Un scandal uriaș stă să izbucnească între firmele de pompe funebre din Iași. Cele mari, care oferă servicii funerare complete, sunt nemulțumite de faptul că o parte din cele mai mici se ascund în spatele autorizației de transport, pentru a se ocupa de tot ce este necesar pentru o înmormântare
În momentul de față, conform Direcției de Sănătate Publică, în județul Iași funcționează 41 de firme de pompe funebre. Dintre acestea, doar 8 prestează servicii funerare complete, adică îngrijiri mortuare, transport funerar și comerț cu articole funerare, 6 oferă transport funerar și comerț cu articole funerare, iar restul firmelor prestează doar transport. Problema este că, deși au autorizație doar pentru a asigura transportul funerar, aceste firme se ocupă de tot ceea ce presupune o înmormântare.
Stă să se iște un scandal uriaș între firmele de pompe funebre din Iași: „Îți preiau decedatul de acasă, îl îmbălsămează prin dube, prin tot felul de spații neautorizate”
Reprezentantul unei firme de pompe funebre din Iași, care a ales să-și păstreze, momentan, anonimatul, dar a avertizat că, dacă situația nu se va rezolva, va face declarații cu nume și prenume, a dezvăluit că multe firme din Iași, deși nu sunt autorizate în acest sens, îmbălsămează cadavrele în dube sau în diverse spații ascunse, serviciile costând, bineînțeles, mai puțin. Astfel, acestea creează o concurență neloială pentru cele care respectă legea.
„Pentru funcționarea legală a unei firme de pompe funebre care să ofere servicii funerare complete trebuie să ai un spațiu de prezentare produse, spațiu primire client, sală de pregătire decedat și mașinile cu care se asigură transportul. La acestea se adaugă și un contract de muncă cu un tanatopractor, este o meserie apărută anul trecut, care asigură o procedură complexă de îmbălsămare.
La momentul de față, în Iași sunt autorizate 41 de firme de pompe funebre, din care doar 8 îndeplinesc condițiile de funcționare, celelalte apar ca și cum ar presta doar servicii de transport, dar, de fapt, ele fac aceeași treabă, prestează toate serviciile. Se ascund în spatele autorizației de transport, vin, îți preiau decedatul de acasă, îl îmbălsămează prin dube, prin tot felul de spații neautorizate. Odată ce nu ai spații, nu ai condiții, nu ai nimic, normal că și prețurile sunt mai mici, dar nu e corect pentru noi, ceilalți, care respectăm legea” a declarat reprezentantul unei firme de pompe funebre din Iași.
Se ascund în spatele autorizației de transport funerar pentru a se ocupa de tot ce presupune o înmormântare: „Noi oferim toate serviciile de care aveți nevoie pentru o înmormântare”
Reporterii BZI au sunat la mai multe firme de pompe funebre din Iași, care, conform listei prestatorilor de servicii funerare a DSP Iași, ar trebuie să ofere doar servicii de transport, și au pretins că doresc să organizeze o înmormântare. Astfel am aflat că firmele oferă servicii complete care constau în îngrijiri mortuare și transport funerar. De la aceste firme se pot achiziționa și articole funerare.
„Da, oferim transport și servicii de îmbălsămare, absolut tot ce este necesar. Vă aștept la sediul nostru, din Moara de Vânt, să discutăm față în față, să punem totul pe hârtie”, au declarat reprezentanții firmei de pompe funebre Trei Salcâmi.
Deși, conform DSP Iași, SC. Casa Funerară Arpa SRL oferă doar transport funerar, de fapt, firma de pompe funebre asigură o gamă completă de servicii.
„Noi oferim toate serviciile de care aveți nevoie pentru o înmormântare, transport, servicii de îmbălsămare și pomană. Avem sicrie, chiar elegante, iar prețurile nu sunt mari, cu 600-700 mai mici decât la alte firme. Puteți cumpăra de la noi și haine, avem tot ce trebuie costume, pantofi, cravate, pălării. Îmbălsămarea se face la spital, vorbesc eu cu băiatul de la «Spiridon» pentru asta, puteți să vă luați de-o grijă cât privește chestiunea asta, dacă a murit în spital. Eu vă pot ajuta și să obțineți ajutorul de deces, chiar dacă faceți înmormântarea cu noi sau nu.
Dacă vreți să-l înmormântați joi, trebuie să știți că e post, atunci trebuie să alegeți o ciorbiță de fasole și sărmăluțe de post, să mă uit dacă nu cumva e dezlegare la pește, că atunci putem face un orez cu pește”, a declarat Mariana Arvinte, patroana firmei de pompe funebre SC. Casa Funerară Arpa SRL.
