Efectele sancțiunilor împotriva Rusiei au început să se facă simțite, astfel că armata rusă a rămas fără rachete de mare precizie. Acum, rușii se văd nevoiți să folosească bombe neghidate, drept urmare provocând foarte multe distrugeri în privința infrastructurii civile. Totodată, probleme sunt și în rândurile militarilor, inclusiv ale ofițerilor care refuză să execute ordinele.
Autoritățile ucrainene semnalează că rușii au început să utilizeze tot mai mult rachete X-22, care nu sunt ghidate și nu au precizie înaltă. În plus, armata lui Putin a lansat în ultima perioadă doar patru rachete de croazieră Onyx în regiunea Odesa, potrivit autorităţilor locale. Astfel, Rusia ar fi rămas fără rachete ghidate după ce a făcut risipă în două luni de război. Acest lucru era afirmat și de Ministerul britanic al Apărării într-unul din buletinele sale despre evoluţia conflictului din Ucraina.
Armata rusă a rămas fără rachete de mare precizie
Vladimir Putin începe să aibă probleme nu numai cu uleiul din magazine, ci şi cu rachetele cu care să lovească ţintele din Ucraina. Efectul sancţiunilor internaţionale începe să se facă simţit asupra industriei ruseşti de armament, care caută să înlocuiască rachetele ghidate utilizate de armata rusă în Ucraina din cauza embargoului asupra componentelor electronice care afectează Rusia, a afirmat luni un înalt responsabil al Pentagonului.
„Rusia a lansat atât de multe rachete asupra Ucrainei încât au rămas cu puţin armament ghidat de precizie şi întâmpină dificultăţi în a-l înlocui. Credem că sancţiunile şi restricţiile la exporturi, în special în materie de componente electronice, au un efect asupra sectorului industriei de apărare ruse”, a precizat oficialul de la Pentagon.
Din această cauza, marile oraşe precum Mariupol şi Harkov sunt lovite de bombe neghidate, care nu fac diferenţa între o ţintă militară şi un imobil de locuit, a explicat el. De altfel, forţele ruse continuă să se confrunte cu probleme de aprovizionare şi de disciplină, inclusiv printre ofiţeri, care refuză să se supună ordinelor şi să înainteze, a mai indicat responsabilul citat.
Niciun progres semnificativ în ultima perioadă
În faţa unei rezistenţe ucrainene, care rămâne îndârjită, operaţiunea rusă în sudul Ucrainei nu a progresat practic în ultimele zile, a mai menţionat înaltul oficial din Ministerul american al Apărării. Totodată, în Donbas, ruşii nu au fost în măsură să facă vreun progres semnificativ a mai spus acesta, explicând eşecul în special prin incapacitatea forţelor ruse de a-şi coordona loviturile aeriene şi manevrele la sol, precum şi starea vremii, ceea ce face pământul noroios şi obligă tancurile să rămână pe drumurile asfaltate.
Între altele, rușii nu şi-au reglementat toate problemele de logistică şi mentenanţă, a indicat oficialul american.
„Noi îi vedem că au încă dificultăţi în reaprovizionarea forţelor lor”, a mai spus el.
Atacurile ruseşti continuă pe teritoriul Ucrainei
După capturarea oraşului Popansa din Lugansk, bombardamentul rusesc asupra Donbasului din estul Ucrainei nu dă semne de încetare, dar lupte au loc şi în alte zone ale ţării, transmite BBC. Bătăliile au loc în jurul oraşului Rubizhne (la nord de Severodonetsk) şi Bilohorivka (la vest). Mai la vest, primarul oraşului strategic Sloviansk anunţă că armata rusă a bombardat centrul oraşului.
Departe de Donbas, guvernatorul din Nikolaiev spune că regiunea a fost afectată de mai multe lovituri decât de obicei în cursul nopţii, iar mai multe persoane au fost ucise şi rănite. În oraşul devastat Mariupol, forţele ucrainene rămase apără combinatul siderurgic Azovstal de un asalt rusesc.
În oraşul-port Odesa de la Marea Neagră, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită, a fost nevoit să se adăpostească din cauza unei lovituri cu rachete, potrivit unui oficial UE.