Prima pagină » Titlurile zilei » Așa arată o bijuterie arhitecturală! Căsuța care atrage privirile tuturor trecătorilor e situată în inima cartierului Tătărași: „Ar fi frumos ca persoana care o s-o cumpere să o mențină așa” – FOTO

Așa arată o bijuterie arhitecturală! Căsuța care atrage privirile tuturor trecătorilor e situată în inima cartierului Tătărași: „Ar fi frumos ca persoana care o s-o cumpere să o mențină așa” – FOTO

11 aug. 2023, 02:00, 4 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

În inima cartierului Tătărași, la câțiva pași de Piața Chirilă este situată o căsuță care atrage privirile tuturor trecătorilor. Aceasta pare desprinsă dintr-un basm și amintește de locuințele rustice ale bunicilor

Căsuța sare imediat în ochii trecătorilor, făcând notă discordantă cu construcțiile moderne din zonă. Locuința are mai bine de 100 de ani și este un martor tăcut al dezvoltării cartierului Tătărași. Deși este construită în totalitate doar din pământ și lemn, aceasta este foarte bine întreținută.

Reporterii BZI au discutat cu câțiva locuitori din zonă de la care au aflat că proprietarii căsuței de pe strada Fulger, nr. 16, au decedat acum circa un an, iar aceasta a rămas copiilor, dar în prezent nu este locuită.

o casuta veche din tatarasi

Căsuța sare imediat în ochii trecătorilor, făcând notă discordantă cu construcțiile moderne din zonă

O căsuță din Tătărași atrage privirile tuturor trecătorilor

o casuta veche din tatarasi

Casa pare desprinsă dintr-un basm și amintește de locuințele rustice ale bunicilor

Această căsuță din cartierul Tătărași, situată în apropierea Pieței Chirilă, atrage privirile tuturor trecătorilor. Imobilul datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și amintește de locuințele bunicilor, având arhitectura tipică a caselor de altădată. Este construită din chirpici, este înconjurată de un cerdac din lemn și are ferestre micuțe, de lemn, care sunt acoperite cu hârtie, probabil pentru ca soarele să nu pătrundă înăuntru. O parte a acoperișului său este din tablă, în timp ce partea din spate este acoperită cu carton.

„A fost locuită până acum un an, când a murit proprietarul, de asta e încă bine întreținută. A rămas copiilor, dar cred că o s-o vândă. Ea e drăguță, dar nu are condiții, are pod de pământ, nu are apă, gaz, trăiești în ea ca pe timpul bunicilor. E bine că încă nu plouă în ea, e acoperită bine, că altfel în câțiva ani s-ar dărăpăna. Ar fi frumos ca persoana care o s-o cumpere să o mențină așa, oricum, terenul pe care este construită este foarte mic, nu ai ce face cu el, trebuie să construiești tot așa, ceva micuț”, a povestit o femeie care locuiește în zonă.

o casuta veche din tatarasi

Reporterii BZI au discutat cu câțiva locuitori din zonă, de la care au aflat că proprietarii căsuței de pe Strada Fulger nr. 16 au decedat acum circa un an

În ciuda vechimii sale, locuința este foarte bine întreținută

 o casuta veche din tatarasi

Căsuța este împrejmuită de un gard simplu, de lemn, care pare și el destul de vechi

Căsuța situată în apropiere de Piața Chirilă are arhitectura tipică a caselor vechi din cartierul Tătărași. Aceasta este înconjurată de un cerdac, numără două odăi și o bucătărie.

De asemenea, are și un pod înalt, în care proprietarii puteau depozita diverse lucruri. În curtea locuinței mai există câteva construcții ceva mai mici, tot din lemn și pământ. Căsuța este împrejmuită de un gard simplu, de lemn, care pare și el destul de vechi. În curtea locuinței se observă mai multe obiecte de uz casnic, lăsate parcă la voia întâmplării, prezența lor demonstrând că proprietarii casei nu sunt morți de multă vreme.

„Foarte interesant stilul arhitectural al căsuței! Poate că mulți dintre noi nu o apreciem la adevărata ei valoare? Nu suntem cunoscători… Pare o casă veche… Dărăpănată… Ei bine, e veche, părăsită, neîngrijită, într-adevăr, dar, personal, cred că are o deosebită valoare culturală! Apreciez, profan, soclul, cerdacul (pridvorul) casei, elementele decorative subtil prezentate, ferestrele curbate în partea superioară. Oare în cel stil arhitectural s-ar încadra? Nu cred că e neoromânesc”, a precizat Adrian Crișan.

Comentarii
  • Face Chirica un bloc imediat acolo 😀

  • Paul, mic dezvoltator

    Veste faină! Chiar minunată. A scăpat de la demolare.

    Azi, aceasta casa a fost cumparata cu banii jos! Un amic de al meu a cumparat-o și a promis solemn ca nu-i modifica aspectul, vrea să ramână 100% rural style.

    Din ce am înteles, în ea o să deschidă un centru pt alcoolicii anonimi. Un fel de subsectie pentru dezalcolizare a spitalului Socola, o sa lucreze direct cu Casa de asigurari, doar ca o sa fie in sistem privat.

    Ps: deja se fac înscrieri. Sotiile sau femeile necăsătorite care au acasă un soț/iubit alcoolic sunt rugate sa-l aduca pt tratament la aceasta secție nou înființată; pentru vindecare, nu folosim pastile,spalaturi interioare,etc,…o sa apelăm la o metodă tradițonală: apă, paie și bătaie !
    Vindecare in 2 săptămani, garantat 100%.

  • Asta e o casa taraneasca. Bijuteriile arhitecturale sunt concepute de arhitecti, nu de oieri.

  • vlad catalin blanaru

    In sfarsit un articol interesant pe acest ziar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *