Societatea comercială Conest SA, din Iași, a fost dată în judecată de reprezentanții Delgaz Grid SA. Aceștia din urmă solicită despăgubiri în instanță, acuzând că firma de construcții ieșeană a comis mai multe erori. Cei de la Fostul E.ON susțin că angajații Conest SA au comis-o în repetate rânduri. Mai mult, reclamanții susțin că reprezentanții Conest au recunoscut culpa angajaților la întocmirea proceselor-verbale de constatare, de fiecare dată când rețeaua electrică a fost avariată. Pe de altă parte, judecătorii au constatat că există une probleme la întocmirea documentelor, motiv pentru care au respins acțiunea formulată de cei de la Delgaz Grid SA
O cunoscută firmă de construcții a fost dată în judecată în urma greșelilor de proporții comise de angajați! Astfel, compania de furnizare a electricității cere daune de la Conest SA! SC Delgaz Grid SA a reclamat mai multe lucrări de mântuială ce ar fi fost făcute de firma de construcții.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins recent acțiunea formulată de către Delgaz Grid SA.
„Instanța respinge acțiunea formulată de reclamanta SC Delgaz Grid SA în contradictoriu cu pârâta SC Conest SA”, au precizat judecătorii ieșeni.
Totuși, decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Conest SA, acuzată de comiterea unor gafe imense, de către cei de la Delgaz Grid SA
Procesul care a fost intentat de SC Delgaz Grid SA celor de la firma ieșeană Conest SA a început pe data de 6 ianuarie 2020. Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a solicitat instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța în contradictoriu cu Conest SA, aceasta din urmă să fie obligată la plata sumei de 18.960 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor neachitate la scadență.
„Pe 11 octombrie 2017, în urma reparațiilor efectuate de către angajații Conest SA la rețeaua de termoficare, a fost avariată rețeaua de energie electrică de la o grădiniță din Iași, rețea ce ne aparține. Cele constatate pe teren sunt confirmate de pârâta Conest SA prin semnarea procesului-verbal de constatare încheiat la fața locului. Pentru pierderile suferite, a fost emisă o factură pe 23 martie 2018, în valoare de 1.231 de lei, reprezentând reparații efectuate de societate. Pe 16 octombrie 2017, în urma reparațiilor efectuate de angajații SC Conest SA în vederea amenajării unui drum din Iași, a fost avariată rețeaua de energie electrică din Iași.
În urma acestui incident, avariile suferite de compania noastră au fost constatate prin procesul-verbal din 16 octombrie 2017. Pentru pierderile suferite a fost emisă o factură în valoare de 4.346 de lei. Mai mult, pe 25 octombrie 2017, în urma reparațiilor efectuate de angajații SC Conest SA la rețeaua de termoficare de pe Șoseaua Nicolina, a fost avariată rețeaua de energie electrică, cu o pagubă de 2.394 de lei”, au afirmat cei de la Delgaz Grid SA.
Alte erori de proporții de care este acuzată firma de construcții din Iași
Reclamanții de la Delgaz Grid SA mai susțin că, pe 16 noiembrie 2017, cei de la Conest SA au efectuat unele reparații la rețeaua de alimentare cu apă de pe bulevardul Nicolae Iorga, din Iași, fiind avariată rețeaua de energie electrică, cu o pagubă de 3.141 de lei. Conform acestora, pe 12 iulie 2018, tot după unele reparații efectuate de angajații Conest SA, a fost avariată rețeaua de energie electrică din zona Th. Pallady, cu un prejudiciu de 1.295 de lei. Totodată, reclamanții au făcut referire la un alt incident, de pe 3 august 2018, când a fost înregistrată o nouă avarie, după o intervenție a muncitorilor de la Conest, fiind înregistrat un prejudiciu de 2.234 de lei.
„Societatea pârâtă a fost notificată să achite contravaloarea reparațiilor, conform somației de pe 30 mai 2019 și a notificării din 28 martie 2019, dar nu s-a conformat până acum”, au subliniat cei de la Delgaz Grid SA.
Ce au afirmat reprezentanții SC Conest SA în instanță
La rândul lor, reprezentanții SC Conest SA au depus o întâmpinare la dosar.
„Solicităm respingerea cererii ca fiind neîntemeiată”, au precizat cei de la firma de construcții din Iași.
Pe de altă parte, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au constatat existența unei probleme în cadrul acțiunii celor de la SC Delgaz Grid SA.
„Analizând probele administrate în dosar, în special raportul de expertiză tehnică efectuată în cauză, instanța constată că, în planurile aferente proiectelor de realizare a lucrărilor, a avizelor de amplasament, nu rezultă existența instalațiilor electrice îngropate pe terenurile pe care s-au efectuat lucrările conform contractelor. De asemenea, instanța constată că, în 3 procese-verbale de constatare a daunelor, au fost precizate adâncimile la care au fost identificate cablurile, care nu corespund NTE/007/08/00 și, astfel, tăierea eventualelor trasee de cabluri nu putea fi evitată. În concluzie, din documentele existente la dosar, cele avute în vedere de expert și cele trimise de părți, nu se dovedește faptul că pârâta ar fi avut cunoștință de existența cablurilor electrice pe care reclamanta susține că pârâta le-a avariat, deoarece, în planurile puse la dispoziția pârâtei, nu sunt reprezentate trasee de cabluri electrice.
Totodată, instanța constată că procesele-verbale de constatare a daunelor din 16 octombrie 2017 și 16 noiembrie 2017 nu sunt semnate de reprezentanți ai pârâtei și nu pot produce efecte juridice, în contextul în care pârâta SC Conest SA susține că nu a avut lucrări în locurile respective la acele date, iar celelalte procese-verbale sunt semnate cu obiecțiuniler arătate mai sus de reprezentanții părâtei. Astfel, fapta ilicită a pârâtei nu a fost săvârșită cu vinovăția necesară a atrage răspunderea delictuală a pârâtei, culpa fiind exclusiv a reclamantei”, au menționat judecătorii ieșeni.