Întotdeauna când vine vorba de ardei copți la cuptor parcă avem o reținere, ba că facem fum, ba că ne ardem în timpul coacerii, ba că ne ia prea mult timp sau că ne chinuim după să-i curățăm. Ei bine, trebuie să știi că sunt diferite metode rapide și eficiente care nu vă vor da mari bătăi de cap.
Indiferent că alegi să coci ardei capia, ardei gras sau gogoșari, este important să cunoști metodele de coacere a acestora. Există mai multe metode de coacere a ardeilor, în funcție de cantitatea acestora. Cea mai populară metodă este cea a coacerii ardeilor pe grătar. Copți astfel, ardeii sunt și cei mai gustoși, însă, nu toți avem posibilitatea să-i coacem pe grătar.
Ardei copți la cuptor, cea mai eficientă și rapidă rețetă
Pe lângă metoda clasică de a face ardei copți pe grătar, mai există și metoda coacerii ardeilor pe flacăra de la aragaz. Pentru această metodă, ai nevoie de o tavă de fontă sau de un grilaj metalic, rezistent la foc. Grilajul oferă ardeilor o coacere asemănătoare cu cea a grătarului.
A treia metodă este și cea mai simplă. Aceasta implică coacerea ardeilor în cuptor. Este cea mai simplă și mai ușoară pentru că nu mai este nevoie să stai lângă ardei, să-i întorci periodic să nu se ardă, așa cum procedezi în cazul celorlalte metode de coacere. Din păcate, ardeii copți în cuptor nu vor fi la fel de gustoși.
Pentru metoda coacerii ardeilor la cuptor, ai nevoie de tava cuptorului și de hârtie de copt. Așază hârtia în tavă și ardeii peste ea. Poți coace ardeii folosind funcția de ventilație, la o temperatură de 220 de grade Celsius.
Ardeii se vor coace în aproximativ o oră. Hârtia de copt va proteja tava și nu va fi nevoie de muncă în plus pentru curățarea acesteia. Chiar dacă nu vor avea gustul ardeilor copți la grătar, atunci când coci mai mulți ardei, metoda este mai eficientă. Ardeii copți se folosesc la salate, sosuri, la diferite rețete de preparate, dar mai ales la rețetele de zacuscă.
Cea mai simplă metodă de a curăța ardeii copți
După ce ai copt ardeii, urmează partea mai grea, cea a curățării acestora. Dacă optezi pentru metoda coacerii ardeilor tăiați în jumătăți, aceștia se vor curăța simplu, fără a apela la artificii ajutătoare. Cu vârful unui cuțit îndepărtezi rapid coaja ardeilor, imediat după coacere.
Pentru celelalte metode, imediat după coacere, așezi într-o tavă și presari sare fină peste ei. Îi acoperi cu o folie de prospețime și îi lași acolo aproximativ 15 minute. Apoi îi poți decoji ușor deasupra unui vas cu apă rece, umezindu-ți mâinile din când în când.
Nu este indicat să decojești ardeii sub jetul de apă rece de la chiuvetă pentru că vei pierde din savoarea lor. Dacă îți dorești și altceva de păstrat pentru iarnă, poți încerca o rețetă de castraveți opăriți pentru iarnă.
În plus, dacă alegeți să faceți ardei copți la cuptor, aceștia nu vor avea urme de arsură, dar vor păstra acea notă subtilă de afumat specifică preparatelor de acest tip.