Nu de puţine ori o auzeai pe bunica spunând: „mă doare genunchiul. Precis o să plouă„. Probabil ţi se părea că e doar o prezicere fără bază şi atât. De fapt, exist[ un sâmbure de adevăr. Iarna nu este un anotimp prea prietenos cu articulaţiile şi oasele noastre, mai ales dacă am suferit şi nişte traumatisme. Aşadar, de ce dor genunchii când se schimbă vremea? Aproape orice durere de genunchi, mai ales la o vârstă mai înaintată, are legătură cu unele afecțiuni, artrită și artroză.
Trebuie spus că sezonul rece vine nu doar cu zăpadă, ci şi cu temperaturi scăzute şi chiar foarte scăzute. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste temperaturi fac că articulaţiile noastre să se umfle şi să se înroșească. Uneori chiar ne pierdem temporar mobilitatea. Inflamarea articulaţiilor poartă denumirea de artrită. Ea apare nu doar din cauza vârstei, ci şi din pricina unor boli autoimune, a infecţiilor ori a depunerii de acid uric în articulaţie (gută).
Două afecţiuni: artroză şi artrită
Ambele au legătură cu articulaţiile şi creează, bineînţeles, disconfort şi neplăceri. În cazul artritei, durerea apare în timpul repausului, mai ales noaptea. În schimb, se atenuează când articulaţia e pusă în mişcare. Afecţiunea constă în umflarea locului bolnav, înroşirea și înţepenirea lui. Episodul acut de artrită poate să ducă inclusiv la leziuni la nivelul cartilagiilor, putând avea loc şi o deteriorare permanentă a articulaţiei.
Pe de altă parte, artroza constă în măcinarea cartilajelor articulare. Ea poate apărea din mai multe motive, şi anume: episod acut de artrită, obezitate, suprasolicitare din cauza exerciţiilor fizice, accidente etc. Durerea apare în timpul zilei, mai ales când faci efort. În schimb, se diminuează noaptea sau ori de câte ori faci pauză de la muncă fizică. Artroza apare cu precădere la şold, coloana vertebrală, degetele de la mâini şi la monturile de la degetele de la picioare.
Cu ce se tratează durerile de genunchi
Iată ce recomandă medicii:
„Tratamentul care se recomandă pacienților diagnosticați cu artroză și artrită se bazează de obicei pe medicamente antiinflamatoare, suplimente alimentare de susținere cu glucozamin și condroitin, dar și fizioterapie. Totodată, cu o rată de succes foarte mare, o reprezintă tratamentele cu infiltrații intra-articulare – acid hialuronic, PRP – plasmă îmbogățită cu trombocite și cu celule stem”, a afirmat dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.
Bineînţeles, este foarte importantă prevenţia, nu doar tratarea în sine.
„Pentru evitarea sau întârzierea apariției afecțiunilor degenerative, recomand ca orice persoană trecută de 30 de ani să-și construiască o rutină care să vizeze menținerea mobilității prin exersarea articulațiilor și mușchilor, menținerea unei greutăți normale și consumul de suplimente alimentare specifice. Dacă mușchii sunt suficient de puternici încât să susțină articulațiile, durerea nu mai apare. Se recomandă, așadar, exercițiile de flexibilitate, mobilitate, stretchingul blând, dar și evitarea posturilor corporale care suprasolicită articulațiile”, a completat specialistul.