Prima pagină » Razboi în Ucraina » Armata rusă, tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina. Soldații ruși pierd teren în urma luptelor decisive

Armata rusă, tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina. Soldații ruși pierd teren în urma luptelor decisive

23 mart. 2022, 13:39,
în Razboi în Ucraina

Tot mai multe voci avizate afirmă că armata rusă este tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina, după ce în ultimele zile a pierdut inițiativa. În prezent, forțele militare ruse sunt blocate pe toate fronturile și sunt incapabile să execute noi misiuni ofensive. În plus, armata ucraineană se află de două zile în ofensivă și a reușit să preia controlul asupra unor teritorii care fuseseră ocupate de ruși.

Din ce în ce mai mulți analiști militari sunt de părere că impasul în care se găsește acum armata rusă în Ucraina, incapabilă să mai execute misiuni ofensive în ultima săptămână și nevoită să cedeze unele teritorii în fața contra-atacurilor armatei ucrainene, indică faptul că Rusia este aproape să piardă războiul declanșat în 24 februarie, odată cu invadarea țării vecine.

Semne care arată că armata rusă este tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina

În analiza situației de pe frontul din Ucraina, analiștii militari de la Institute for the Study of War (ISW) au notat că armata rusă nu a executat nicio misiune ofensivă în ultimele 24 de ore. Iar această  situație se menține constantă în cel puțin ultima săptămână a războiului. De remarcat că tot ceea ce a reușit să întreprindă armata rusă în ultimele 24 de ore a fost să continue bombardamentul asupra Kievului și asupra Mariupolului. În plus, a mai lansat o serie de atacuri fără succes în regiunile Luhansk și Donețk, atacuri în care a pierdut 12 tancuri, 9 blindate de infanterie, două avioane și 170 de militari.

Încă de săptămâna trecută, forțele ucrainene au reușit să conducă primele contraatacuri împotriva forțelor ruse care asediau orașul Nikolaev, iar marți, Ministerul Apărării ucrainean a anunțat că forțele sale au reușit să recucerească orașul Makariv, situat la 48 de kilometri vest de Kiev. În plus, un raport recent al Ministerului Apărării ucrainean susținea că forţele ruse mai au muniţie şi mâncare pentru cel mult trei zile.

Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie, mâncare și combustibil pentru cel mult trei zile”, arată sursa citată.

De altfel, în ultimele zile, foarte mulți ucraineni au subliniat pe rețelele de socializare că soldații ruși se apropie de civili și le cer mâncare.

Ce pierderi au suferit rușii

În ceea ce privește numărul soldaților ruși morți sau răniți pe front, deși estimările occidentale cifrau aceste cifre în jurul a 7.000 de militari uciși, luni, publicaţia pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda a publicat un articol în care susține, citând Ministerul Apărării de la Moscova, că pierderile reale sunt de 9.861 de militari uciși și alți 16.153 răniți. Articolul a fost însă șters imediat de pe site, iar editorul publicației a susținut că știrea publicată a fost rezultatul unui atac al hackerilor.

La pierderile de personal ale armatei ruse se adaugă și faptul că, cel puțin potrivit informațiilor oficialilor ucraineni, nu mai puțin de șase generali au fost uciși de la începutul confruntărilor, fapt ce denotă încă o dată proasta organizare și lipsa de comunicare a unităților armatei. Nu în ultimul rând, oficialii Pentagonului nu au putut determina dacă există un singur comandant al întregii operațiuni militare din Ucraina. Iar acest lucru este un factor clar pentru lipsa de coordonare strategică a forțelor Rusiei.

Iar în privința tehnicii de luptă, potrivit publicației Oryxspioenkop, în aproape patru săptămâni de conflict, armata rusă a pierdut 1.663 de vehicule de luptă (263 dintre acestea fiind tancuri), 800 dintre acestea fiind distruse iar 611 capturate. De cealaltă parte, pierderile armatei ucrainene se ridică la 500 de vehicule de luptă, 71 dintre acestea fiind tancuri.

„Ucraina a câștigat războiul”

Într-un articol publicat în The Atlantic, Eliot A. Cohen, fost consilier la Departamentul american de Stat și profesor la Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, susține că dovezile că Ucraina a câștigat deja războiul sunt evidente, doar că mulți analiști occidentali sunt reticenți în a recunoaște acest lucru.

Cât despre pierderile armatei ruse, ar fi vorba despre între 7.000 și 14.000 de soldați morți, dar și de cel puțin 30.000 de soldați luați de pe câmpul de luptă (răniți, capturați sau dispăruți). Așadar, ar fi vorba de cel puțin 15 la sută din întreaga forță invadatoare.

În plus, armata rusă și-a angajat deja mai mult de jumătate din forțele sale de luptă în război, iar în spatele acestor forțe stă foarte puțin. Rezervele ruse nu au pregătirea necesară pentru a lua parte la un astfel de conflict, iar Putin a promis că următorul val de recruți nu va fi trimis pe front.

Dincolo de faptul că lipsește încă o imagine generală a situației de pe front, armata rusă pare tot mai aproape de o înfrângere în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *