @Eu ieseanul

    Probabil ca nu citesti comentariile de la articolele referitoate la traficul din Iasi. De fiecare data sunt unii care sugereaza ca rezolvarea problemelor din trafic ar fi folosirea mijloacelor de transport in comun. Ceea ce nu este chiar o idee buna, dupa cum vezi. Acum, niciunul dintre aia nu au mai comentat.
    Ba chiar Chirica in persoana invita iesenii sa foloseasca in masa, mijloacele de transport in comun. O vom face abia dupa ce va merge el cu autobuzul, zilnic, acasa la Miroslava. Asa, ca sa dea exemplu.
    Cat despre fundul din masina… iesenii considera ca traiesc intr-un oras. Iar intr-un oras, nu e normal ca dupa o ninsoare sa nu iti poti folosi masina. Ceea ce demonstreaza teoria mea, ca Iasul nu este tocmai un oras, ci un soi de comuna, asa… mai intinsa. Plina cu tarani, care gandesc ca la tara si care vor sa traiasca ca la tara: sa mearga pe jos pana la pravalia de la capatul ulitei, ca doar nu e departe. Asa cum sugerezi tu.

  • Dar ce nu promite Chirica? Trebuie adunate semnaturi si sa nu apuce luna martie in Primarie.De ignoranta pentru ieseni se va lovi cu siguranta in 24 ianuarie. Ar face bine sa stea acasa si sa nu irite mai mult lumea, la 24 ianuarie se aduna doar cei ce tin la tara lor, la urbea lor, la ieseni in cazul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *