Arsurile la stomac sunt un simptom frecvent în timpul sarcinii. Arsurile în sarcină sunt resimțite atunci când acidul gastric iese din sistemul digestiv inferior spre esofag, iritând mucoasa acestuia. Când ești însărcinată și ai arsuri de stomac, poți simți o senzație de usturime chiar în spatele sternului.
De cele mai multe ori, senzația poate porni din stomac și pleca pe gât în sus, iar când te așezi sau te apleci se poate înrăutăți. Arsurile la stomac se manifestă la începutul sarcinii, acestea apar din cauza progesteronului. De asemenea, senzația de arsuri se pot manifesta și în lunile finale de sarcină, fiind cauzate de bebelușul tot mai mare ce apasă pe sistemul digestiv.
Arsuri în sarcină: Cum scapi de această senzație
Arsurile nu afectează bebelușul, însă este bine să scapi de această senzație deoarece simptomul poate fi foarte deranjant. Pentru a diminua senzația de arsură în stomac în timpul sarcinii este bine să nu consumi ciocolată, cafea, ceai, fructe acide și sos de roșii. Uneori, arsurile la stomac sunt cauzate de mâncărurile picante și prăjite. Astfel, evitarea unor alimente și băuturi reprezintă un element major pentru a scăpa de arsurile la stomac.
Pentru a scăpa de acest disconfort poți încerca să dormi cu capul ridicat pe perne. Folosește o pernă în plus atunci când te odihnești și te vei simți mult mai bine. De asemenea, este bine să nu consumi multe lichide odată cu mâncarea și să bei apă cu o oră înainte și o oră după masă.
Indigestia este un simptom ce afectează multe femei însărcinate. Practic fiecare femeie se confruntă cu această senzație deoarece în perioada sarcinii, uterul devine tot mai mare și își presează stomacul astfel încât acidul gastric este împins în sus.
Tratament pentru arsurile la stomac în timpul sarcinii
Indigestia afectează aproape toate femeile însărcinate, în unele cazuri poți scăpa de arsurile la stomac doar schimbând dieta și stilul de viață. Însă, femeile care suferă de o indigestie severă, tratarea acesteia se poate face cu ajutorul unor medicamente. Există medicamente care ușurează simptomele apărute care pot fi administrate și în timpul sarcinii. Pentru a lua medicamentele corecte este bine să consulți un specialist pentru o prescriere medicală.
Antiacidele sunt medicamente care pot oferi o ameliorare a indigestiei. Tratamentul cu antiacidele ajută la neutralizarea acidului din stomac astfel încât acesta nu mai poate irita mucoasa sistemului digestiv. De cele mai multe ori, medicii recomandă administrarea antiacidelor chiar în momentul declanșării primelor simptome de indigestie sau arsuri stomacale.
Există cazuri în care tratamentul este luat preventiv, înainte ca indigestia să apară, de obicei, înainte de masă sau înainte de culcare. Efectele secundare ale antiacidelor sunt rare, dar pot include diaree sau constipație.
De cele mai multe ori, femeile însărcinate beau suplimente alimentare. În cazul în care iei suplimente de fier, trebuie să eviți administrarea lor împreună cu antiacidele. Acest medicament poate împiedica absorbția corespunzătoare a fierului în organism. Astfel, medicii recomandă că administrarea antiacidului să se facă cu cel puțin două ore înainte sau după administrarea unui supliment de fier.
De asemenea, medicii recomandă evitarea fumatului în timpul sarcinii. Fumatul poate provoca indigestia pe lângă faptul că afectează grav sănătatea copilului nenăscut. Substanțele chimice care se conțin în țigări pot provoca relaxarea valvei de la capătul interior al esofagului, provocând arsuri în sarcină.