Printre cele care oferă servicii funerare complete, deși nu au autorizație în acest sens, se numără și firma de pompe funebre din Pașcani, West Moldavia.
„Oferim servicii complete de înmormântare, de la transport, la îmbălsămare, pomană și pomene. Avem și sicrie, și mai ieftine, și mai scumpe, de care doriți. Da, putem să-l și îmbălsămăm, dar aveți mai întâi nevoie de certificatul constatator de deces de la medicul de familie sau de la ambulanță”, a declarat Gelu Costăchescu, patronul firmei de pompe funebre West Moldavia.
Și firma SC Canura Alexvan SRL se ocupă de toate cele necesare unei înmormântări.
„Da, oferim servicii complete, avem și sicrie, facem și îmbălsămare, dar de unde e persoana decedată? Trebuie să sunați la medicul de familie, dacă a murit acasă. Vă aștept în 30 de minute la sediul nostru ca să punem la punct toate detaliile”, a declarat reprezentanta firmei SC Canura Alexvan SRL.
Reporterii BZI au cerut un punct de vedere referitor la această situația din partea DSP Iași, răspunsul nu a venit însă până la încheierea ediției. Cert este că un scandal uriaș va izbucni între firmele de pompe funebre din Iași.
Se pare ca exista anumite praguri psihologice ale nivelului profitului lunar, sub care, unii patroni de firme din domeniu, care de ceva vreme incoace nu-si mai misca autospecialele zile in sir din fata sediului propriu, obisnuiti in vechime cu fabuloase castiguri agonisite peste noapte, nu prea mai au liniste, parandu-li-se ca devin saraci daca le-a scapat chiar si un caz pe care-l considera ca „li s-ar fi cuvenit”! Altfel nu se explica valurile de acest gen, starnite la anumite intervale de timp.
Dansii insa nu tin cont de faptul ca lumea evolueaza, vremurile nu stau in loc, iar dupa lungul si lamentabilul spectacol al etalarii infatuate a averilor proprii, e oarecum firesc sa le vina si altora aceeasi idee de afacere, unora ca debutanti, altii nefiind chiar novici intr-ale gheseftului, caci provin din randurile fostilor angajati ai potentatilor ciocli, repudiati in trecut din varii motive de catre acestia.
Asa incat, aparent nu prea mai exista comune mai maricele in care sa nu fiinteze cel putin o societate de profil, nemaivorbind de orase, unde au rasarit ca ciupercile in anotimpul ploios. Si cum rata mortalitatii la nivel national n-a evoluat nicicum in aceeasi progresie, iata ca „feliile de pizza” ale afacerii au devenit, implacabil, tot mai ascutite. Si asta nelinisteste rau pe unii!
Dupa cum se si vede!!!
P.S. – Este „West MoldAvia”!… Ca in poze, Codruțo!
Îl deranjează pe el firmele mai mici că mănâncă și ăia o felie de colivă…vrei toată coliva pentru tine nu-i așa comunist sifonar mic?
Asta este economia de piață !, cei cițiva “giganți “ sunt deranjați ca pierd monopolul !, dacă tot sunteți așa de mari și ați devenit firme bogate în scurt timp puteți contracara concurența cu niște reduceri de preț considerabile , alte bonusuri și oferte ! Că lumea sa cam prins de jmekeriile voastre !, de exemplu un costum simplu pentru mort costă la Siraj sub 200 de lei iar voi același costum îl puneți la preț de 500 ! , și tot așa mai departe !
De ce nu-si scot autorizatie pentru toate serviciile? Autorizatia impune niste dotari si respectarea normelor sanitare. De ce sa cheltuiasca pentru spatii, pentru persoane cu pregatire sanitara,….Dom’ Vasile de la Arpa face ca la asociatia de proprietari.
Asta nu intelege lumea ca smenul e pe la primarii ,anaf,politie etc.nu la ala care da cu sapa!!!!!!!!!!!!!!!!!numai lichlele alea si neamul lor au voi sa traiasca…
Foarte multe nereguli la firmele pompe funebre ……..comision minim la un CAZ este de 3500 ron……daca le permite LEGEA !!!!!!!!!
In realitate multe firme de pompe funebre se ocupa si de facutul mâncarii/pomeni….trist….aceeași angajati care imbalsameaza mortul, de obicei fac si sarmalele, aperitivele si zama aia chioara denumita pompos ” borș”.
Pariu ca nu au autorizatie de la DSP ca sa spele mortul si sa faca sarmale in acelasi timp sau in aceeasi incapere ?!?
