Prima pagină » Titlurile zilei » Are 24 de ani și este comandant de luptă antisubmarin! Claudiu Izmană a plecat din Iași pentru o carieră desprinsă parcă din filmele de acțiune – GALERIE FOTO

Are 24 de ani și este comandant de luptă antisubmarin! Claudiu Izmană a plecat din Iași pentru o carieră desprinsă parcă din filmele de acțiune – GALERIE FOTO

22 aug. 2022, 02:00, 4 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Despre curaj și asumare este povestea lui Claudiu Izmană, un tânăr de doar 24 de ani, comandant al Grupului de luptă antisubmarin pe puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Este pasionat de luptele sub apă, iar dragostea pentru navigație i-a fost insuflată de familie. Tânărul a absolvit Academia Militară Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța în 2021, absolvind Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași (LIIS) în detrimentul unei instituții militare

A durat până când ieșeanul s-a acomodat cu nava, a avut momente în care a simțit că nu poate să realizeze ceea ce și-a propus, iar zilele în care nu reușea să ia legătura nici măcar cu familia nu au fost ușoare. Totuși, timpul i-a fost prieten și, cu ajutorul colegilor din echipaj, Claudiu vede acum vasul ca fiind cea de-a „doua sa casă”.

 Comandant imbracat in alb

Tânărul a absolvit Academia Militară Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța în 2021

Ieșeanul care este comandant de luptă antisubmarin

Barbat in armata

Claudiu Izmană a moștenit pasiunea pentru navigație din familie

Claudiu Izmană este numele ieșeanului în vârstă de doar 24 de ani ce a reușit să realizeze mai mult decât ar fi visat pe vremea pe când era elev pe băncile Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Tânărul a reușit să devină comandant al Grupului de luptă antisubmarin pe puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, în ciuda faptului că avea toate șansele să devină un bun informatician.

„Într-adevăr, nu este tocmai ușoară trecerea de la un proaspăt absolvent la un angajat cu normă întreagă ce trebuie să îndeplinească anumite responsabilități, dar faptul că trec prin această experiență la această vârstă este un privilegiu.

Îmi amintesc emoțiile pe care le-am avut la admitere, dar îmi amintesc și bucuria pe care am simțit-o atunci când am fost admis. Anii petrecuți în Academie au fost plini de evenimente, atât fericite, cât și mai puțin fericite, dar iată că a venit și momentul absolvirii, moment în care am fost nevoit să-mi iau inima în dinți și să devin un adult. Încă sunt la început, dar ambiția pe care o am mă va ajuta să învăț să fiu din ce în ce mai bun în această carieră.

Pot spune că pasiunea pentru navigație a pornit din familie. Atât tata, cât și fratele meu mai mare sunt marinari. Ei mi-au insuflat această «meserie» fără să-și dea seama. Eu am ales să o fac puțin diferit, nu am ales să fiu marinar civil, ci să-mi servesc țara și să fac parte din Armata Română. Mi-am dorit să urmez liceul militar, însă părinții au considerat la acea vreme că nu ar fi cea mai bună variantă pentru mine, iar din dorința de a nu-i dezamăgi am ales Liceul de Informatică. Poate sună ciudat și de necrezut, dar chiar mi-a plăcut matematica de când eram mic și îmi place în continuare. Pasiunea pentru această disciplină m-a condus spre LIIS. Acum, uitându-mă în spate, pot spune că nu regret decizia de a urma LIIS în detrimentul liceului militar. Am învățat multe lucruri la LIIS ce mi-au folosit, de exemplu, în Academie. Se pare că și acest liceu a devenit ca o tradiție de familie, fără să ne dăm seama, fratele meu mai mare a absolvit acest liceu, iar în prezent sora mea este elevă acolo”, a declarat Claudiu Izmană.

 Baiat cu toca in mana

Ieșeanul este mândru de cariera sa

Pasiune și ambiție când vine vorba de marea albastră

 Comandant si femeie

Claudiu Izmană este susținut de iubita sa

Impactul cu puitorul a fost unul puternic, drept urmare, Claudiu își dă toată silința ca lucrurile să iasă mereu așa cum trebuie.

„Am avut plăcerea de a mă pregăti pentru admitere împreună cu prietenul meu, Dragoș, care, la rândul său, aspira către o carieră militară. Deci nu pot spune cu exactitate cât timp am acordat pregătirii, dar îmi amintesc că încercam să ne folosim de tot timpul liber pe care îl aveam ca să ne putem atinge obiectivele.

Sunt mândru că am reușit, chiar dacă această cale implică și riscuri. Cu toate acestea, sper că și cei dragi din jurul meu sunt mândri de mine și de cariera pe care doresc să o urmez.

Timpul petrecut pe mare este variabil, în funcție de ordinele primite, dar, cu siguranță, cel puțin 8 ore, de luni până vineri, sigur stau. Iar ieșirile pe mare pot dura de la ore la luni întregi.

Nu-mi este permisă frica. Personal, nu vreau să simt acest sentiment, dar sunt om, iar această emoție este inevitabilă, la un moment dat. Până atunci, singura mea frică, dacă o putem numi așa, este vizavi de obiectivele personale pe care le am, deoarece nu aș vrea să eșuez”, mai subliniază tânărul.

„Consider că toate aceste responsabilități mă vor maturiza și mă vor transforma într-un adult, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt într-o continuă învățare, într-o continuă dezvoltare și asta nu poate fi decât în beneficiul meu. Da, am și zile mai grele în care simt că nu am destul timp pentru a finaliza tot ce mi-am propus, dar cu atenție și răbdare reușesc, împreună cu restul echipajului, să duc treaba până la capăt, pentru că, de fapt, despre asta este vorba… despre munca în echipă și cunoștințele noastre individuale care se îmbină perfect și, astfel, toate responsabilitățile sunt îndeplinite cu succes”, a adăugat Claudiu Izmană.

 Comandant pe mare

În 2017 a absolvit absolvind Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași

Comentarii
  • vechi iesean

    Aceeasi scoala am terminat-o si eu acum peste 40 de ani.O dezamagire.Sper sa ai succes tinere DAR in Constanta este foarte greu sa te integrezi daca nu ai sustinere iar in Marina militara ce sa mai spun daca nu ai pe cineva sus care sa te traga in functii bune.Informatica este mult,mult mai de viitor decat Marina militara unde tu acum profesezi pe o nava de aproape 40 de ani,uzata bine fizic si moral.Apuca-te si stapaneste bine matematica si ionformatica,apoi incepe meditatii cu copiii de cei ce conduc Constanta astazi machedoni,tatari,arabi ca altfel ai sanse putine de realizare.

  • Prostut baiatul. De la salarii de 1-2000 de euro in IT s-a dus la un salariu sub 1000 de euro.

  • Dan Capitan de plai

    @joker1 esti un cretin si un dobitoc. cred ca nu ai atita minte si putere sa inteti si sa faci ceea ce face acest tanar. pune mana pe carte si lasa tik-tok-ul, tigaile de seria 5 pe Copou si cafelele la 1 leu.

  • Măi băiatule mai bine te făceai popă că te căutau banii.Fraieri e destui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`