Întrebarea care se află pe buzele multor copii este următoarea: „Ariciul hibernează iarna?”. Ei bine, da! Iată ce face simpaticul animal țepos în sezonul rece.
Hibernarea constă într-o stare de letargie profundă, care le ușurează animalelor trecerea prin iarnă. Această stare de inactivitate extremă începe toamna, odată cu răcirea accentuată a vremii și durează până în luna februarie, în funcție de animal. În corpul animalelor care se pregătesc de hibernare se creează o adevărată cascadă de reacții nervoase și secreții hormonale, fapt ce le ajută în această perioadă delicată. Această pregătire are în vedere membranele celulelor, a căror compozție se modifică, pentru a face față mai bine frigului.
Ariciul hibernează iarna?
Da, ariciul hibernează iarna. Când se apropie sezonul rece, în corpul acestuia funcțiile vitale se reduc, temperatura scade și totul devine mai lent. Activitatea creierului este redusă, iar animalul cade într-un somn adânc. În toată această perioadă, creierul animalului controlează permanent temperatura sângelui.
Ariciul poate fi întâlnit în Europa, Asia și Africa. El stă ascuns ziua, iar noaptea este foarte activ, fiind în căutare de hrană. Toamna, înainte de a intra în hibernare, ariciul consumă multă hrană, pentru a acumula suficiente grăsimi, care să îi ajungă până la primăvară. (aceste grăsimi îi produc căldura necesară pentru a supraviețui sezonului rece)
În privința cuibului în care hibernează ariciul, acesta este unul grosolan, alcătuit din frunze și construit pe sol. În timpul hibernării, ariciul respiră de zece ori pe minut, însă respirația poate fi întreruptă chiar și două ore. Primăvara se trezește foarte slăbit, însă își se reface imediat, după care se împerechează.
Pe lângă arici, mai există și alte animale care hibernează. Acestea sunt: ursul, marmota, bursucul, liliacul, hârciogul, veveriţa, hamsterul, popândăul și melcul de grădină.
Alte animale care hibernează în sezonul rece
Recunoscut pentru hibernare este și ursul brun. Pregătirea pentru acest eveniment se face încă din vară, în sensul că se supraalimentează. Astfel reușește să acumuleze cantități impresionante de grăsimi, pentru a trece cu bine de sezonul friguros. Înainte de hibernare, ursul crește în greutate cu 30% din greutatea corpului. Poate să hiberneze și șase luni, perioadă în care nu mănâncă și nu bea apă. Locul în care hibernează este bârlogul.
Un alt animal care hibernează este popândăul. Acesta este un animal rozător mic, răspândit Moldova, Muntenia şi Oltenia, mai puţin în Transilvania și produce mari pagube agriculturii. La fel ca celelalte animale, și popândăul se îngrașă înainte de a intra în hibernare. Hibernează chiar și șase luni, în galerii săpate în sol.
Și liliacul hibernează iarnă. Toamna, el acumulează 20% în plus greutate, pentru a face față sezonului rece. Impresionant este că organismul liliacului suportă foarte bine schimbările de temperatură. De regulă, liliecii hibernează în grupuri mari de indivizi, care uneori ating cifra de 1000 pe metru pătrat. Aceștia obișnuiesc să hiberneze în aceleași grote, generații la rând. Pentru a se încălzi mai bine, liliecii își adună aripile în jurul corpului.