Prima pagină » International » Arabia Saudită se îndepărtează de SUA. Prinţul Mohammed Bin Salman, mesaj pentru Joe Biden: „Nu-mi pasă dacă înţelege greşit” – VIDEO
Arabia Saudită se îndepărtează de SUA. Prinţul Mohammed Bin Salman, mesaj pentru Joe Biden: „Nu-mi pasă dacă înţelege greşit” - VIDEO

Arabia Saudită se îndepărtează de SUA. Prinţul Mohammed Bin Salman, mesaj pentru Joe Biden: „Nu-mi pasă dacă înţelege greşit” – VIDEO

23 mart. 2022, 16:47,
în International

Statele Unite ale Americii ar trebui să acorde mai multă atenţie relaţiei cu Arabia Saudită, care se pare că se destramă. Prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman a transmis un mesaj clar SUA. Acesta susţine că este foarte nemulţumit de administraţia Biden.

În acest context, Mohammaed Bin Salman al Saud, cunoscut sub numele de MBS, este un politician din Arabia Saudită, print moştenitor, viceprim-ministru şi ministru al Apărării, a acordat un interviu.

Arabia Saudită se îndepărtează de SUA. Ce a transmis MBS

Mohammaed Bin Salman al Saud (MBS) a acordat un interviu la începutul lunii martie, iar acesta a discutat despre preşedintele Joe Biden.

„Pur şi simplu, nu-mi pasă. Nu avem dreptul să vă dăm prelegeri în America. Acelaşi lucru este valabil şi în altă direcţie”, a spus MBS.

Totul a pornit de la faptul că Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul, Turcia. Sub conducerea lui Joe Biden, Statele Unite au transmis o evaluare a informațiilor. America îl acuză direct pe prințul moștenitor saudit pentru moartea lui Khashoggi, însă regatul a contracarat informaţiile transmise de SUA. Se spune că Khashoggi trebuia extrădat, iar operația a mers prost și MBS nu era informat despre acest lucru.

Statele Unite nu s-au abătut de la poziţia sa. De fapt, Joe Biden nu ar fi vorbit niciodată cu MBS. În februarie, întrebat despre prețurile mari la gaze, Biden a spus că „sunt o mulțime de oameni din Orientul Mijlociu care vor să vorbească cu mine. Nu sunt sigur că voi vorbi cu ei”.

Ei bine, acea remarcă „de la manșetă” l-ar putea răni acum pe Joe Biden. Criza din Ucraina ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie. Prețurile globale ale petrolului sunt în flăcări, iar Washington ar fi putut folosi ajutorul Riadului chiar acum, dar și echipa Biden au ajuns la Arabia Saudită. Înalții oficiali au fost trimiși la Riad luna trecută deoarece America dorea ca Arabia Saudită să trimită mai mult petrol. Regatul a refuzat să ajute şi Riad nu va elibera provizii suplimentare.

Preţurile petrolului din Arabia Saudită au explodat

Rezultatul este că prețurile globale pentru un baril de petrol au atins aproape 120 dolari, cea mai mare cotaţie din ultimii 10 ani.

Însă, se pare că îndepărtarea Riadului de SUA dă deja rezultate. Are câștiguri mari din prețul ridicat al petrolului.

Arabia Saudită controlează 55% din oferta mondială de țiței. La ratele actuale, se estimează că Riad va câștiga 375 de miliarde de dolari din petrol în acest an. Aceasta este a doua cea mai mare colecție a Regatului.

Arabia Saudită a câștigat 145 de miliarde de dolari din pomparea petrolului în 2021. În 2022 este estimat că va câștiga 375 de miliarde de dolari, fiind o creştere de 150%. Mohammed Bin Salman, prințul moștenitor saudit, a transformat această criză într-o oportunitate și are o revenire pe scena mondială. Arabia Saudită vrea să-și traseze propriul curs în ceea ce privește politica externă, iar MBS vrea să fie un jucător în criza din Ucraina. Săptămâna aceasta a vorbit atât cu Putin, cât și cu Zelensky și s-a oferit să fie un mediator între Rusia și Ucraina la Adunarea Generală a ONU.

Arabia Saudită condamnă invazia Rusiei

Riad a votat împotriva Rusiei și a condamnat invazia rusă. MBS dorește, de asemenea, să trateze direct cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite.

„Iranul și Arabia Saudită sunt vecine. Vecinii pentru totdeauna, nu putem scăpa de ei și ei nu pot scăpa de noi, așa că este mai bine ca amândoi să o rezolvăm și să căutăm modalități în care putem coexista”, a mai adăugat MBS.

Se pare că cea mai mare superputere a lumii își pierde influența. Nu mai poate dicta regulile de angajare aliaților săi. Statele Unite sunt o putere în declin. Retragerea din Afganistan a scos la iveală slăbiciunile americane. Invazia Ucrainei a confirmat limitele influenței americane. Alți aliați, precum Arabia Saudită, se îndepărtează, semnalând sfârșitul erei americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`