Prima pagină » International » Armenia şi Azerbaidjan au convenit „să nu recurgă la forță”, în conflictul Nagorno-Karagah

Armenia şi Azerbaidjan au convenit „să nu recurgă la forță”, în conflictul Nagorno-Karagah

01 nov. 2022, 13:14,
în International

Armenia şi Azerbaidjan au convenit luni, 31 octombrie 2022, că nu vor „recurge la forţă”, ci vor găsi o soluţie pentru a remedia conflictul asupra eclavei Nagarno-Karagah. Înţelegerea a avut loc la încheierea summitului cu Vladimir Putin. Pentru regiunea Nagarno-Karabah, statele s-au confruntat de două ori.

Summitul a fost organizat în sud-vestul Rusiei, la Soci, menit să reafirme influența Moscovei în Caucaz, la o lună după ciocnirile de la frontieră care s-au soldat cu 286 de morţi, când au fost lansate atacuri cu drone și arme de mare calibru.

Armenia şi Azerbaidjan au convenit „să nu recurgă la forță”

La sfârşitul summit-ului, într-o declaraţie comună, Baku şi Erevan s-au angajat să „nu folosească forţa” precum şi „să soluţioneze toate disputele exclusiv pe baza recunoaşterii reciproce a suveranităţii şi integrităţii teritoriale”.

Cele două state au menţionat şi despre „importanţa pregătirilor active în vederea încheierii unui acord de pace între Azerbaidjan şi Armenia pentru a asigura o pace durabilă şi pe termen lung în regiune”.

Președinta Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi, aflată luna trecută într-o vizită oficială în Armenia, a condamnat ferm ceea ce a numit „atacurile ilegale la graniță” ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei, relatează Reuters.

Armenia şi Azerdaidjan s-au confruntat în 2020 şi 1990 pe tema suveranităţii asupra eclavei Nagarno-Karabah din Azerbaidjan, care este populată de armeni.

Război dintre Armenia și Azerbaidjan, de câteva decenii

Pentru regiunea Nagarno-Karabah, eclava populată de armeni în Azerbaidjan, cele două ţări au purtat două războaie. Nagorno-Karabakh este recunoscut la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar enclava este controlată de etnici armeni.

Cea mai recentă izbucnire între inamici a fost în septembrie 2022. Armenia și Azerbaidjan au raportat noi ciocniri la graniță care au dus la moartea unui număr necunoscut de trupe azere. Este război între Azerbaidjan și Armenia după ce primii au lansat atacuri cu drone și arme de mare calibru.

Într-o declarație, Ministerul Apărării al Armeniei a declarat că Azerbaidjanul a lansat „bombaj intens” împotriva pozițiilor militare armene în direcția orașelor Goris, Sok și Jermuk. Trupele azere au folosit drone, precum și „arme de foc de artilerie și de calibru mare”, se arată în comunicat.

Însă Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a acuzat Armenia de „acte subversive la scară largă” în apropierea districtelor Dashkesan, Kelbajar și Lachin de la graniță, adăugând că pozițiile sale armatei „au fost sub foc, inclusiv din mortarele de tranșee”.

În 2020, Azerbaidjanul a acuzat Armenia că a lansat o rachetă balistică într-o zonă rezidențială din Ganja. Armenia l-a acuzat pe Baku că a bombardat civili.ONU s-a declarat îngrijorată de rapoartele conform cărora zonele populate sunt bombardate. Peste 300 de persoane au murit și mii de persoane au fost strămutate de când a izbucnit ultima violență din 27 septembrie. Atunci, în urma conflictului din regiune, mii de oameni au rămas fără locuințe. Ambele tabere se acuză că au bombardat casele civililor, iar fiecare dintre acestea neagă orice legătură cu asta.

Timp de câteva decenii, statele sunt implicate în conflictul Nagarno-Karabah. Autoritățile internaționale au făcut nenumărate apeluri la încetarea oricărui conflict și remedierea neînțelegerilor dintre cele două părți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`