Prima pagină » National » Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie! Unde vor începe exercițiile de mobilizare
Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie! Unde vor începe exercițiile de mobilizare

Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie! Unde vor începe exercițiile de mobilizare

09 oct. 2024, 14:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie în perioada 14 – 18 octombrie 2024. Conform Ministerului Apărării, aceste exerciţii se planifică şi se organizează periodic, în scopul evaluării nivelului de completare cu personal şi tehnică a unităţilor, precum şi pentru realizarea coeziunii acţionale între militarii în activitate şi rezervişti. Iată unde vor începe exercițiile de mobilizare.

Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie!

Statul Major al Apărării a anunţat că organizează în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa, exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezerviștilor.

În exerciţiu vor fi antrenate şi autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice şi operatorii economici din judeţul Buzău, cu sarcini în domeniul pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare. Totodată, cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi, pentru executarea unor activităţi specifice de pregătire.

De asemenea, Armata Română a anunțat că va căuta luptători de comando, însă condițiile care trebuie îndeplinite nu sunt deloc ușoare. Viitori luptători trebuie să aibă o condiție fizică impecabilă, să mânuiască armele foarte bine, să sară cu parașuta, să se orienteze pe teren necunoscut, să știe să înoate și să se scufunde, să știe să acorde primul și să se descurce în situații limită. Cursanții sunt nevoiți să reziste în munți, doar cu ce găsesc de mâncare pe teren.

Candidații sunt supuși la probe grele și vor fi eliminați pe parcurs, până când vor rămâne la final cei mai buni. Candidații trebuie să aibă 18 ani împliniți, carnet de conducere și o foarte bună condiție fizică. La selecție le sunt testate viteza, îndemânarea, forța și rezistența printr-o serie de probe sportive. Instruirea se desfășoară pe timp de zi și de noapte, în orice fel de condiții meteo.

De câți soldați ar avea nevoie Armata Română

România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență.  Doar 40% au reușit să treacă probele. 18% au picat testele psihologice.

Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani,  ar putea fi apți pentru armată. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007.

Potrivit unui raport recent, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, majoritatea fiind în incapacitatea de a îndeplini sarcini rudimentare în operațiuni militare. Conform unul alt sondaj, numai 36,3% dintre cei intervievați au răspuns că ar participa, cum pot, la apărarea țării în caz de atac. 33,2% au spus că vor aștepta să vadă cum decurge situația. 29,1% au spus că ar pleca din țară și s-ar ascunde într-un loc mai sigur. Mulți români nu sunt de acord ca serviciul militar să fie introdus și să devină obligatoriu. Totodată, românii au în vedere varianta de a fugi din țară în caz de război.

Cert este că Armata Română caută luptători de comando, iar rezerviștii vor fi chemați pentru instrucție. Exercițiile de pregătire vor avea loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în Buzău și Ialomița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`