Mădălina Avădănei este tânăra interpretă de muzică populară ce are o voce de aur. Cei care o ascultă rămân muți de uimire, fermecându-i cu frumusețea chipului și cu glasul dulce. Deși nu are studii în domeniul muzical, este imposibil ca atunci când urcă pe scenă să nu facă senzație
Mădălina Avădănei are 24 de ani și a terminat studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere. Este modestă și ușor timidă, dar iubește tot ce înseamnă simplu și autentic. Știe că glasul său este un dar pe care ea doar îl cultivă.
„Pasiunea pentru a cânta muzica populară și a iubi folclorul a pornit din sânul familiei. Faptul că m-am născut într-o familie de iubitori ai folclorului autentic și-a pus, în mod clar, amprenta asupra mea. Dumnezeu m-a binecuvântat prin faptul că am crescut la sat, în aceeași curte cu bunicii din partea mamei. Am trăit prin graiul de acasă, prin portul nostru specific, prin tradițiile și obiceiurile noastre”, mărturisește Mădălina Avădănei.
Cei care o ascultă rămân muți de uimire: „Îmi compun singură textele și liniile melodice”
Mădălina Avădănei este pasionată de poezie în paralel. Acest talent o ajută să-și compună singură cântecele, deoarece găsește în fiecare cuvânt o muzicalitate pe care o pune în valoare. Provine din comuna Tătăruși, iar regionalismele și arhaismele acestei zone îi oferă Mădălinei posibilitatea de a le fructifica muzicalitatea.
„Sunt profund recunoscătoare pentru că am crescut la sat, deoarece m-am familiarizat cu ceea ce înseamnă grai. Muzicalitatea graiurilor din țara noastră depășește niște granițe nemaipomenite. Sunt absolut convinsă că dragostea pentru poezie este tot un dar de la Dumnezeu și încerc pe cât posibil să îl cultiv”, adaugă tânăra cu vocea de aur.
A colaborat cu maeștri renumiți care au pus amprenta pe latura sa artistică și care au ghidat-o pe drumul către succes. Printre aceștia se numără maestrul Petre Șușu, managerul Ansamblului „Constantin Arvinte” din Iași, maestrul Mihai Amihălăchioaie, dirijorul Orchestrei „Busuioc Moldovenesc” de la Chișinău, precu, și maestrul Mihai Cotos. Tânăra interpretă de muzică populară le datorează toate aprecierile și respectul, deoarece ei au pus baza evoluției sale artistice și a întocmirii propriilor cântece.
Are o voce de aur cu care la vârsta de patru ani a făcut publicul să plângă de emoție: „Parcă îi aud și acum”
Primul său spectacol a fost o serbare locală la care a participat când avea doar 4 ani. Nimeni nu avea încredere că va cânta, însă a cucerit scena cu cântecul Laurei Lavric, intitulat „Am plecat de acasă”. Cu această piesă a ridicat în picioare întreaga sală.
„Toți oamenii care mă priveau s-au ridicat în picioare și au aplaudat atât de puternic încât îi aud și acum. Unii plângeau din pricina emoțiilor, alții se amuzau de statura și de atitudinea mea. Acela a fost momentul când am simțit că asta îmi doresc să fac în viață”, destăinuie tânăra interpretă de muzică populară.
De atunci nu s-a mai oprit. A câștigat concursuri naționale și internaționale, printre care se numără Trofeul și Marele Premiu al concursului „Din Bătrâni, Din Oameni Buni” și Premiul al doilea la Festivalul Internațional de Folclor „În Grădina Cu Flori Multe”.
Cei care o ascultă rămân muți de uimire. Din acest motiv, Mădălina Avădănei își dorește să aducă în fața oamenilor materiale cât mai veridice și de o calitate autentică.
„Ceea ce se promovează astăzi și-a cam pierdut din naturalețe și autenticitate. Eu n-am ales niciodată calea cea mai firească sau cea mai ușoară pentru a-mi duce planurile la bun sfârșit. Viața m-a învățat că ceea ce este mai greu de realizat este și mai satisfăcător. Îmi doresc să mă perfecționez și să păstrez, în inima mea, în minte și grai, această latură a naturaleții și purității folclorului nostru”, adaugă Mădălina Avădănei.