Senzația de arsură la stomac apare după ce mănânci și în timpul nopții. Există cazuri în care senzația de arsură este simțită la nivelul gâtului, faringelui și a feței. Acest disconfort este cauzat de refluxul de acid din stomac. Deși un tratament medicamentos poate calma arsurile gastrice, remediile naturiste sunt mai eficiente.
Arsurile la stomac sunt foarte neplăcute, acestea fiind cauzate de o alimentație dezechilibrată. De asemenea, acest disconfort poate apărea și din cauza unor medicamente, al stresului și al fumatului. Multe persoane consideră că arsurile de la nivelul stomacului sunt cauzate doar de aciditatea ridicată din acesta, însă, pot exista situații când disconfortul este cauzat și de aciditatea prea scăzută.
Arsuri la stomac: Sfaturi pentru a scăpa de acest disconfort
În termeni medicali, arsurile la stomac sunt cunoscute sub numele de boală de reflux gastroesofagian. Această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori, cele mai comune fiind obezitatea, consumul excesiv de alimente grase și băuturi acidulate, cofeină și consumul de alcool.
Anumite medicamente pot calma disconfortul creat de arsurile la stomac. Însă, de cele mai multe ori, tratamentul medicamentos poate avea efecte secundare negative. Astfel, specialiștii recomandă câteva remedii naturiste și un set de sfaturi pentru a scăpa de acest disconfort.
Nutriționiștii susțin că pentru a scăpa de arsurile la stomac trebuie să mănânci porții mici de mâncare. Aceștia spun că un stomac plin poate pune presiune pe sfincterul esofagian interior, favorizând refluxul. De asemenea este important să nu mănânci înainte de culcare, stomacul trebui să aibă timp suficient pentru a digera mâncarea. În cazul în care vrei să stai întins după masă este bine să rămâi în poziție verticală după ce mănânci.
Pentru e reuși să scapi de arsurile la stomac este bine să identifici produsele alimentare care declanșează simptomele de reflux și să le eviți. Există alimente și băuturi care cresc secreția de acid, întârzie golirea stomacului și slăbesc sfincterul esofagian interior.
Un truc recomandat de specialiști este mestecatul gumei fără zahăr după masă. Guma de mestecat stimulează producția de salivă, neutralizând acidul. Este bine să știi că guma de mentă trebuie evitată, aceasta declanșând arsurile la stomac. De asemenea, pentru a scăpa de această afecțiune este bine să slăbești.
Remedii naturiste care te pot ajuta să reduci arsurile la stomac: Mușețelul, busuiocul și roinița
De cele mai multe ori, arsurile la stomac sunt provocate de gastrită. Această afecțiune reprezintă inflamarea mucoasei stomacului. Această boală se manifestă prin senzație de arsură și disconfort, refluxul conținutului stomacului în esofag, greață și spasme.
Persoanele care se confruntă cu acest disconfort pot consuma trei căni pe zi de ceai de mușețel. Acesta este recomandat a fi consumat înainte de mese. Mușețelul este considerat unul dintre cele mai valoroase specii de plante medicinale, având un efect terapeutic cunoscut din cele mai vechi timpuri. Florile de mușețel au multe întrebuințări în medicina naturistă, fiind un remediu natural foarte bun pentru arsurile la stomac. Ceaiul de mușețel are proprietatea de a normaliza secreția acidului clorhidric în stomac, ajutând la tratarea problemelor digestive.
Busuiocul este o altă plantă care reduce aciditatea din stomac, fiind un antiseptic intestinal. Acesta poate absorbi gazele din stomac, stimulând digestia datorită uleiului volatil. Pentru a prepara un amestec pentru calmarea arsurilor la stomac trebuie să pui în 250 ml de apă clocotită două lingurițe de plantă mărunțită. Ceaiul de busuioc se poate consuma de două-trei ori pe zi.
Roinița este un remediu naturist folosit din cele mai vechi timpuri pentru calmarea arsurilor la stomac. Pentru a pregăti ceaiul din roiniță trebuie să infuzezi o linguriță de frunze uscate de roiniță în 250 ml de apă clocotită. După zece minute, strecoară și bea o cană de ceai la prânz și una seară, după mese.