Prima pagină » Razboi în Ucraina » Armata ucraineană transmite că Rusia urmează să atace pe direcţiile Doneţk şi Herson
Armata ucraineană transmite că Rusia urmează să atace pe direcţiile Doneţk şi Herson

Armata ucraineană transmite că Rusia urmează să atace pe direcţiile Doneţk şi Herson

13 apr. 2022, 22:02,
în Razboi în Ucraina

Armata ucraineană a menționat, pe contul oficial de Facebook, că inamicul este pregătit pentru acțiuni ofensive pe direcțiile Donețk și Tavria (Herson).

După ce Rusia și-a retras trupele din jurul Kievului și din nordul Ucrainei, zona de est a țării atacate, care cuprinde provinciile separatiste proruse Donețk și Lugansk a devenit ținta prioritară de atac.

Oficialii ucraineni speră ca ploaia să fie în favoarea lor

Armata rusă se regrupează, la momentul actual, în est, pentru o nouă ofensivă, dar oficialii ucraineni și-au exprimat speranța ca ploile care se anunță pentru aceste zile în zona respectivă fie să împiedice lansarea atacului, fie să forțeze trupele ruse să iasă din câmp deschis înspre șosele, unde vehiculele militare ruse sunt vulnerabile, în fața numeroaselor arme antiatac, furnizate Ucrainei de către statele occidentale.

Liderul separatiștilor proruși din Lugansk susține că aproape tot teritoriul provinciei se află sub controlul combatanților săi.

Liderul separatiştilor proruşi din Lugansk, Leonid Pasecinik, a susţinut miercuri că 80-90% din teritoriul acestei provincii s-ar afla sub controlul combatanţilor săi, relatează AFP.

Informaţia nu este confirmată de alte surse, dar de la începutul invaziei ruse separatiştii din Lugansk au înaintat mai mult decât cei din Doneţk, care-şi concentrează eforturile pe capturarea oraşului strategic Mariupol.

Problema trupelor ruse este moralul scăzut

Pentru trupele ruse o problemă majoră rămâne moralul lor scăzut în acest război, afirmă un responsabil militar american citat de CNN.

Încă există probleme de moral şi de coeziune a unităţilor care dau peste cap planurile ruşilor, deşi ei acum încearcă să se refacă, să se reaprovizioneze şi se axează pe o zonă geografică mai concentrată, a remarcat oficialul Pentagonului.

Acesta a subliniat de asemenea faptul că aproximativ jumătate din soldaţii ruşi trimişi în acest război sunt recruţi, aşadar aceştia nu au o pregătire militară substanţială.

Pentagonul examinează opțiunile pentru instruirea militarilor ucraineni

Pe de altă parte, acelaşi oficial american a spus că Pentagonul examinează în prezent opţiunile pentru instruirea militarilor ucraineni să folosească dronele Switchblade furnizate de SUA, una dintre opţiuni fiind oferirea instruirii de către militari americani dislocaţi deja în ţări de pe flancul estic al NATO.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei franceze, colonelul Pascal Lanni, a declarat de asemenea că armata rusă pare să se pregătească pentru o ofensivă pe scară largă în estul Ucrainei în zilele următoare.

Rusia ar putea lansa un atac pentru a cuceri regiunile Donețk și Lugansk

Oficialul francez a menționat faptul că în următoarele zile – 10 zile, a estimat acesta – Rusia ar putea să încerce relansarea eforturilor cu o ofensivă pe scară largă în est și sud, pentru a cuceri regiunile Donețk și Lugansk. Acesta a explicat că armata rusă ar putea chiar să meargă până la râul Nipru, dacă îi vor permite capacitățile.

El a mai explicat faptul că forţele ruse conduc bombardamente şi atacuri aeriene nu doar pentru a slăbi coerenţa sistemului defensiv ucrainean, dar şi pentru a perturba capacităţile şi mişcările logistice ucrainene, ceea ce explică şi distrugerea totală a aeroportului din oraşul Dnipro, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`