Prima pagină » National » Arhiepiscopia Tomisului a dispus retragerea insignelor cu stema Rusiei pentru a evita „nedorita inflamare a spiritului civic”
Arhiepiscopia Tomisului a dispus retragerea insignelor cu stema Rusiei pentru a evita „nedorita inflamare a spiritului civic”

Arhiepiscopia Tomisului a dispus retragerea insignelor cu stema Rusiei pentru a evita „nedorita inflamare a spiritului civic”

20 aug. 2023, 18:40,
BZI.ro, în National

Arhiepiscopia Tomisului a dispus retragerea de la vânzare a insignelor cu vulturul bicefal și respinge orice asociere cu Rusia sau alt stat străin, potrivit unui comunicat de presă citat de Replica Online, publicația care a semnalat că un magazin comercializare astfel de obiecte printre alte obiecte bisericești.

„Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Constanța are statut de mănăstire, unitate subordonată Arhiepiscopiei Tomisului, însă cu personalitate juridică proprie, dobândită încă din anul 2001. Deși este de înțeles ca o persoană nefamiliarizată cu elementele de bază ale credinței ortodoxe să opereze confuzii între o Arhiepiscopie și o mănăstire, totuși ni se pare curios (și pe alocuri comic) faptul că o investigație jurnalistică nu e în stare să deosebească magazinul „Sfântul Ierarh Nicolae” al Arhiepiscopiei Tomisului (situat în strada Arhiepiscopiei, nr. 23) de pangarul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Prin urmare, așa-zisul „magazin al Arhiepiscopiei” (așa cum este prezentat în articolul sus-amintit) este de fapt pangarul acestei mănăstiri învecinate cu Arhiepiscopia Tomisului”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului a dispus retragerea de la vânzare „pentru a se evita o potențială și nedorită inflamare a spiritului civic”

Arhiepiscopia Tomisului spune că a dispus retragerea de la vânzare a respectivelor obiecte pentru „a se evita o potențială și nedorită inflamare a spiritului civic”.

„Arhiepiscopia Tomisului a verificat astăzi informațiile puse la dispoziție de publicația sus-amintită, comisia de cercetare identificând o insignă cu vulturul bicefal care poate fi asemănată cu stema Federației Ruse. Deși vulturul bicefal, ca simbol heraldic, nu aparține în exclusivitate statului rus, ci unui spectru mult mai larg de identități statale și non-statale, pentru a se evita o potențială și nedorită inflamare a spiritului civic, s-a dispus Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” retragerea din rândul obiectelor expuse la pangar a insignei cu simbolul respectiv”, potrivit comunicatului.

Arhiepiscopia Tomisului „respinge cu fermitate orice asociere a sa cu un stat străin”

Arhiepiscopia Tomisului a precizat că respinge „cu fermitate” orice asociere a sa cu un stat străin.

„Arhiepiscopia Tomisului respinge cu fermitate orice asociere a sa cu un stat străin, indiferent ce titulatură poartă acesta, apreciind ca nefondate și jignitoare toate afirmațiile de natură acuzatoare vehiculate cu privire la ea și la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie în legătură cu acest subiect”.

Arhiepiscopia Tomisului mai afirmă că sprijină ucrainenii care au fugit de război.

„Deși principiul discreției faptei bune este respectat în general, în această situație excepțională Arhiepiscopia Tomisului este obligată să afirme că a oferit, prin preoții și prin așezămintele acesteia, o puternică și constantă susținere spirituală și materială fraților de credință și de umanitate din Ucraina care au fugit din calea unui război injust.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *