Prima pagină » Local » Are nevoie urgent de sânge! O micuță ieșeancă este diagnosticată cu rabdomiosarcom alveolar mandibular și are nevoie de sânge dintr-o grupă rară!

Are nevoie urgent de sânge! O micuță ieșeancă este diagnosticată cu rabdomiosarcom alveolar mandibular și are nevoie de sânge dintr-o grupă rară!

11 iun. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Local

Ecaterina Gabriela Giacu, în vârstă de 7 ani, este internată de câteva zile la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Sf. Maria” Iași pe secția Oncologie din cauza unei boli grave. Ecaterina are o grupă rară de sânge și are nevoie de transfuzie urgent

Organizația caritabilă și centrul de transfuzie “Donează sânge, fii erou!” din Iași a prezentat povestea ieșencei ce are nevoie urgent de sânge, grupa 0 (I) cu Rh negativ.

Grupa de sânge de care depinde fetița se numără printre grupele cele mai rare, fiind nevoie de donatori specifici ce au grupa respectivă.

Membrii asociației “Donează sânge, fii erou!” susțin astfel de cazuri speciale, scopul fiind ca numărul posibililor donatori să crească.

Ac de recoltare a sangelui in vena

Ieșenii cu grupa rară de sânge 0(I) Rh negativ sunt îndemnați să doneze

Are nevoie de ajutorul oamenilor cu grupa rară

Grafic “Donează sânge, fii erou!”

Organizația caritabilă și centrul de transfuzie “Donează sânge, fii erou!” din Iași a prezentat povestea  ieșencei

Lorena Saviuc, coordonatoarea departamentului de publicitate al proiectului “Donează sânge, fii erou!”, a vorbit despre acest caz special în care stare de sănătate a ieșencei Ecaterina Gabriela Giacu, în vârstă de 7 ani, este pusă în pericol dacă nu va primi în cât mai scurt timp sânge suficient.

“O fetiță de 7 ani este internată la spitalul de copii Sf. Maria pe secția Oncologie, aceasta este diagnosticată cu rabdomiosarcom alveolar mandibular, adică o formă rară de cancer al mușchilor scheletici care afectează în primul rând pacienții cu vârsta sub 20 de ani. Are nevoie de oamenii cu grupa de sânge 0(1), Rh negativ. Cazul este special prin prisma grupei de sânge care este foarte rară, deci este nevoie de donatori specifici. De obicei rugăm lumea să  doneze indiferent de grupă pentru că există o bancă de sânge de unde se ia grupa necesară pentru persoana în cauză”, a declarat Lorena Saviuc.

Este important de precizat că pentru a dona sânge oamenii ajunși la centrul de transfuzii de pe strada Nicolae Bălcescu nr.21 din Iași trebuie să precizeze numele pacientului: Ecaterina Gabriela Giacu. Mai mult, donatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea dona: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea minimă de 60 de kg și să nu prezinte alte probleme de sănătate.

Grafic conditii de donare

Donatorii trebuie să îndeplinească o serie de condiții

Ieșenii, campioni la donatul sângelui

Oamenii donand sange

Ieșenii au început să doneze mai mult sânge

Statistic vorbind, în România, 1 pacient din 10 are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge și, fiecare om de pe planetă va avea nevoie, la un moment dat, pe parcursul vieții lui, cel puțin o dată de sânge. În clasamentul internațional, România e pe ultimele locuri când vine vorba de donatul sângelui. Din această cauză multe intervenții chirurgicale sunt amânate.

În acest context, ieșenii ies în evidență prin multiple inițiative de ajutorare a semenilor lor. De exemplu, campania de donare desfășurată în decembrie 2021 când aproximativ 500 de ieșeni s-au mobilizat pentru a face o surpriză celor care erau în disperată nevoie de sânge. În mod similar, aceștia au sărit în ajutorul ucrainenilor la începutul conflictului.

Pentru a te asigura că poți dona sânge cu ușurință este vital să urmezi câțiva pași simpli care presupun să iei o mică gustare înainte de a dona, să ai un mic dejun bogat în lichide și glucide. Trebuie, de asemenea, ca, timp de 24 de ore înainte de a dona sânge, să nu fie consumat alcool sau mese bogate în grăsimi. Este interzis fumatul atât înainte cât și după ce ai donat sânge și, recomandată ar fi și o noapte de odihnă, astfel încât corpul să fie într-o stare optimă pentru prelevarea cantității necesare de sânge fără a suferi efecte neplăcute.

Ieșenilor le este din ce în ce mai ușor să devină donatori, mai ales de când a fost lansată și aplicația “BloodDoChallenge”, de unde aceștia se pot programa foarte ușor.

Comentarii
  • Este nevoie permanenta de sânge mai ales cel rar , dar romanul cocalar nu se încadrează la donație sau nu sunt insentivati destul. Pentru vaccinul recent s-au găsit soluții de convingere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *