Prima pagină » Actualitate » Arhiepiscopia Tomisului anunță slujbe de Sfântul Andrei la peşteră, şi în biserici!

Arhiepiscopia Tomisului anunță slujbe de Sfântul Andrei la peşteră, şi în biserici!

27 nov. 2020, 11:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Arhiepiscopia Tomisului anunță slujbe de Sfântul Andrei la peşteră, şi în biserici. În acest sens, Arhieposcopia Tomisului a transmis o adresă tuturor preoţilor pentru a participa la slujba de la Peştera Sfântului Andrei. Arhiepiscopia transmite că slujbele vor fi oficiate şi în biserici

„Urmare a apariției în presă a unui document intern insuficient formulat, Arhiepiscopia Tomisului precizează că în ziua cinstirii Sf. Andrei, Sf. Liturghie se va oficia și la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei. Regretăm faptul că s-a putut înțelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie”, transmite Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului cheamă credincioșii în pelerinaj la peştera Sfântului Andrei

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că, în ciuda interdicțiilor impuse pentru pelerinaje, în ziua de 30 noiembrie, credincioșii se vor aduna la peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin.

Astfel, prelatul a trimis un document oficial tuturor protoieriilor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului în care toți preoții, diaconii, monahii și monahiile din cuprinsul eparhiei vor fi „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peșterea Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.

ÎPS Teodosie: „Cred că participanţii se vor însănătoşi!“

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat joi, 26 noiembrie, că va participa, împreună cu preoţi ortodocşi, pe 30 noiembrie, la ceremonia religioasă de Sf. Andrei. Anunţul Arhiepiscopului Tomisului vine după ce, miercuri, 25 noiembrie, judecătorii Tribunalului Constanţa au respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia solicitase anularea măsurii ce impune ca la pelerinaje să participe doar localnici, în contextul în care municipiul Constanţa este, în carantină de vinerea trecută.

„N-am sfidat decizia instanţei. Instanţa a sfidat drepturile noastre de creştini, la fel ca şi autorităţile. Noi trebuie să mergem să ne închinăm. Este ziua noastră spirituală naţională, reglementată şi de Parlament. Trebuie să mergem acolo unde sunt originile noastre spirituale şi demnitatea noastră. Este pandemie şi autorităţile n-au grijă de spitale. Mor oamenii cu zile. În biserică n-a murit nimeni. Cerem autorităţilor să ne dea voie să ne închinăm. Este dreptul nostru constituţional, european, înscris în Carta Drepturilor Omului. Avem dreptul de a ne manifesta credinţa în orice împrejurare. Sufletul nu poate fi strâmtorat şi sufocat. Oamenii doresc să se închine la peştera Sf. Andrei“, a spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Cred că participanţii se vor însănătoşi!“

Întrebat cine va fi răspunzător dacă se vor îmbolnăvi oameni în urma pelerinjului la Peştera Sf. Andrei), Arhiepiscopului Tomisului a precizat că el crede că oamenii se vor însănătoși dacă vor veni în pelerinaj.

„Eu cred că se vor însănătoşi oamenii. Noi nu aducem pe nimeni cu forţa, participarea este de bună voie. Oamenii să poarte mască şi să respecte distanţarea social“, a adăugat ÎPS Teodosie.

Patriarhia Română: „Statul are mandatul de a garanta libertatea religioasă şi pacea social“

Patriarhia Română s-a implicat în scandalul creat de pelerinajul de Sfântul Andrei, susținând că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să implice.

„Este foarte bine cunoscută poziția publică a Patriarhiei care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional.

Ceea ce pot adăuga este că, într-o situație cu potențial conflictual ca cea apărută la Tomis, așa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuții și momente tensionate în spațiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în inițierea și întreținerea unui dialog instituționalizat între guvern și Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *