Prima pagină » Local » Arie naturală din Iași, protejată de interes internațional este arsă constant. Ce a anunțat Garda de Mediu – FOTO

Arie naturală din Iași, protejată de interes internațional este arsă constant. Ce a anunțat Garda de Mediu – FOTO

24 aug. 2022, 12:50,
în Local

Un patrimoniu natural de interes internațional este deteriorat constant prin ardere, anunță Garda de Mediu Iași.

„Deşi arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase dintr-o arie naturală protejată constituie INFRACŢIUNE, pe terenurile (în special cele cu destinația pajişti permanente) incluse în situl Ramsar „Zona Umedă Jijia – Iaşi”, această practică nu a încetat nici în anul 2022. Constatările comisarilor GNM-CJ Iaşi au condus la formularea a 6 sesizări penale, aflate în prezent în lucru la organele de cercetare penală.

Situl Ramsar „Zona Umedă Jijia – Iaşi” este arie naturală protejată de interes internațional şi a fost desemnat în anul 2020 în baza Convenției Ramsar.

Convenţia de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO care are ca scop conservarea zonelor umede şi utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități. Desemnarea unei zone umede ca sit Ramsar este o recunoaştere a regiunii ca resursă de mare valoare naturală şi economică. Zonele umede beneficiază de protecţie deosebită, ȋntrucât ecosistemele lor au un rol semnificativ ȋn controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia ȋmpotriva furtunilor ȋn zonele litorale, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, epurarea apei şi menţinerea biodiversităţii. Acest sit este al 20-lea sit Ramsar desemnat în România şi primul din regiunea Moldovei”, a transmis Garda de Mediu Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`