Prima pagină » Informații utile » Aricii de mare, pericolul cu care se confruntă turiștii

Aricii de mare, pericolul cu care se confruntă turiștii

22 aug. 2024, 11:06,
în Informații utile

Aricii de mare sunt niște animale marine pe care le recunoaștem după corpurile lor dure, rotunde și spinoase. Înțepătura acestora nu numai că poate fi extrem de dureroase, însă poate cauza leziuni ale tegumentelor, țesuturilor, ba chiar și oaselor.

Spinii acestora, odată intrați în piele, sunt foarte greu de îndepărtat. Ideal este ca aceștia să fie extrași prompt pentru prevenirea altor vătămări. Aricii de mare reprezintă un pericol pentru turiștii care caută relaxarea la litoral.

Înțepătura ariciului de mare

Marea este un mediu plin de creaturi periculoase. Înțepăturile ariciului de mare pot fi adesea confundate cu înțepăturile de meduze. Totuși, e bine să puteți să faceți distincția. Înțepătura de meduză nu perforează piele, de exemplu, pe când spinii ariciului de mare, mari și duri, pătrund în piele. În ceea ce privește durerea, aceasta seamănă cu cea a înțepăturii de albină, însă este mult mai intensă. Țepii pot ajunge în straturile profunde ale țesuturilor, inclusiv mușchii și oasele.

Acești arici de mare sunt extrem de periculoși, întrucât țepii lor sunt veninoși și pot duce la complicații grave. Totuși, litoralul nostru este protejat de aceste creaturi, întrucât aricii de mare se găsesc doar în Oceanul Indian și Oceanul Pacific.

Aceste înțepături pot provoca și reacții alergice care variază în funcție de individ, de la ușoare, la letale. Printre acestea se numără respirație dificilă, pierderea stării de conștiență, amețeli, modificări ale stării de dispoziție sau de comportament, erupții cutanate în alte zone față de cea înțepată, inflamație exagerată în apropierea spinului.

În cazul în care apar aceste simptome, este absolut necesar să mergeți la medic. Alte simptome care trag semnale de alarmă pot fi: amețeli și alterarea stării de conștiență, chiar pierderea acesteia, modificări ale frecventei cardiace, greață și vărsături, dispnee.

Ce să faci în cazul unei înțepături

Spinul trebuie scos imediat și cu grijă. Dacă acesta pătrunde în piele și ulterior se rupe, poate migra în alte zone ale corpului iar acest lucru necesită intervenție chirurgicală pentru îndepărtare. Acesta nu trebuie îndepărtat pe cont propriu, mai ales cu forța, întrucât pot apărea complicații suplimentare. În cazul în care, în urma îndepărtării rămâne în piele vârful spinului, se recomandă înmuierea zonei cu oțet pentru a se dizolva spinul.

Spinul este eliminat atunci când nu se mai observă puncte negre sau gri la suprafața pielii. Dacă prima înmuiere cu oțet nu funcționează, acest procedeu trebuie repetat, prin aplicarea de compresii, de mai multe ori pe zi până aceștia dispar complet.

Aplicarea de compresii calde poate ajuta la ameliorarea durerilor și a inflamației. În zilele următoare înțepăturii, rana trebuie să fie păstrată curată și trebuie aplicat un unguent cu antibiotice pentru a fi protejată de infecții. Dacă rana este roșie și produce mâncărimi exagerate, se poate aplica o cremă pe bază de hidrocortizon.

Înțepătura poate duce și la infecții, apărând simptome precum erupții cutanate în zona înțepată, creșterea progresivă a durerii, căldură la locul înțepăturii, inflamație intensă, febră ridicată.

Aceste semne în urma înțepăturii ariciului de mare trebuie luate în vedere imediat, iar vizita la medic nu trebuie amânată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 septembrie 2024
26 septembrie 2024