Arcelor Mittal, unul dintre cei mai mari angajatori privați din Iași, concediază în următoarea perioadă 20 la sută din angajații care lucrează la birouri. Firma este prezentă cu fabrici în Iași, Hunedoara și Roman. Sunt 300 de angajați în fabrica din Zona industrială a Iașului. Potrivit specialiștilor de pe piața muncii, din Iași, procedurile de disponibilizare au fost demarate la o locație din țară și urmează ca și în restul fabricilor să fie demarate aceste proceduri oficiale
Grupul Arcelor Mittal, unul dintre cei mai mari angajatori privați din Iași, cu 3 fabrici în România, intenționează să concedieze 20 la sută din angajații din zona de birouri, în cadrul unui plan de reducere a costurilor. Cele 3 fabrici de unde vor fi concediate câteva sute de persoane sunt în Iași, Roman și Hunedoara. Potrivit specialiștilor de pe piața muncii, pentru locația din Roman au fost demarate deja procedurile de disponibilizare.
„Vor fi concediați 20 la sută din angajați, atât din Iași, cât și din celelalte locații. Procedurile au fost demarate la Roman, planul fiind de reducere a personalului din birourile din toate locațiile”, susțin specialiștii de pe piața muncii, din Iași.
Arcelor Mittal are 190.000 de angajați la nivel global și vrea să reducă cheltuielile cu 1 miliard de dolari în următorii 2 ani, pentru a crește productivitatea. Planul include renunțarea la o parte din furnizori și reducerea angajaților din toate sediile.
„Încă nu am fost anunțați oficial despre concedieri, dar de câteva zile se discută despre asta, că vor fi concediați oameni. Din ce am auzit, vor fi date afară între 50 și 60 de persoane”, spune unul dintre angajații companiei.
ArcelorMittal Tubular Products produce în Zona Industrială Iași și Roman țevi sudate longitudinal, pe linii de fabricație germane, rusești și italiene, în principal din bandă laminată la cald.
Arcelor Mittal, unul dintre cei mai mari angajatori privați din Iași, va concedia 20 la sută din cei 300 de angajați din zona industrială
Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași, cu o medie de 250 de salariați în ultimii ani, Arcelor Mittal Iași a vândut în ultimii 2 ani active imobiliare în valoare de peste 12 milioane de lei și a scos la vânzare alte loturi cu o suprafață totală de aproape 18.000 mp. Compania controlată de magnatul indian Lakshmi Mittal a avut pierderi uriașe începând din 2017. Potrivit ultimelor date financiare publicate de companie, cifra de afaceri înregistrată în anul 2019 a fost de 416.114.092 de lei.
Cele două uzine care produc țevi metalice de peste 10 ani au înregistrat în 2019 o pierdere cumulată de peste 20 de milioane de euro. Pentru a acoperi măcar o parte din datorii, Arcelor Mittal Tubular Products a scos la vânzare mai multe loturi prin care încearcă astfel să obțină peste 2 milioane de euro, fără să renunțe însă la activitatea de producție.
Ca administratori ai ArcelorMittal Tubular Products Iași SA figurează Cosmin Toma și cetățeanul indian Jeyachandran Rajasekaran. Societatea a luat ființă în anul 1962 cu denumirea de Uzina Metalurgică Iași și a cunoscut mai multe etape importante. În 1991, prin reorganizare, Metalurgica Iași s-a transformat în Tepro SA prin preluarea integrală a fostei companii de stat. În 2003, societatea comercială Tepro SA Iași a fost achiziționată de către LNM Holdings NV (redenumită Mittal Steel Holdings AG și în prezent Arcelor Mittal Holdings AG). În vara anului trecut, mai mulți angajați care lucrau în fabrica din Iași au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus.
Antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 pot solicita ajutoare financiare de la AJOFM
Firmele din Iași care au fost afectate de pandemia COVID-19 au demarat disponibilizările chiar la începutul acestui an. Una dintre marile companii din domeniul aviatic, cu angajați din Iași, care a trecut la concedieri, este Menzies Aviation România, care va concedia 11 din cei 49 de angajați, din Iași, dar și din Cluj, Sibiu, Timișoara și București, unde lucrează aproximativ 500 de angajați. Potrivit datelor furnizate de AJOFM Iași, în luna ianuarie au fost disponibilizate 120 de persoane care lucrau în HoReCa, servicii sau industrie. În anul 2020 au fost concediate aproape 2.700 de persoane care munceau în domenii precum HoReCa, servicii, industrie sau turism.
Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, antreprenorii ale căror afaceri au fost afectate de pandemia COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare de la stat și în acest an. În anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp.