Prima pagină » Stiri si curiozitati » Arhanghelii de lângă tronul lui Dumnezeu. Pentru ce se citește Acatistul Sf. Mihail și Gavril
Arhanghelii de lângă tronul lui Dumnezeu. Pentru ce se citește Acatistul Sf. Mihail și Gavril

Arhanghelii de lângă tronul lui Dumnezeu. Pentru ce se citește Acatistul Sf. Mihail și Gavril

03 ian. 2024, 13:26,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Pe 8 noiembrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavriil, prăznuindu-i cu solemnitate. În această zi de sărbătoare, este obișnuit să fie recitat acatistul dedicat acestor sfinți, considerat una dintre cele mai profunde rugăciuni. Acatistul Sf. Mihail și Gavril se citește pentru capacitatea acestuia de a aduce pace și speranță în inimile credincioșilor. Mai mult decât atât, cei care așteaptă vești importante obișnuiesc să recite acest acatist, deoarece Sfântul Arhanghel Gavriil este venerat pentru a aduce vestiri binecuvântate.

Pentru ce se citește Acatistul Sf. Mihail și Gavril

Acatistele Sfinților Mihail și Gavriil sunt rugăciuni religioase închinătoare acestor arhangheli în tradiția creștină ortodoxă. Ele sunt considerate mijloace puternice de rugăciune și devotament, căutate pentru ajutor și protecție spirituală în diverse situații. Cei doi sfinți sunt de asemenea recunoscuți ca arhangheli. Sfântul Mihail este liderul armatei de îngeri, în timp ce Sfântul Gavril i-a anunțat Fecioarei Maria că va concepe și va deveni mama lui Isus. Sfântul Gavril le-a adus Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana vestea nașterii Domnului.

În folclorul religios românesc, Sfântul Mihail poartă cheile Raiului și veghează asupra bolnavilor, stând la capul patului dacă aceștia sunt destinați să moară, sau la picioarele lor, dacă sunt meniți să trăiască. În calitate de arhangheli, atât Sfântul Mihail, cât și Sfântul Gavril se spune că vor asista la Judecata de Apoi, sunt patroni ai caselor și ard păcatele pe care oamenii le acumulează.

Conform obiceiului popular, în ziua Sfântului Mihail și a Sfântului Gavril se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei decedați care au trecut în neființă în circumstanțe îngrozitoare. Arhanghelul Gavril ne arată că Dumnezeu este puterea noastră și ne amintește să nu ne temem și să îndeplinim scopul lui Dumnezeu pentru noi, așa cum a făcut Maria. Arhanghelul Mihail este un protector puternic împotriva forțelor malefice, în special a răului spiritual care ne poate abate de la calea cea dreaptă. Putem cere ajutorul acestor doi mari mesageri cerești și slujitori ai lui Dumnezeu oricând ne aflăm într-o cumpănă.

Acatistele, un mijloc de întărire a credinței

Credincioșii citesc aceste acatiste pentru mai multe motive. În primul rând, credința lor în puterea divină a lui Mihail și Gavril îi determină să caute ajutorul acestor arhangheli în fața provocărilor vieții. Sfinții Mihail și Gavril sunt cunoscuți pentru atribuțiile lor în lupta împotriva răului și pentru protecția și ajutorul pe care îl oferă credincioșilor.

Acatistele sunt considerate mijloace prin care credincioșii își exprimă recunoștința, devotamentul și cererile lor către acești sfinți. Ele oferă o modalitate de a te conecta mai profund cu spiritualitatea și cu credința ta, oferind liniște și sprijin în momente dificile. Mulți cred că rugăciunile către Sfinții Mihail și Gavril pot aduce protecție împotriva pericolelor spirituale și pot oferi sprijin în situații delicate sau în lupta cu tentațiile și ispitele. Acatistele sunt, de asemenea, văzute ca mijloace de vindecare spirituală și de întărire a credinței. Ele pot oferi confort și speranță în momente de suferință sau disperare, ajutându-i pe cei care le rostesc să găsească pacea interioară și liniștea sufletească.

Așadar, acatistul Sf. Mihail și Gavril se citește pentru a primi o sursă de sprijin și putere spirituală pentru cei care se roagă cu credință și devotament. Acesta reprezintă o formă de comunicare și de legătură cu divinul, oferind credincioșilor un mijloc prin care să-și exprime credința și să găsească îndrumare și protecție prin intermediul credinței lor religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *