Prima pagină » Actualitate » Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a spus dacă este morală sau nu donarea de organe: „Putem să le dăm“

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a spus dacă este morală sau nu donarea de organe: „Putem să le dăm“

03 iun. 2024, 09:44,
în Actualitate

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a spus dacă este morală sau nu donarea de organe. Părintele a vorbit despre situația în care o persoană se află în moarte cerebrală. Acesta consideră că aceasta este morală atunci când vorbim despre organele pereche.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a spus dacă este morală sau nu donarea de organe

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a vorbit despre donarea de organe și dacă este morală sau nu. Arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre situația în care o persoană se află în moarte cerebrală. El consideră că aceasta este morală atunci când vorbim despre organele pereche.

„Organele nepereche nu este moral să le donăm, dar organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, putem să le dăm. Cum sunt rinichii, adeseori se fac donaţii de rinichi”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

În România, numărul donatorilor s-a dublat în prima parte a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, arată statisticile făcute publice de conducerea Agenției Naționale de Transplant. De la începutul acestui an, până pe 25 aprilie, au fost recoltate organe de la 26 de donatori aflați în moarte cerebrală și au fost făcute 75 de transplanturi, majoritatea fiind renale și hepatice.

În ultima săptămână din aprilie 2024, Agenția Națională de Transplant a comunicat că cinci familii au fost de acord să doneze organe și țesuturi. Astfel, 20 de persoane au primit o nouă șansă la viață.

„Din 2020 până în 2023, nu mai puțin de 426 de persoane au decedat așteptând un transplant care nu a mai venit. Este o realitate crudă care arată eșecul sistemului nostru medical în fața unei situații critice”, au transmis reprezentanții Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 2020-2023, s-au efectuat doar 1091 de transplanturi, în timp ce numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare a fost aproape triplu, ajungând la 2.730.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie: „Patima aceasta a statului la telefon nu poate fi mai rea decât fumatul“

Arhiepiscopul Tomisului este de părere că orice atac de panică însemnează o împuţinare de suflet.

„Sigur, orice atac de panică însemnează o împuţinare de suflet. Şi pot avea atac de panică şi copiii, şi adulţii, şi vârstnicii. Oricine poate să aibă un atac de panică”, a menționat Teodosie.

Înaltul ierarh a făcut declaraţii şi despre „patima statului la telefon”.

„Patima aceasta a statului la telefon nu poate fi mai rea decât fumatul, că nu înghiţi nimic, nu inhalezi nimic, dar poate fi o patimă în sensul că omori timpul sau vorbeşti ce nu trebuie şi multe altele. Copiii, într-adevăr, pot fi copleşiţi, împătimiţi de telefon sau tabletă. Orice este exagerat este şi dăunător. De aceea părinţii trebuie să aibă mare grijă de educaţia din vremea noastră”, a mai zis arhiepiscopul.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a spus dacă este morală sau nu donarea de organe, considerând că donarea de organe este morală atunci când e vorba despre organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, considerând că organele nepereche nu e moral să le donăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *