Prima pagină » Eveniment-Social » „Artă de 10 lei”: Exponate la buzunar

„Artă de 10 lei”: Exponate la buzunar

08 mart. 2022, 06:00,
Anca Butuman în Eveniment-Social

Făcând apel la un fragment din viața personală, Andreea implică publicul într-un joc interpersonal de concepte și obiecte cu scopul de a stârni un val de reacții specifice artei relaționale. Galeria Aparte, spațiul de proiecte al FAVD, a fost transformată timp de o săptămână într-un spațiu comercial, unde publicul larg a putut pleca acasă cu un exponat în buzunar, contra sumei de doar…10 lei!

Nu mai puțin de 970 de mărțișoare din ceramică, au umplut unul dintre pereții Galeriei Aparte, spaţiu de proiecte al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design (FAVD), din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași.

Expoziția „Artă de 10 lei” este semnată de o tânăra absolventă a unui ciclul de licență cu direcția de studiu ceramică și un master în Artă Murală, fiind din nou studentă la al doilea master în Teorii și practici în artele vizuale, în cadrul UNAGE Iași. Artista vizuală, Andreea Cioară, a pus la dispoziție publicului larg o simulare a unui magazin de articole de ceramică, prin intermediul căreia s-a produs o transformare a banalului, în acțiune artistică.

A investit aproape doi ani pentru proiectul: „Artă de 10 lei”

Vernisajul expoziției „Artă de 10 lei” a avut loc pe data de 1 martie 2022, iar expoziția mai poate fi vizitată la Galeria Aparte, până marți, 8 martie 2022. Făcând apel la un fragment din viața personală, Andreea implică publicul într-un joc interpersonal de concepte și obiecte cu scopul de a stârni un val de reacții specifice artei relaționale.

Artistei i-a luat aproximativ 2 ani pentru a reuși să-și finalizeze proiectul, iar pe perioada pandemiei a fost necesar să se reprofileze într-un alt domeniu, cu posibilitatea de a investi în conceptul sufletului ei: „Artă de 10 lei”. Experiența pe care a avut-o în spațiul comercial, a contribuit la demersul artistic al tinerei studente.

„«Artă de 10 lei»- un proiect despre fericire, valoare și dorințe. Cu ceva timp în urmă, mi-am dat seama că fericirea este atunci când sunt și cei din jurul nostru. Astfel, am decis să cercetez dorințele oamenilor și să le îndeplinesc. Mi-a luat ceva timp să încep acest proiect. Cum pot să îi întrebi fără a le da speranțe false, să le îndeplinesc dorințele fără a-i umili, au fost dilemele mele. Într-o zi, un bun prieten mi-a vorbit despre visul mamei sale. Nu își dorește ceva personal, ci ceva ce va schimba viața unei comunități. De atunci, dorința ei a devenit și visul meu. M-am tot gândit cât să cer pentru un obiect realizat manual din argilă, transformându-se treptat într-o bijuterie din ceramică, într-o fabrică de vise . Zece lei este o sumă decentă pentru anumite lucrări”, a menționat tânăra artistă Andreea Cioară.

Galeria de artă, transformată într-un spațiu comercial

Galeria Aparte, spațiul de proiecte al FAVD, a fost transformată timp de o săptămână într-un spațiu comercial, unde publicul larga putut pleca acasă cu un exponat în buzunar, contra sumei de doar…10 lei! Expoziția a fost curatoriată de conf. univ. dr. curator Cătălin Gheorghe.

„Valorizarea fiecărei piese „de artă” la „10 lei” are o dublă conotație. Pe de o parte, se creează o referință ironică la accelerarea cu orice preț a impulsului de consum prin manipularea psihologică a perceperii valorii unui produs de o calitate „îndoielnică”, iar pe de altă parte se exacerbează o aluzie critică și ironică cu privire la predominanța tendințelor ideologice actuale de a transforma orice produs artistic într-o marfă tranzacționabilă”, a spus curatorul conf. univ. dr. Cătălin Gheorghe.

Andreea Cioară a urmat programul de studii de masterat în Artă Murală alUNAGE din Iași și a absolvit programul de studii de masterat în Teorii și practici în artele vizuale al aceleași universități, urmând să susțină disertația în vara anului acesta. A realizat expoziția personală „NU” (tranzit.ro/Iași, 2019) și a participat la expoziții de grup precum „Body Space: Citizenship and Territories” (Comenduirea Garnizoanei Timişoara, 2020), „DIPLOMA. Festivalul Național al Tinerilor Artiști” (Bucureşti, 2019), „Re-GENERATOR. Micro-festival de arte performative’’ (Teatru FIX, Iași, 2019), „Working Title 2” (MAGMA, Sfântul Gheorghe, 2018), „micro-Narațiuni” din cadrul proiectului „Comunități Re-Imaginate”, Asociația 1+1 (tranzit.ro/Iași, 2017).

„Artă de 10 lei” face trimitere la condiția muncii, consumerism, fericirea individului în momentul achiziționăriiarticolului și raportul dintre valoarea materialului argilei și simbolul unei bijuterii de ceramică realizate manual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025