Prima pagină » Actualitate » Armata relansează Institutul „Cantacuzino”! Acesta dezvoltă un vaccin antigripal și readuce pe piață Polidinul

Armata relansează Institutul „Cantacuzino”! Acesta dezvoltă un vaccin antigripal și readuce pe piață Polidinul

03 nov. 2020, 19:05,
Bianca Rebegea în Actualitate

Marți, 3 noiembrie, colonel doctor Florin Oancea, directorul instituţiei, a anunțat că un produs de tip Polidin şi un vaccin antigripal sunt în dezvoltare la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Oficialul a declarat că, în funcție de cum vor evolua testările, există posibilitatea ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă anul viitor. În plus, Oancea a transmis că, în momentul de față, este în desfăşurare un experiment pe 200.000 de ouă embrionate pentru vaccinul antigripal.

„Astăzi s-au efectuat testele de producție reală a vaccinului, pe lotul de ouă embrionate. S-au avut în vedere motivele  suspendării producerii vaccinului în anul 2013, legate de produsul vaccin gripal în sine, fie fragmentare, fie stabilitatea virusului, cât și funcționalitatea ariei de producție. De asemenea, studiile cercetătorilor urmăresc dezvoltarea unor noi pași tehnologici, pentru îmbunătățirea vaccinului gripal trivalent, care să permită trecerea la versiunea tetravalentă, precum și a formei noi fiolare – ambalare.”, a transmis col. dr. Florin Oancea.

Florin Oancea: „Sper ca la finalul acestui an să avem un produs sigur”

Conform lui Florin Oancea, s-au analizat şi motivele pentru care a fost suspendată producţia de vaccin gripal, la „Cantacuzino”, în anul 2013, în procesul de obținere a produsului menționat.

„Să vedem ce nu a funcționat cu vaccinul gripal. Știm că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ținând de produsul în sine, cât și aria de producție. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur. Deja prima testare făcută la sfârșitul primăverii, începutul verii, ne-a dat primele rezultate îmbucurătoare și sper, ca la sfârșitul acestui an să avem un produs sigur și să reușim să raportăm că avem un produs, pe care să îl transformăm tehnologic în altă arie. Produsul este marea problemă acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piață, nu neaparat din cauza ariei de producție, care într-adevăr nu a corespuns normelor, dar și a produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor și acum știm ce avem de făcut.”, a declarat oficialul.

Orostim, produs imuno-modulator, va fi scos pe piață în curând

Colonelul a anunțat că, la finalul acestui an, va fi scos pe piață un produs imuno-modulator – Orostim. Acesta va fi utilizat pentru stimularea imunității și a creșterii rezistenței organismului la infecții. Va putea fi utilizat pe o scară largă, de către copii, persoane vulnerabile sau persoane care lucrează în colectivități.

„Institutul Cantacuzino va scoate pe piață, la sfârșitul acestui an, un nou produs imunomodulator (OROSTIM). De fapt, este relansarea produsului Orostim sub formă de capsule, având proprietăți de stimulare a imunității și de creștere a rezistenței organismului la infecții. Acesta se va putea administra în perioadele de risc de apariție a infecțiilor respiratorii, persoanelor care lucrează în colectivități, cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia sau în stări cu imunitate scăzută”, a declarat Oancea.

Polidonul, produs de renume, va fi readus pe piață

De asemenea, el a anunțat că va fi readus pe piață produsul Polidin, ca supliment alimentar. În momentul de față se lucrează la forma în care va apărea pe piață, fie comprimate, fie capsule gelatinoase, fie în formă injectabilă.

„Polidin este, fără doar și poate, cel mai cunoscut produs farmaceutic românesc. De la preluarea institutului de către Ministerul Apărării Naționale, am primit foarte multe semnale, prin care ni se cere să reluăm producția. Motiv pentru care, la nivelul institutului, s-a analizat posibilitatea producerii Polidinului, respectând standardele europene, și am ajuns la concluzia că acesta nu mai poate fi produs în vechile condiții. Acesta a fost și motivul pentru care, în 2011, a fost suspendată licența de producție a Polidinului. Astfel, Departamentul de Cercetare a trecut la lucru și, în acest moment, avem un proiect în studiu și sperăm să dezvoltăm un produs imunomodulator de tip Polidin.

Facem eforturi considerabile, atât financiare, cât și științifice, în vederea dezvoltării cât mai rapide și eficiente a acestui produs de renume național. Încercăm să-i schimbăm forma, să fie sub formă de comprimate, oro-masticabile sau oro-dispensabile sau capsule gelatinoase. În momentul acesta, presupune cercetare. Inclusiv forma  de punere pe piață. Nu știm, poate fi chiar în varianta injectabilă.”, a transmis oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`