Australia a trimis sute de soldați la Sydney pentru a ajuta la aplicarea unei carantine totale COVID-19. Un focar din Delta care a început în iunie a produs aproape 3.000 de infecții și a dus la nouă decese.
În ciuda a cinci săptămâni de blocare, infecțiile din cel mai mare oraș al națiunii continuă să se răspândească. Oficialii au înregistrat 170 de cazuri noi vineri. Dar mulți s-au pus la îndoială dacă este necesară intervenția militară, spunând că măsura este una exagerată.
Sydney va institui un carantină totală până pe 28 august
Blocarea – în vigoare până cel puțin la 28 august – împiedică oamenii să părăsească casa, cu excepția exercițiilor esențiale, a cumpărăturilor, a îngrijirii și a altor motive. Soldații Forței de Apărare Australiene vor fi supuși antrenamentului în weekend, înainte de a începe patrulări luni.
Aceștia se vor alătura poliției pentru a se asigura că oamenii respectă regulile, care includ o limită de călătorie de 10 km (6,2 mile).
Ministrul poliției de stat, David Elliott, a spus că va ajuta, deoarece o minoritate a Sydney crede că „regulile nu li se aplică”. Informațiile furnizate de oficialii din domeniul sănătății indică faptul că virusul se răspândește în principal prin mișcarea permisă. Alianța juriștilor australieni, un grup pentru drepturile civile, a numit desfășurarea o „utilizare în ceea ce privește” forțele armate într-o democrație liberală.
Focarul de COVID-19 a afectat o parte din orașul Sydney
Focarul a afectat în mare măsură muncitorii și grupurile de familii numeroase din suburbiile vestice și sud-vestice ale orașului, mai sărace și diverse din punct de vedere etnic.
Criticii spun că aceste zone s-au confruntat deja cu măsuri de poliție „țintite”. Ei subliniază că există restricții mai dure decât în restul orașului Sydney.
„Oamenii noștri sunt una dintre cele mai sărace demografii și, așa cum este, se simt deja selectați și marginalizați”, a declarat Steve Christou, un primar local.
„Nu își pot permite să plătească ipotecă, chiria, mâncarea . Acum, detașarea armatei pentru a impune blocarea pe străzi va fi o problemă imensă pentru acești oameni”, a spus el pentru SBS.
Alții au cerut guvernului să își mărească numărul de vaccinuri și să ofere servicii de sprijin pentru comunitățile afectate.
Rata de vaccinare a Australiei – 17% din populația adultă – rămâne una dintre cele mai scăzute dintre țările OECD.
Australia a mai trecut printr-o carantină totală în mai multe zone din Sydney
Pe data de 28 iunie 2021, aproximativ 5 milioane de oameni din mai multe zone din Sydney au intrat în carantină totală. Decizia de atunci a Guvernului a venit în contextul în care varianta Delta de COVID-19 făcea tot mai multe victime.
Trezorierul Josh Frydenberg a declarat la acea vreme faptul că Australia se confruntă cu „un moment critic” în lupta să împotriva Covid, deoarece diferite state închid frontierele și aplică noi restricții pentru a preveni răspândirea în continuare a virusului.
„Cred că intrăm într-o nouă fază a acestei pandemii, cu tulpina Delta mai contagioasă”, a declarat luni Frydenberg pentru ABC News.
De asemenea, microbiologii consideră faptul că tulpina Delta de COVID-19 este mult mai periculoasă decât celelalte tulpini cunoscute pentru că se transmite mult mai repede și în acest fel, într-o perioadă mai scurtă de timp se infectează mai multe persoane.