Noi acuzații cu privire la armata rusă, despre care se spune că folosește un crematoriu mobil pentru a șterge dovezile crimelor de război din Mariupol. Respectivele informații au fost transmise de primarul orașului port la Marea Azov, care este asediat de mai bine de o lună. Invadatorii ruși au recurs la această strategie după ce au ieșit la iveală atrocitățile comise la Bucha și Irpin, unde sute de civili au fost uciși.
Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de invazia rusă a Ucrainei, mai bine de 80 la sută din infrastructura civilă fiind distrusă de bombardamente. Totodată, aici există și multe victime din rândul populației civile, amintind numai de masacrul de la teatru. Clădirea care adăpostea circa 1000 de civili a fost bombardată de ruși și încă nu se știe câte cadavre se află sub dărâmături. În prezent, forţele ruse controlează deja mari părţi ale oraşului. Potrivit analiştilor, Rusia intenţionează să controleze oraşul port pentru a face legătura între Crimeea și enclavele etnice ruse din estul Ucrainei.
Armata rusă ar folosi un crematoriu mobil pentru a-și șterge urmele
O fotografie cu un crematoriu mobil care ar fi operat în Mariupol de armata rusă a fost postată de platforma Nexta, care preia informații transmise de primarul din orașul asediat, Vadim Boichenko. Soldaţii ruşi speră să acopere dovezile de crime de război prin folosirea unor crematorii mobile pentru a arde cadavrele civililor ucraineni pe care i-au ucis, a afirmat miercuri primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.
Este un nou Auschwitz şi Majdanek”, a scris Vadim Boicenko într-o postare pe Telegram, referindu-se la lagărele de concentrare din epoca nazistă.
Primarul orașului-port la Marea Azov acuză armata rusă că-și acoperă crimele în Mariupol incinerând civilii uciși în crematorii mobile. Acestea sunt niște vehicule speciale dotate cu un incinerator de mare putere. Vadim Boicenko susține că zeci de mii de oameni ar fi murit în oraș de când au început atacurile trupelor rusești, însă această informație nu poate fi verificată independent.
Dezastrul umanitar din Mariupol
Văzut din satelit, după mai bine de o lună de bombardamente susținute, Mariupolul a devenit o ruină. În orașul-port, armata rusă a atacat, printre altele, o maternitate, pe 9 martie, și un teatru în care se adăposteau peste 1.000 de oameni și care avea scris lângă, vizibil din aer, cuvântul „copii”. În teatrul bombardat pe 16 martie au murit 300 de oameni, aveau să anunțe autoritățile la câteva zile după atac.
Mariupolul avea, înainte de invazie, peste 440.000 de locuitori. Numărul mare al victimelor pe care le-au făcut și temerea că acesta ar ieși la iveală, cum s-a întâmplat în Bucha, este motivul pentru care rușii nu ar agrea încă evacuarea civililor din Mariupol, mai susține primarul. Deschiderea de culoare umanitare din Mariupol, în special spre Zaporojie, a fost anunțată în aproape fiecare zi, după începerea negocierilor de pace Rusia-Ucraina. Și totuși, de fiecare dată evacuarea civililor a fost blocată, fie pentru că armata rusă și-a încălcat promisiunea de a înceta focul, fie pentru că soldații au oprit pe drum convoaiele de autocare plecate să ia oamenii din oraș. Așadar, pare tot mai plauzibilă ipoteza că armata rusă folosește un crematoriu mobil pentru a șterge dovezile crimelor de război din Mariupol…