Pentru cei care nu ” crede așâ ceva” exista firme mortuare in Iasi care figureaza cu 1 angajat sau 2 ! :(((
Se spune „Mulțumesc!”, Codruțo! :)))
Pentru ca autorizatiile „costa„. Va bateti de la morti…. halal de voi !!!
Cu plăcere :))
Codruta ți/am mai zis și cu alta ocazie ca ești cam prostuță firmele care le-ai afișat fac îmbălsămari cu personal autorizat și nu știu dacă ți-ar place da apăra intr-un alt cotidian un articol despre tine și faptul ca ești un munte de prostie !!!! Ai dovezi in sensul asta ? Ai luat 3 poze de pe google și te crezi deșteaptă ? Uita-te mai bine firmele nici nu mai activează in sediile expuse de tine ! PANARAMO …. Și Menționez nu sunt una dintre acele firme sunt o firma care vrei nu vrei tot la mine ajungi 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Personal autorizat care nu sunt angajații firmei 😂
AMG EȘTI UN MARE PROST AI CERTITUDINI ? Ca nu e angajat ? Se pot verifica și Comodatele pt autoturisme la nevoie atunci vedem
Cei mai mari evazioniști sunt la pompe funebre. Firmă din Tomești care dă factură de 400 lei pe cruce și încasează 8000 pe toate serviciile făcute.
Mitica Funebru, gropar
noiembrie 14, 2023 la 10:19 am
nu fac ei personal mancarea, Bula ce esti! au contracte cu firme de catering
Evaziunea aia e factura pt ajutorul de deces SOS DECES !!!!! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 factura pe sicriu și cruce
Daca sunt plătitori de T.V.A. sunt obligați să
emită facturi pentru orice serviciu!
Cereti-le facturile!
O înmormântare este foarte costisitoare!
Pe necazul familiei,alții se îmbogățesc,făcând evaziune fiscala la greu!
S-aude că unii mai cotizează unde trebuie, sa nu aibă controale și au partipriuri cu morgile din spitale să le furnizeze decedați.Sa fie cat mai multi! Morga,mediu de afaceri…
Lupta pe morți,pentru bani!
Brumărel , dacă așa vorbești și cu clienții m-am lămurit cu tine , nu ma interesează pe mine comodatele de mașini aici era vorba de altceva și da am certitudini ca diplomele care sunt luate acum câțiva ani in IASI nu sunt bune si nu sunt certificate de Ministerul Sănătății si nu mai spunem de diplomele care s-au luat inainte pe la Oradea cu șpăgi
AMG CLAR CA EȘTI INTERESAT ȘI LUCREZI IN DOMENIU BOU CU ȚÂȚZE EU nu lucrez in domeniu dar aud in autobuz
Cu firma,fără firma,mort ne-ngropat nu s-a pomenit!
Aleluia!
@@@Anonim
noiembrie 14, 2023 la 3:09 pm
Domnule dragă, sunteti intr-o eroare totală. Am un vecin de scara sofer la pompe funebre ! El vine cu masina, ridica mortul/ cadavrul de acasa, tot el spala mortul ( asa zis imbalsameaza), el imbraca mortul, dus la capela si dupa aia dus si băgat in groapă.
La preparatul mancarii/pomenii toata lumea pune mana la ajutat !!!
Mai ales cand se aduna mai multi morti/clienti plini de gaze, invinețâți si parțial balonați la sediul firmei, șeful abia atunci ” externalizează serviciile de catering” in traducere literară: o aduce pe nevastă-sa să faca sarmale alături de șofer si contabilă,ca tot le plateste carte de munca.
Ei „este echipa de bucătari” care taie cascavalul, salamul, rosiile,etc… !!!
Repet,cand sunt mai multi morti sositi ” la sediul firmei” toti angajatii, inclusiv nevasta patronului au ordin sa faca mancarea si pachetele cu pomeni. Unde? La sediul firmei,cu mortul/mortii langa ei ! Și da, au personal autorizat DOAR pentru transport morti nu pentru pomeni, haleala, imbalsamare cadavru…”autorizatiile astea coastă mult iar viața este grea” a mai declarat patronul firmei mortuare !
Acesta a mai afirmat că, ce face el „…se numeste șmekerie si nu se preda la școală ci doar pe stradă „.
Asta e un motiv serios ca atunci când mergeti la evenimente de tipul ăsta in familie să evitati consumul de alimente si pomeni. E pentru binele dvs dar si a copiilor.
Doamne ajută, bani de-o sută !!!
Atunci sa te îngroape CTP IASI, înseamnă ca nu sunt eu prostul dun Conversație .. dacă tu vorbești din auzite din autobuz ..
Sau am atins o coarda sensibilă și ești vreun patronaș de asta care se simte și se da un bătrânel din autobuz …