Prima pagină » Titlurile zilei » Arhitect din Iași, murdărit de interesele lui Cristian Stanciu! Semnează proiecte, dar le și votează în Comisia de Monumente. Combinații dubioase făcute de politician pentru a rade o casă celebră (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Arhitect din Iași, murdărit de interesele lui Cristian Stanciu! Semnează proiecte, dar le și votează în Comisia de Monumente. Combinații dubioase făcute de politician pentru a rade o casă celebră (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

29 ian. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

Cunoscut prin faptul că pune mâna pe clădirile și terenurile din zonele importante ale orașului, afaceristul veros Cristian Stanciu se pregătește de o nouă combinație scandaloasă! Acesta vrea să radă un monument istoric din plin centrul Iașului. Complice este și arhitectul Paul Filip Ciobănașu

Afacerisul veros Cristian Stanciu se pregătește de o nouă combinație scandaloasă! Acesta se pregătește să radă un monument istoric din plin centrul Iașului. De data aceasta este vorba de proprietatea aflată la doi pași de Piața Unirii, aici fiind o clădire lăsată în paragină și care este una de patrimoniu. Aproape singura proprietate rămasă neîngrijită, plină de bălării și gunoaie, este cea situată pe strada Cloșca, nr. 16A din municipiul Iași, clădirea fiind deținută de Stanciu. Culmea tupeului este că taman arhitectul plătit de afacerist să-i scrie proiecte este membru important în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, for de la care proprietarul FEG trebuie să primească avize pentru construire. Este vorba despre arhitectul Paul Filip Ciobănașu.

Culmea tupeului! Arhitectul plătit de Cristian Stanciu să-i scrie proiecte, membru în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice

Recent, prin Fundația Ecologică Green (FEG), consilierul județean Cristian Stanciu a depus la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) spre aprobare un proiect de construire spații de cazare conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) din 2011, taman pe strada Cloșca, nr. 16A. Totul se află în faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Elaborator și proiectant este arh. Tamara Manoilă, prin S.C. ARHI-AXA S.R.L., respectiv beneficiar FEG. Regimul de protecție în care se află imobilul este Centrul istoric și Curtea Domnească. Practic, la o clădire-monument, unde Poliția a întocmit dosar penal pentru distrugere, Cristian Stanciu vrea să o radă și să-și tragă un hotel în buricul târgului. Mai mult, acesta ar fi trebuit să obțină un nou PUZ pentru a demara proiectul propus.

Mai ciudat este că arhitectul plătit de Cristian Stanciu să-i scrie proiecte este membru important în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, tocmai forul de la care acesta trebuie să primească aviz. Concret, la un alt proiect dubios al lui Cristian Stanciu, anume de consolidare, reamenajare și schimbare din destinație locuință, în birouri și spații de învățământ, la construcție- monument istoric din municipiul Iași, strada Păcurari, casa scriitorului Iacob Negruzzi, studiu istoric și arhitectural poartă semnătura arh. Paul Filip Ciobănașu, membru CZMI. Cum va vota în acest caz arhitectul lui Cristian Stanciu?

Casa unde a locuit poetul George Lesnea riscă să devină istorie!

Demn de menționat este faptul că FEG, în baza unui PUZ, a primit aprobarea necesară pentru a ridica deasupra monumentului existent o mansardă. Având în vedere că imobilul se afla pe Lista Monumentelor Istorice (LMI), politicianul ar fi trebuit să reabiliteze totul cu respectarea arhitecturii și fațadei inițiale. Cu toate acestea, așa cum îi stă bine clanului penal Stanciu, acesta a încălcat legile și de data aceasta. Practic, clădirea este la un pas de a fi distrusă total. Astfel, casa unde a locuit poetul George Lesnea riscă să devină istorie!

Asta pentru că, după 1990, angajați ai actualului Complex Muzeal Național Moldova (CMNM) au notat complet eronat în LMI o serie de imobile istorice-simbol ale Iașului, lucru ce l-a „ajutat” pe politicianul local Cristian Stanciu în a rade această clădire extrem de valoroasă. De reamintit că, pe strada Cloșca, imobilul este înscris în lista aprobată prin ordinul Ministerului Culturii, la poziția 1.588. Clădirea a fost achiziționată de familia Stanciu în 2009 și de atunci s-a aflat într-o continuă degradare. Unul din motivele pentru care aceasta s-a degradat a fost și litigiul în instanță pe care cei de la FEG l-au avut cu vecinii, cu care se judeca pentru asigurarea unui acces la proprietate.

Cine a fost poetul George Lesnea

George Lesnea (pseudonim al lui George Glod) s-a născut la 25 martie 1902, în Iași, și a murit la 6 iulie 1979. El a fost un poet și un cunoscut traducător român. După absolvirea școlii primare la Iași, a intrat ucenic la tipografia revistei „Viața Românească”. Ulterior a lucrat ca tipograf, funcționar la tipografii și edituri, bibliotecar la Baroul Iași și redactor la „Iașul literar”. În perioada cât a fost tipograf la „Viața Românească”, prin intervenția lui Ionel Teodoreanu, Editura „Cartea Românească i-a publicat lui Lesnea o traducere în versuri din Lermontov, pentru că poetul știa limba rusă.

Format în cercul revistei „Viața Românească”, a fost încurajat și sprijinit de Ionel Teodoreanu și Garabet Ibrăileanu. A debutat în 1922, cu poezia „Din adâncuri”, în revista ieșeană „Gândul nostru”, și editorial în 1931, cu volumul de versuri „Veac tânăr”. A colaborat la „Viața Românească”, „Adevărul literar și artistic”, „Pagini moldovene”, „Cuvântul liber”, „Gândirea”, „Bilete de papagal”, „Însemnări ieșene”, „Contemporanul”, „Iașul literar”, „Gazeta literară”, „Cronica”, „Convorbiri Literare” sau „România literară”.

George Lesnea a început prin a traduce din Henrik Ibsen -1923 și din Heinrich Heine – 1927, dar, cunoscând limba rusă, s-a orientat spre autori ruși. În 1946, Lesnea a fost premiat pentru traduceri din Aleksandr Pușkin. Din 1951, revistele „Iașul nou” și „Viața Românească” au început să publice fragmente din romanul în versuri „Evgheni Oneghin” în versiunea lui Lesnea. Remarcabil este că Lesnea a scris ode și pentru Regele Carol al II-lea al României, pentru Mareșalul Ion Antonescu, căruia i-a fost sergent pe front, pentru industriașul Nicolae Malaxa, dar și pentru Partidul Comunist Român și pentru Nicolae Ceaușescu.

Cum a comentat Cristian Stanciu situația de la Casa Lesnea?

Cristian Stanciu susține că a depus documentele pentru a obține toate avizele și că nu vede nicio problemă legată de arhitect sau de modul cum o să arate proiectul.

„Este depus un proiect de autorizare și s-a solicitat un aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor. Proiectul cuprinde mai multe funcțiuni, dar încă nu am stabilit definitiv care vor fi acestea. Va cuprinde funcțiuni de cazare, de școală etc. Nu a trebuit un alt PUZ. Cât despre arhitect (despre Corneliu Ciobănașu-n.r), este o rudă a domnului Ciobănașu (membru în comisie-n.r.). Este arhitect autorizat. Domnul Ciobănașu nu este autorul proiectului”, a precizat Cristian Stanciu.

Dar, numele lui Paul Filip Ciobănașu este prezent chiar pe studiile comandate de Cristian Stanciu pentru reabilitarea monumentului de pe Păcurari nr. 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024