Prima pagină » National » Armata română recrutează soldați. Informații pentru cei care își doresc să aibă o carieră de militar
Armata română recrutează soldați. Informații pentru cei care își doresc să aibă o carieră de militar

Armata română recrutează soldați. Informații pentru cei care își doresc să aibă o carieră de militar

17 iun. 2021, 17:45,
Alexandru Ifrim, în National

Românii care îşi doresc o carieră militară trebue să se grăbească deoarece probele ajung la final. Cei care îşi doresc să ajungă soldat gradat profesionist pot susţine probele fizice şi psihologice până pe data de 25 iunie 2021.

Armata Romană a pus la dispoziţie un număr de 1.516 locuri printre care 32 sunt pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de judeţe şi în Bucureşti, conform Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Candidaţii care vor să ocupe un loc în unităţile FOS vor trebui să treacă printr-o examinare medicală specială, în intervalul 5-16 iulie. Iar cei care vor trece testele vor putea finaliza întocmirea dosarelor de candidat până pe 23 iulie.

Candidaţii care au făcut armata vor începe pregătirea mai târziu

După ce vor termina de întocmit dosarul cei care vor fi declaraţi admişi nu trebuie să susţină concursul de admitere. Ei vor fi repartizaţi computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare.

Repartizarea celor selectaţi pe unităţi militare, arme/servicii şi specialităţi militare va avea loc în perioada 9-10 august (seria I) şi 18 august (seria a II-a). Toţi candidaţii care nu au făcut pregătire militară vor începe modul de formare pe data de 23 august 2021, iar cei care au pregătire vor intra în programul de instrucţie pe 27 septembrie. Candidaţii care au fost repartizaţi trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Câţi bani câştiga un militar

Salariul unui soldat gradat profesionist este unul foarte variat, deoarece fiecare funcţie are câte un salariu. Astfel, un soldat va primi 2.770 de lei, un fruntaş – 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I), potrivit adevărul.ro.

La aceste sume se adaugă compensaţiile băneşti, respectiv alocaţiile pentru hrană şi pentru normele de echipare. Soldaţii gradaţii vor mai primi de la Ministerul Apărării şi o compensaţie lunară pentru achitarea chiriilor, aceştia primind cel mult 50% din solda lunară.

În plus, militarii gradaţi profesionişti pot fi selectaţi pentru misiuni externe, iar în acest caz la soldă se adaugă diurne însemnate. Militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valoare de 120 de euro pe zi.

Totodată, personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi. În ambele cazuri, pe perioada misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor încasa în cont şi o soldă în lei dublată.

Ce solda au subofiţerii

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) face recrutări. Astfel, au fost scoase la concurs 21 pentru formarea subofiţerilor. Solda pe care aceştia ar urma să o primească este de aproximativ 3.212 lei net.

Potrivit unui anunţ al Ministerului Apărării Naţionale, pot candida atât SGP (soldaţi/gradaţi profesionişti) fie în activitate, cât şi civili, dar şi din structurile de informaţii ale MApN. Vârstă maximă a candidaţilor este de cel mult 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare care durează 5 luni şi se desfăşoară la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *