Prima pagină » Sanatate » Artrita juvenilă, una dintre cele mai severe boli cronice reumatologice

Artrita juvenilă, una dintre cele mai severe boli cronice reumatologice

07 ian. 2025, 13:47,
în Sanatate

Artrita juvenilă, cel mai comun tip de artrită care afectează copiii, este o boală cronică care poate afecta articulațiile din orice parte a corpului. Este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă din greșeală sinoviala, țesutul care căptușește interiorul articulației, precum și fluidul sinovial din articulație. Acest lucru determină producerea de lichid sinovial suplimentar, ceea ce duce la umflături, durere și rigiditate în articulație.

Acest proces se poate răspândi la țesuturile din apropiere, deteriorând, în cele din urmă, cartilajul și osul. Alte zone ale corpului, în special ochii, pot fi afectate de inflamație. Dacă nu este tratată, afecțiunea poate interfera cu creșterea și dezvoltarea normală a unui copil.

Artrita juvenilă, o boală reumatologică severă

Există mai multe tipuri de artrită juvenilă, în funcție de simptome și de numărul de articulații implicate. Oligoartrita afectează mai puțin de cinci articulații, cel mai adesea la genunchi, gleznă și cot. De asemenea, poate provoca o inflamație a stratului mijlociu al ochiului, iar uveita poate fi nedetectabilă fără un examen oftalmologic dedicat. Aproximativ jumătate dintre toți copiii afectați se confruntă cu oligoartrită, fiind mai frecventă la fete decât la băieți. Mulți copii depășesc boala până la vârsta adultă, dar în cazul unora se poate extinde și, în cele din urmă, poate implica mai multe articulații. Poliartrita afectează cinci sau mai multe articulații, adesea aceleași articulații de pe fiecare parte a corpului, inclusiv pe cele ale gâtului și ale maxilarului, precum și articulațiile mai mici, cum ar fi cele din mâini și picioare.

Artrita psoriazică afectează copiii care au artrită și psoriazis, o erupție cutanată care cauzează pete roșii ridicate sau leziuni ale pielii acoperite cu un strat albicios de celule moarte ale pielii. Artrita psoriazică poate provoca, de asemenea, modificări ale unghiilor care arată ca niște denivelări sau gropițe. Artrita asociată cu entezită, cunoscută și sub denumirea de spondiloartrită, afectează adesea coloana vertebrală, șoldurile și entezitele (punctele unde tendoanele și ligamentele se atașează de oase) și apare, în principal, la băieți cu vârsta mai mare de 7 ani. Cel mai frecvent, ochii sunt afectați în acest tip de artrită și pot deveni dureroși sau roșii. Artrita sistemică, numită și boala Still, apare la aproximativ 10 până la 20 la sută dintre copiii cu artrită juvenilă. O boală sistemică este una care poate afecta întregul corp sau multe sisteme ale acestuia. Pe lângă artrită, forma sistemică cauzează febră persistentă și erupție cutanată, care apare cel mai frecvent pe trunchi, brațe și picioare atunci când febra crește. Poate afecta, de asemenea, organele interne, cum ar fi inima, ficatul, splina și ganglionii limfatici. Acest tip de artrită afectează băieții și fetele în mod egal.

Cauzele care stau la baza unui diagnostic de artrită juvenilă nu sunt cunoscute. Factorii care pot fi implicați, singuri sau în combinație, includ genetica, infecția și factorii de mediu care influențează sistemul imunitar. Simptomele variază în funcție de tipul bolii și pot include durere, umflare și sensibilitate în articulații. Acestora li se adaugă rigiditate articulară matinală, mers șchiopătat, febră, erupție cutanată, ganglioni limfatici umflați, roșeață oculară și vedere încețoșată.

Cum se poate trata afecțiunea

Deoarece nu există teste pentru artrita juvenilă, medicul va încerca să excludă alte cauze și alte boli ca fiind cauza simptomelor. Pentru a diagnostica afecțiunea, va lua un istoric medical complet care include o descriere a semnelor și va efectua un examen fizic. De asemenea, poate solicita tehnici de imagistică, cum ar fi radiografiile sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), pentru a arăta starea articulațiilor. În plus, testele de laborator pe sânge, urină și lichid articular ajută la determinarea tipului de artrită. Acestea pot determina gradul de inflamație și prezența substanțelor anticorp antinuclear și factor reumatoid și pot ajuta la excluderea altor boli sau a unei leziuni ca fiind cauza simptomelor.

Obiectivele tratamentului sunt ameliorarea durerii, reducerea umflăturii, creșterea mobilității și forței articulațiilor și prevenirea deteriorării și complicațiilor articulare. Tratamentul include, în general, medicamente și exerciții fizice. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ameliorează durerea și reduc umflarea, dar nu afectează evoluția sau prognoza artritei. Unele sunt disponibile fără prescripție medicală, iar altele necesită o rețetă. Totuși, aceste medicamente pot provoca greață și disconfort gastric, astfel că trebuie consumate cu alimente. Corticosteroizii, în general, sunt administrați printr-o injecție într-o articulație afectată, însă pot fi luați și pe cale orală, sub formă de pastilă, dar pot avea efecte secundare grave, inclusiv slăbirea oaselor, mai ales atunci când sunt utilizați pe perioade lungi. Medicii încearcă de obicei să limiteze utilizarea steroizilor pe termen lung în cazul copiilor, deoarece pot interfera cu stadiul normal de creștere. Pe de altă parte, exercițiile fizice și terapia ocupațională pot ajuta la reducerea durerii, menținerea tonusului muscular, îmbunătățirea mobilității și prevenirea handicapurilor permanente. În unele cazuri, ortezele sau atelele pot fi folosite pentru artrita juvenilă, astfel încât să protejeze articulațiile pe măsură ce copilul crește.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
observatornews.ro
Cea mai mare bancă din SUA, reacţie după alegerile din România. Predicţie asupra leului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Televiziunea care a dat lovitura de alegeri. Audiențe uluitoare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul bulgăresc, foarte aproape de România. Are hoteluri de lux, plaje late şi apă calmă
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 mai 2025
19 mai 2025