Prima pagină » Actualitate » Armata SUA a părăsit Bagram Airbase noaptea fără nici o notificare, susţin autorităţile din Afganistan

Armata SUA a părăsit Bagram Airbase noaptea fără nici o notificare, susţin autorităţile din Afganistan

06 iul. 2021, 14:12,
BZI.ro, în Actualitate

Armata SUA a părăsit Aeroportul Bagram – baza sa cheie din Afganistan – în toiul nopții fără a anunța afganii, a declarat noul comandant al bazei. Generalul Asadullah Kohistani a declarat pentru BBC că SUA au părăsit Bagram vineri la 03:00, ora locală, și că armata afgană a aflat ore mai târziu.

Bagram conține, de asemenea, o închisoare, iar în facilități ar fi rămas până la 5.000 de prizonieri talibani. Talibanii au avansat rapid în Afganistan, în timp ce trupele americane se retrag.

Bagram ar putea fi atacat de talibani, se teme generalul afgan

Generalul Kohistani a declarat luni că forțele afgane așteaptă ca talibanii să atace Bagram.

Vorbind reporterilor de la baza aeriană, el a spus că primește deja rapoarte despre faptul că grupul face „mișcări în zonele rurale” din apropiere.

„Știi, dacă ne comparăm cu americanii, este o mare diferență”, a spus gen Kohistani. „Dar, în funcție de capacitățile noastre … încercăm să facem tot posibilul și, pe cât posibil, să securizăm și să servim toți oamenii.”

SUA au anunțat vineri că au eliberat Bagram, finalizând efectiv campania militară din Afganistan înainte de data oficială de încheiere din 11 septembrie, anunțată de președintele Joe Biden la începutul acestui an.

Americanii au lăsat în Afganistat milioane de articole cum ar fi sticle de apă, mașini, mese militare

Americanii au lăsat în urmă aproximativ 3,5 milioane de articole, a spus Gen Kohistani, inclusiv zeci de mii de sticle de apă, băuturi energizante și mese militare gata preparate, cunoscute sub numele de MRE. De asemenea, au lăsat în urmă mii de vehicule civile, fără chei, și sute de vehicule blindate, a raportat Associated Press.

Au luat cu ei arme grele și au detonat niște stocuri de muniție, dar au lăsat în urmă arme mici și muniție pentru afgani, a spus gen Kohistani.

Întrebat de Associated Press despre retragerea târzie de la bază, purtătorul de cuvânt al armatei SUA, colonelul Sonny Leggett, a făcut referire la o declarație emisă săptămâna trecută în care se spune că forțele SUA și-au coordonat plecarea din diferite baze cu liderii afgani.

În termen de 20 de minute de la plecarea SUA vineri seară, electricitatea a fost oprită și baza a fost scufundată în întuneric, a raportat AP – un semnal către jefuitorii care au zdrobit barierele și au jefuit clădirile abandonate. Articolele rămase de la bază au ajuns în șantierele de gunoi și în magazinele second-hand din apropiere. Baza Bagram găzduia zeci de mii de soldați.

Baza militară are o istorie de zeci de ani

A fost construită pentru prima dată de americani, pentru Afganistan, în anii 1950, înainte de a cădea sub control sovietic când armata roșie a invadat în 1979.

Mai târziu, a fost ocupat de guvernul afgan susținut de Moscova și apoi de o administrație mujahidină, înainte de a ajunge în cele din urmă în mâinile talibanilor, când grupul a ajuns la putere la mijlocul anilor ’90.

Când SUA a invadat în 2001, a depus talibanii și a preluat controlul bazei aeriene, transformându-l într-un complex extins din care și-a purtat războiul împotriva grupului de talibani din țară.

NATO și-a suspendat activitățile din Afganistan

Altfel spus, NATO a precizat deja că își va suspenda activitățile din Afganistan. Oficialii susțin că misiunea lor s-a încheiat și că ar trebui să își aducă forțele militare acasă.

”Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Preşedintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri cu secretarul general (al NATO), asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”, a afirmat Blinken într-o declaraţie televizată de la sediul NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *