Controversatele proiecte de lege PLX-5 și PLX-6 au fost adoptate de Senat pe repede înainte. Cele două proiecte prevăd, printre altele și misiuni militare în România pe timp de pace. Cu toate că PNL-PSD-UDMR și USR, partide care au votat legea, susțin că aceasta prevede doborârea dronelor care intră în spațiul aerian românesc, situația este mult mai complexă. Există acum, în aceste momente, premisele legale ca armata să intervină în România pe timp de pace!
O altă inepție care apare în PLX-5 este faptul că
” Desfăşurarea misiunilor şi operațiilor militare prevăzute la art. 1 se realizează în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele şi obiectivele naţionale de securitate şi/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect
securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității şi integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului şi a unităților administrativ-teritoriale, a vieții şi integrității fizice a cetățenilor.”
Ce înseamnă acest lucru? Putem noi, cetățenii să ne gândim că Armata Română poate interveni dacă, de exemplu există un protest în fața Parlamentului României? Putem să ne gândim că Parlamentul României poate susține că, prin acțiunile de protest, se pune în pericol ”funționarea normală a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale”? Atenție, aici nu vorbim la prezent, orice formațiune politică venită la putere, indiferent că se numește PNL-PSD-UDMR-USR-AUR-POT etc. poate să beneficieze de o asemenea lege!
USR-PNL-PSD au cedat suveranitatea Armatei Române
Anamaria Gavrilă, deputat din partea POT, a criticat vehement modul în care PSD, USR și PNL au gestionat procesul legislativ, subliniind că au introdus anumite proiecte de lege pe ordinea de zi cu doar câteva ore înainte de dezbaterea acestora, făcând imposibilă o analiză corespunzătoare din partea parlamentarilor. Gavrilă a explicat că aceste proiecte ar fi trebuit introduse cu mult timp înainte pentru a le putea studia în detaliu, să consulte specialiști și să informeze corect cetățenii.
Ea a subliniat că această practică reprezintă o tentativă de a impune legislație care nu ar fi în acord cu voința românilor, asemănându-l cu comportamentul partidelor politice în timpul pandemiei, când promiteau măsuri pentru binele public, dar în realitate ascundeau intenții dubioase.
Unul dintre proiectele de lege la care a făcut referire este PLX 5, care prevede misiuni și acțiuni ale armatei pe timp de pace, dar care, în opinia ei, ar trebui să fie rezervate doar în cazuri de urgență. Deputatul a ridicat semne de întrebare privind statutul de „stare de pace” al țării, având în vedere că România este continuu angajată în misiuni care ar trebui să fie posibile doar în situații de urgență.
Poate vi se pare o exagerare sau o știre falsă, dar ceea ce spune noi este scrie în documentul PLX-5. Nu este nicio exagerare, noi am extras punctele care sunt scrie, negru pe alb, în acest document și pe care le puteți citi pe site-ul Camerei Deputaților și în GALERIA FOTO
Armata Română poate folosi armament pe timp de pace din temeiuri politice
De asemenea, Gavrilă a criticat dur un articol din acest proiect de lege, care prevede transferul autorității asupra armatei României unui comandant străin, susținând că acest lucru este fără precedent și periculos. Ea a adus în discuție exemplul unei misiuni românești în Polonia, unde ar fi imposibil ca armata română să preia comandamentele unor structuri poloneze.
Gavrilă a subliniat și pericolele legate de această lege, în cazul în care un comandant străin ar comite acțiuni care ar duce la victime pe teritoriul României, iar statul român nu ar avea nicio putere să tragă acel comandant la răspundere. Deputatul a avertizat că, în astfel de situații, victimele nu ar putea beneficia de justiție, iar guvernul român ar rămâne complet neputincios.
POT a votat contra PLx 5 & 6/2025 https://t.co/38ktZsKggG
— Anamaria Gavrila (@AnamariaGavri14) February 20, 2025
Mai mult, un alt articol din PLX 5 prevede ca Armata Română să poată fi angajată în misiuni politice, ceea ce, în opinia sa, ar putea duce la utilizarea armatei împotriva propriilor cetățeni, ceea ce este „absolut neconstituțional”. Gavrilă a concluzionat că acest proiect de lege este o încălcare flagrantă a Constituției, care prevede că armata este subordonată exclusiv poporului român și nu poate fi folosită împotriva acestuia. În încheiere trebuie să lăsăm românii să considere dacă presa care nu este aservită întereselor unor partide face o exagerare sau un fake news. Legea este clară și noi o dăm publicității și fiecare o poate vedea ori în GALERIE FOTO, ori pe site-ul Camerei Deputaților!