Prima pagină » Razboi în Ucraina » Armata rusă va lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei

Armata rusă va lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei

08 apr. 2022, 11:39,
în Razboi în Ucraina

Mircea Geoană a precizat că în următoarea perioadă, armata rusă va lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei. Oficialul NATO a mai precizat că Rusia dorește să controleze și nordul Mării Negre. În tot acest timp, liderul Ucrainei îndeamnă populația civilă să părăsească zonele vizate, deoarece se anunță lupte grele.

Zilele trecute, armata rusă a părăsit zona Kievului și s-a retras în Belarus pentru regrupare și reconsolidare. Iar acest fapt înseamnă un singur lucru, și anume că urmează o ofensivă majoră în estul Ucrainei. Potrivit armatei ucrainene, rușii se vor concentra acum pe regiunea Donbas, care include Donețk și Luhansk. Principalele eforturi ale trupelor ruse sunt de a „sparge apărarea” forțelor ucrainene din regiunea Donețk. De asemenea, rușii vor încerca încearca să preia controlul deplin asupra orașului Mariupol.

Armata rusă va lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, la finalul reuniunii miniştrilor de Externe din NATO, că intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război şi că, în următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre.

„Susţinem Ucraina, susţinem şi protejăm spaţiul euro-atlantic şi angajăm liderii noştri la nivel global pentru a putea să aşezăm o ordine mondială bazată pe reguli şi nu pe legea junglei. La şase săptămâni de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război. Forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre”, a spus Mircea Geoană.

Totodată, Mircea Geoană a afirmat că NATO va continua să ajute Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a acestui război. De asemenea, ajutorul va fi şi din punct de vedere umanitar şi financiar.

Discuții despre viitorul concept strategic al NATO

Mircea Geoană a menţionat că miniştri de Externe din ţările aliate au avut o discuţie importantă şi cu privire la viitorul concept strategic al NATO. Aceasta a fost ultima discuţie la nivel politic înainte ca secretarul general Jens Stoltenberg să propună prima versiune a acestui concept, ce va fi negociată între aliaţi şi va fi adoptată de liderii statelor membre NATO la Summitul de la Madrid.

Nu în ultimul rând, Mircea Geoană a comentat şi decizia de suspendare a Federaţiei Ruse din Consiliul Drepturilor Omului al ONU. Oficialul român a precizat că este evident faptul că şi la nivelul comunităţii internaţionale aceste crime oribile, această invazie neprovocată conduc la izolare şi la condamnare a Federaţiei Ruse de către comunitatea internaţională.

În altă ordine de idei, Ucraina trebuie să fie bine pregătită, deoarece cât de curând armata rusă va lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *