Arhiepiscopul Tomisului a găsit soluția pentru slăbit. Acesta susțin că metania este un exerciţiu fizic binefăcător. Potrivit lui IPS Teodosie, metania nu este doar o formă de închinare, ci și un exercițiu fizic extrem de benefic.
Arhiepiscopul Tomisului a găsit soluția pentru slăbit: Metania!
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a declarat că metania nu este doar o formă de închinare, ci și un exercițiu fizic extrem de benefic pentru oamenii de rând.
Întrebat de un enoriaș dacă este bine să mergem la sala de sport, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a răspuns că metania reprezintă cel mai bun exercițiu fizic pentru oameni.
„Sala de sport nu este un spațiu potrivit, dar nu pentru că sunt energii negative, ci fiindcă peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative. Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, metania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”, a menționat IPS Teodosie.
Potrivit arhiepiscopului Tomisului, toate rugăciunile trebuie făcute în liniște.
„Noi, când suntem singuri la rugăciune, trebuie să ne rugăm în taină lui Dumnezeu şi mulţi părinţi ai bisericii spun că dacă eşti singur şi vorbeşti, rosteşti rugăciunea cu voce tare, vine şi-ţi ia cel rău această ofrandă de rugăciune”, a menționat IPS Teodosie.
Ce spun preoți idespre metanie
Potrivit doxologia.ro, metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie.
„Metania este o formă de închinare, de regulă în fața sfinților reprezentați în icoane. Se pot face metanii mici și metanii mari. În primul caz, credinciosul se apleacă spre pământ până când îl atinge cu mâna dreaptă, apoi se ridică, făcându-și simultan semnul Crucii. În al doilea caz, el îngenunchează, atinge pământul cu fruntea sprijinindu-se cu brațele, apoi se ridică, făcându-și în același timp semnul Crucii. Metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie. În timp ce se săvârșește o metanie, se spun cuvintele: „Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul”. Căderea în genunchi simbolizează căderea în păcat, iar ridicarea, însoțită de semnul Crucii, simbolizează ridicarea din păcat, posibilă numai cu ajutorul lui Dumnezeu”.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a abordat subiectul inseminării in vitro, afirmând că aceasta contravine firii naturale, dar a subliniat că, în urma acestei proceduri, se naște un om cu voia lui Dumnezeu, deoarece nimic nu se poate întâmpla fără permisiunea divină. Într-o emisiune la Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Teodosie a fost întrebat dacă inseminarea in vitro este considerată un păcat. El a explicat că, deși această procedură este împotriva firii, există două aspecte de luat în considerare: odată realizată inseminarea, un copil se naște prin voia lui Dumnezeu, care unește cele două elemente esențiale — cel masculin și cel feminin — pentru a crea un suflet.
„Sigur este ceva împotriva firii, dar trebuie să luăm două aspecte. Odată ce s-a făcut această inseminare, se naşte un om, tot cu voia lui Dumnezeu, că fără voia lui Dumnezeu nu se naşte, se unesc cele două elemente, elementul bărbătesc cu elementul femeiesc şi iată Dumnezeu este cel care creează sufletul. Dacă se întâlnesc seminţele femeii cu a bărbatului, sigur răsare o nouă fiinţă. Cel ce se naşte este om în regulă”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului, care a găsit soluția pentru slăbit: metania.